Υπερβολικό έλλειμμα και… Ματέο Σαλβίνι απειλούν την Ιταλία

Υπερβολικό έλλειμμα και… Ματέο Σαλβίνι απειλούν την Ιταλία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα τινάξει ο Ματέο Σαλβίνι την ιταλική κυβέρνηση στον αέρα, προκαλώντας πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, ή θα περιμένει πρώτα την έκβαση της κρίσιμης διαμάχης με τις Βρυξέλλες, φορτώνοντας στους κυβερνητικούς εταίρους του τα κυοφορούμενα επώδυνα μέτρα και πηγαίνοντας εν συνεχεία στις κάλπες ως ο μόνος πιθανός «σωτήρας»;

Συνεχίζοντας την αγωνιώδη αναζήτηση διεξόδου από την οικονομική στασιμότητα που τροφοδοτεί την πολιτική αστάθεια, το ιταλικό εκλογικό σώμα ανέτρεψε για μία ακόμη φορά τα πολιτικά δεδομένα, αντιστρέφοντας τους ρόλους των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το 34% που απέσπασε η Λέγκα στις ευρωεκλογές σε συνδυασμό με τα αυξημένα ποσοστά του συμμαχικού της νεοφασιστικού κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας» επιτρέπει στον Ματέο Σαλβίνι να σχεδιάζει μια νέα κυβέρνηση με τον ίδιο στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

«Τα εκλογικά ραντεβού έχουν μετατραπεί σε σφαγεία, με σκοπό την καθαίρεση του εκάστοτε επικεφαλής της κυβέρνησης, πριν καν προλάβει να θέσει σε εφαρμογή έστω και περιορισμένης έκβασης μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο διευθυντής του Il Fatto Quotidiano, Μάρκο Τραβάλιο.

Το διάγγελμα Κόντε

Με αυτό το σκεπτικό, ίσως να μη βιαστεί ο Σαλβίνι να γίνει πρωθυπουργός. Ουτως ή άλλως, έχει αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης, σε σημείο που ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απευθύνθηκε με διάγγελμα στον ιταλικό λαό για να ζητήσει από τους αντιπροέδρους (τον εξής έναν, τον Σαλβίνι) να μην τον ακυρώνουν. Με τις νέες ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, πολλά από τα θέματα που ενδιαφέρουν τον Σαλβίνι, όπως οι αναθέσεις δημοσίων έργων και η προώθηση της αυτονομίας των ιταλικών περιφερειών, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υλοποιηθούν.

Επίσης, η συνέχιση της συγκυβέρνησης θα προσφέρει στον Σαλβίνι έναν βολικό αποδιοπομπαίο τράγο, στον οποίο θα μπορέσει να μεταθέσει τις ευθύνες αν δεν υλοποιηθεί η υπόσχεση για καθιέρωση ενιαίου χαμηλού φορολογικού συντελεστή.

Η Ιταλία παραμένει εγκλωβισμένη στην παγίδα του χρέους, το οποίο αυξάνεται καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι χαμηλότεροι από τα επιτόκια του χρέους, ενώ οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να ανοίξουν και επισήμως διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εις βάρος της χώρας. «Με περικοπές δαπανών, κυρώσεις και λιτότητα, έχουμε δει αύξηση του χρέους, της φτώχειας, της επισφάλειας και της ανεργίας. Πρέπει να κάνουμε το αντίθετο», είπε ο Σαλβίνι ανακοινώνοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν θα φέρει το πακέτο υφεσιακών μέτρων που ζητάει η Κομισιόν.

Ο ρόλος του «σκληρού», που τα λέει «χύμα» στην Ευρώπη, ενώ ο πρωθυπουργός Κόντε, ο αντιπρόεδρος Ντι Μάιο και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία αναλαμβάνουν πιο θεσμικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, ταιριάζει πολύ καλά στον Σαλβίνι. Τον ρόλο του απείθαρχου μπροστά στη δημοσιονομική ορθοδοξία, όμως, είχε υιοθετήσει το μακρινό 2011 και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έως ότου η πίεση των αγορών σήμανε το τέλος της κυβέρνησής του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή