Γιάννης Μπουτάρης στην «Κ»: Κληρονομιά μου στην πόλη η εξωστρέφεια

Γιάννης Μπουτάρης στην «Κ»: Κληρονομιά μου στην πόλη η εξωστρέφεια

9' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υποδέχθηκε στο γραφείο του προσφέροντάς μου λουκούμι. Οι μοναχοί στο Aγιον Oρος και ίσως ο Γιάννης Μπουτάρης εξακολουθούν να καλωσορίζουν με αυτό το παραδοσιακό κέρασμα τους επισκέπτες. Που ήταν ουκ ολίγοι στην οκταετή θητεία του, και αρκετοί εξ αυτών διάσημοι. «Το σέρβιρα και στον Αχμέτ Νταβούτογλου όταν ως ΥΠΕΞ της Τουρκίας ήρθε να με δει. Εξυπνος άνθρωπος, μου εξομολογήθηκε ότι με τη Θεσσαλονίκη είναι ερωτευμένος», λέει.

Ηταν αργά το απόγευμα και βρισκόταν από το πρωί στο γραφείο. Ισως να είχε πάρει και έναν μεσημεριανό υπνάκο στον καναπέ, όπως συνήθιζε όλα τα χρόνια της δημαρχίας όταν ήταν αναγκασμένος να περνάει ατέλειωτες ώρες στο δημαρχείο.   

«Το να έρχομαι στο δημαρχείο έχει γίνει για μένα ένας εθισμός. Αν δεν έρθω μια μέρα θα σκάσω». Ερχομαι εδώ ακόμα και Σάββατα, Κυριακές, κάνω στο μυαλό μου σχεδιασμούς, περνάω τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Θα μου λείψει…».

Στον νου μου ήρθαν τα περίφημα «μουλάρια του Παρθενώνα». Να υποθέσω ότι από συνήθεια μπορεί να μπερδέψετε κάποιο πρωί τους δρόμους και να βρεθείτε στο δημαρχείο;», παρατήρησα. «Οχι, αυτό δεν θα γίνει. Το ξέρω και από προηγούμενες καταστάσεις, άπαξ και τραβήξω την πόρτα και την κλείσω, τελείωσε…», απάντησε.

«Περασμένα ξεχασμένα»

Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα για την παραμονή του στο μέγαρο της 3ης Σεπτεμβρίου και ο νέος ένοικος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, που ετοιμάζεται να «ενθρονιστεί» την 1η Σεπτεμβρίου, έκανε την Πέμπτη την πρώτη «περαντζάδα» – όχι πάντως για να γνωριστούν. Τέως και νυν δήλωσαν ενώπιον της κάμερας για τις συγκρούσεις του παρελθόντος «περασμένα ξεχασμένα». Ο χρόνος θα δείξει.

Γιάννης Μπουτάρης στην «Κ»: Κληρονομιά μου στην πόλη η εξωστρέφεια-1
«Είναι χρέος της πολιτικής ηγεσίας να εξηγήσει στον κόσμο τι λέει αυτή η γ… η συμφωνία. Βγαίνουν διάφοροι εθνικοπατριώτες τύπου Βελόπουλου και λένε ότι πουλήσαμε τη Μακεδονία. Πουλιέται η Μακεδονία;», λέει ο Γιάννης Μπουτάρης. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

«Αρχίσατε να μαζεύετε τα πράγματά σας;», ήταν η επόμενη ερώτησή μου αντικρίζοντας στους τοίχους και στα τραπεζάκια έναν γαλαξία μικροαντικειμένων, από τιμητικές πλακέτες, μέχρι πορσελάνινα βάζα, προτομές, μεταλλικά αυτοκινητάκια, κάθε λογής μπιχλιμπίδια, μέχρι πορτρέτα ηθοποιών.    

«Ε, τι να κάνω, θα τα πάρω, τα πιο πολλά από αυτά που βλέπεις είναι δικά μου. Φυσικά όσα δεν είναι προσωπικά θα τα αφήσω στη θέση τους. Οταν έφερνα και έβαζα διάφορα πράγματα, που ίσως δεν ταίριαζαν μεταξύ τους αισθητικά, για παράδειγμα το πορτρέτο του Τζακ Νίκολσον που βγάζει τη γλώσσα πλάι σε ένα κινέζικο βάζο, και με κορόιδευαν, τους έλεγα: ρε παιδιά στον χώρο που περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας θέλεις να είναι οικείος, να σε ξεκουράζει».

Οταν είναι να μιλήσεις με τον Γιάννη Μπουτάρη ο όποιος σχεδιασμός σου για το τι θα τον ρωτήσεις ανατρέπεται. Η κάθε απάντησή του σε κάνει να θέλεις να ρωτήσεις χίλια δυο άλλα πράγματα. Είναι δεινός αφηγητής και δεν μασάει τα λόγια του, ανεξάρτητα εάν υπήρξαν φορές που το έχει μετανιώσει. Πόσο μάλλον, όταν του ζητείς να σου μιλήσει για μια συναρπαστική διαδρομή που ήταν αυτή στη δημαρχία, όπως και όλη του η μέχρι τώρα ζωή, άλλωστε.

– Ποιον από τους 19 μνηστήρες ψηφίσατε για διάδοχό σας;
– Ψήφισα Ταχιάο, το λέω χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Και ψήφισα Ταχιάο διότι πιστεύω ότι έχει καλύτερες οργανωτικές ικανότητες. Με τον Ζέρβα είχα δουλέψει, τον είχα αντιδήμαρχο. Στη διαδρομή βγήκαν οι διαφορές μας, όπως για τα αρχαία της Βενιζέλου αλλά και για άλλες χοντρές ιστορίες με τους συμβασιούχους. Τελικά φτάσαμε να έχουμε μια αντίδραση από τη μεριά του η οποία τον οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση. Από τη συμπεριφορά του είχα συνειδητοποιήσει, από τότε ακόμα, ότι έχει βάλει πλώρη να γίνει δήμαρχος.

– Αισθάνεστε ότι έγινε πατροκτόνος;
– Δεν με νοιάζει αν έγινε πατροκτόνος. Αργησα βέβαια να το καταλάβω, αλλά όταν πέρασε στην αντιπολίτευση και άρχισε να ασχολείται με το πού θα πάει ταξίδι ο δήμαρχος και το ένα και το άλλο, συνειδητοποίησα ότι ήθελε να με αποδομήσει και να αναδείξει τη δική του προσωπικότητα. Καλά έκανε. Και το έκανε πολύ καλά κρίνοντας από το αποτέλεσμα. Τώρα ως προς την επικοινωνιακή πολιτική που ακολούθησε φαίνεται ότι ήταν καλή. Ο Ζέρβας, πάντως, ξεκίνησε το ξήλωμα της παράταξης.

Γιάννης Μπουτάρης στην «Κ»: Κληρονομιά μου στην πόλη η εξωστρέφεια-2
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

– Τι ήταν αυτό που έβγαλε κατά τη γνώμη σας δήμαρχο τον κ. Ζέρβα;
– Πιστεύω ότι ο Ταχιάος έκανε δύο-τρία πολύ χοντρά λάθη. Δηλαδή, δεν τα βάζεις με τον ΠΑΟΚ παραμονή εκλογών. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του Ζέρβα. Δεν λες ότι θα ιδιωτικοποιήσω την καθαριότητα ακόμα και αν θέλεις να την ιδιωτικοποιήσεις, δεν λες για τον ΟΑΣΘ ότι θα καταργήσεις την κάρτα ελευθέρας. Δεν λες πράγματα που δεν τα θέλει ο κόσμος. Και επιπλέον, φαίνεται ότι δεν μίλησε στους νέους. Ο Ταχιάος πήγαινε στα μπαράκια και έδινε την εντύπωση στους νέους ότι ήρθε ο «θείος».

– Το νέο δημοτικό συμβούλιο έχει μέσα 16 αρχηγούς. Πώς βλέπετε να λειτουργεί;
– Αυτό που έγινε τώρα με 16 παρατάξεις είναι ελαφρώς γελοίο. Ευνόησε τα μέγιστα προσωπικές φιλοδοξίες. Εγώ ήμουν από τους λίγους δημάρχους που τάχθηκα και τάσσομαι υπέρ της απλής αναλογικής αλλά με ασφαλιστικές δικλίδες. Επιβάλλεται σε κάποια θέματα να υπερισχύει η βούληση του δημάρχου. Διότι, σε τελευταία ανάλυση, ο κόσμος αυτόν έβγαλε δήμαρχο, το πρόγραμμά του ψήφισε. Αν δεν μπορεί να υλοποιήσει ο δήμαρχος το πρόγραμμά του λόγω αντιπολιτευτικής διάθεσης, τι κάνουμε τότε; Σε όλη την Ευρώπη στους δήμους έχουμε απλή αναλογική. Η απλή αναλογική πρέπει να μείνει αλλά να βελτιωθεί.

– Βλέπετε ν’ αρχίσουν να κλείνουν στο όνομα εθνικών φοβιών τα «παράθυρα» που ως δήμαρχος ανοίξατε στον κόσμο για τη Θεσσαλονίκη;
– Δεν νομίζω. Εγώ αφήνω μια παρακαταθήκη, πιστεύω ότι έκανα πέντε πράγματα και όπως λέει ο κόσμος ανοίξαμε την πόλη στον έξω κόσμο. Πες μου ποιος δήμαρχος θα έρθει και θα θελήσει να χρεωθεί το κλείσιμο της πόλης στο καβούκι της; Αλλά αν καθίσουν να σκεφθούν πόσο συμφέρει τη χώρα αυτή η ιστορία, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Εδώ είναι το χρέος της πολιτικής ηγεσίας να εξηγήσει στον κόσμο τι λέει αυτή η γ… η συμφωνία, τι δεσμεύσεις έχουμε εμείς, τι έχουν οι άλλοι. Αυτό όχι μόνο δεν έχει γίνει, αλλά υπήρξε παραπληροφόρηση. Βγαίνουν διάφοροι εθνικοπατριώτες τύπου Βελόπουλου, και λένε ότι πουλήσαμε τη Μακεδονία. Πού την πουλήσαμε, σε ποιον μπακάλη την πουλήσαμε, πουλιέται η Μακεδονία; Τι να πω… 

Πολιτικό μέγεθος ο Βενιζέλος

– Πώς είδατε την «έξοδο» του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ;
– Η Φώφη θέλει να αποκαταστήσει μια αρχηγική φυσιογνωμία, αλλά στο ταβάνι να πηδάει δεν θα τα καταφέρει. Hταν ατόπημα που έδιωξε τον Βενιζέλο. Αν ήμουν εγώ στη θέση της, θα έστελνα τον Καμίνη στην Ευρωβουλή. Ο Καμίνης είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Ελλάδα και χάνεται στον δήμο και στη Bουλή. Θα έλεγα στον Βενιζέλο, θέλεις να πας πρώτος στο Επικρατείας; Πήγαινε πρώτος. Ο Βενιζέλος είναι μεγάλο πολιτικό μέγεθος, δεν επιτρέπεται να κυνηγάει σταυρό στις εκλογές.

– Θέλετε να κάνετε μια πρόβλεψη για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;
– Πιστεύω ότι θα τις κερδίσει η Ν.Δ. Ο Μητσοτάκης είναι ένας άξιος ηγέτης, τον γνωρίζω και προσωπικά, και θα είναι ένας πολύ καλός πρωθυπουργός, πρόκειται για πολύ άξιο άτομο. Αν βάλει υπουργούς όχι μόνο πολιτευτές αλλά και τεχνοκράτες, θα πετύχει. 

Η απόφαση απόσυρσης και η λογική τού «αφήστε τα γίδια ελεύθερα»

Γιάννης Μπουτάρης στην «Κ»: Κληρονομιά μου στην πόλη η εξωστρέφεια-3
Ενα πορτρέτο του Τζακ Νίκολσον που βγάζει τη γλώσσα συγκαταλέγεται στα αμέτρητα αντικείμενα με τα οποία ο Γιάννης Μπουτάρης επιχείρησε να κάνει οικείο τον χώρο του στο δημαρχείο. Ηδη έχει αρχίσει να πακετάρει… ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

– Σας καταλογίζουν ότι φεύγετε και αφήνετε πίσω σας καμένη γη. Εχετε μετανιώσει για το ότι δεν ξαναβάλατε υποψηφιότητα;
– Οχι, ούτε το έχω μετανιώσει ούτε πίσω μου αφήνω καμένη γη. Αφήνω εύφορο χώμα για να καλλιεργήσουν οι επόμενοι. Κάθε αλλαγή έχει στην αρχή τις δυσκολίες της. Ο κάθε καινούργιος δήμαρχος θα επιβάλει τους δικούς του ρυθμούς, θα βάλει στη λειτουργία του δήμου τη σφραγίδα της δικής του προσωπικότητας. Εγώ ήμουν της λογικής αφήστε τα γίδια ελεύθερα.

– Αυτό το λέτε συχνά, τι ακριβώς εννοείτε, ποια είναι τα γίδια; Αν θυμάμαι καλά στην πασχαλινή σας κάρτα εμφανίζεστε με γίδια στο πλάι σας.
– Οταν έχεις δέκα ανθρώπους τους οποίους οδηγείς, όπως ο τσοπάνης οδηγεί το κοπάδι –το όνειρο της ζωής μου ήταν να γίνω ο τσοπάνης, και μου έχει μείνει από το Νυμφαίο– το να πεις ότι αφήνω τα γίδια ελεύθερα, εννοείς ότι αφήνω το κάθε ένα να αναδείξει την προσωπικότητά του, να δημιουργήσει, να συνθέσει.

– Κάτι, δηλαδή, σαν τη θεωρία του Μάο για τα εκατό λουλούδια;
– Κάπως έτσι. Δεν έχω διαβάσει Μάο, αραιά και που κάτι για την πολιτιστική επανάσταση, καθάρισε και αυτός μερικά εκατομμύρια, αλλά η ιστορία είναι να δώσεις τη δυνατότητα να ανθίσουν τα λουλούδια. Αυτό που πρόσεξα στον δήμο είναι ότι έχει πάρα πολλούς εργαζομένους, πάρα πολύ άξιους, αλλά λόγω του συστήματος ευνουχίζονται, δεν τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν πρωτοβουλίες, δεν τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν τις ιδέες τους, τις ικανότητές τους. Πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν λέω με την αξιολόγηση να απολύσεις εργαζομένους, αλλά να τους βάλεις σε δουλειές που χρειάζονται λιγότερες γνώσεις και ικανότητες.

– Πότε πήρατε την οριστική απόφαση και τι έγειρε την πλάστιγγα;
– Με τα παιδιά μου τα κουβέντιαζα από καιρό και όλα τους επέμεναν να μην ξανακατέβω. Φτάνει πια, έδωσες πολλά χρονιά από τη ζωή σου, μου έλεγαν. Μην ξεχνάμε ότι ήμουν και δύο χρόνια στην αντιπολίτευση. Προσωπικά αισθανόμουν ότι είχα στεγνώσει, δεν είχα άλλη διάθεση και είπα μέσα μου: Ας έρθει κάποιος άλλος. Και αυτό το έχω κάνει πολλές φορές στη ζωή μου, ακόμα και στη δουλειά μου. Οταν το 2002 είδα ότι τα πράγματα στα κρασιά πήγαιναν καλά, είπα στα παιδιά μου: Πάρτε τα όλα, δώστε μου ένα χαρτζιλίκι και άντε γεια. Οταν δεν έχω να δώσω κάτι άλλο σηκώνομαι και φεύγω.

– Λέγεται ότι σας τρόμαξαν κάποιες δημοσκοπήσεις για τα εθνικά θέματα.
– Οχι, όχι. Ετσι ή αλλιώς έχω μάθει να πληρώνω για τα λάθη μου. Εγώ είχα πει στην αρχή ότι ο δήμαρχος είναι για δύο θητείες. Ελεγα, βέβαια, συγχρόνως, ότι εγώ θα είμαι δήμαρχος μέχρι εκατό χρόνων. Δεν ήταν αλαζονεία, αυτό που ήθελα να πω ήταν ότι επιθυμούσα η παρακαταθήκη, τα ανοίγματα που κάναμε στη Θεσσαλονίκη να μείνουν στο βάθος του χρόνου.

– Μιλήσατε για λάθη σας, ποιο θεωρείτε κορυφαίο;
– Ισως το ότι δεν είχα αυστηρή παρακολούθηση του έργου των αντιδημάρχων και των στελεχών της παράταξης ώστε να παρεμβαίνω και να δίνω λύσεις. Γι’ αυτό μετανιώνω.

Γιάννης Μπουτάρης στην «Κ»: Κληρονομιά μου στην πόλη η εξωστρέφεια-4
«Αφήνω εύφορο χώμα για να καλλιεργήσουν οι επόμενοι», λέει ο Γιάννης Μπουτάρης στον Σταύρο Τζίμα. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

– Ηταν μεταξύ των λαθών σας η συνέργειά σας στο να πάει φυλακή ο Παπαγεωργόπουλος; Μήπως τον αδικήσατε;
– Δεν αισθάνομαι καθόλου ότι τον αδίκησα. Μου καταλογίζουν ότι εγώ τον έστειλα στη φυλακή, είναι λάθος αυτό. Ο Παπαγεωργόπουλος πήγε φυλακή μόνος του. Ας πρόσεχε. Εγώ ως δήμαρχος ήμουν υποχρεωμένος από τη στιγμή που βρήκα τις όποιες ατασθαλίες να πάω στο δικαστήριο ως μάρτυρας και να καταθέσω. Είμαι σίγουρος ότι ο Παπαγεωργόπουλος δεν έκλεψε, δεν έβαλε λεφτά στην τσέπη. Δεν πιστεύω ότι ο ίδιος ήταν ο εγκέφαλος, ούτε καρπώθηκε χρήματα. Δεν μπορεί, όμως, όταν βοά η πόλη εσύ να μην ακούς τίποτα. Φώναξε κάποιους και πες τους, ελάτε εδώ, τι είναι αυτά που ακούγονται, δώστε μου εξηγήσεις. Δεν το έκανε και το πλήρωσε.

– Και τώρα που η υπόθεση δημαρχία έκλεισε για εσάς, να υποθέσω ότι μπορεί να σας δούμε στο ψηφοδέλτιο κάποιου κόμματος ή θα λαμπρύνετε με την παρουσία σας κάποιο ΚΑΠΗ της πόλης;
– Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Για εμένα η πολιτική τελείωσε. Ούτε φυσικά θα πάω σε ΚΑΠΗ. Με την ευκαιρία ήθελα να σας εκμυστηρευθώ ότι κάποια στιγμή πρότεινα σε συνταξιούχους ΚΑΠΗ της Ανατολικής Θεσσαλονίκης αντί να κάθονται στις αίθουσες, να περιπολούν κατά ομάδες με περιβραχιόνια του δήμου, σε πάρκα και παιδικές χαρές ώστε να αποτρέπουν με την παρουσία τους πάσης φύσεως περίεργα άτομα που περιφέρονται σε αυτούς τους χώρους, από μπανιστιρτζήδες έως τοξικομανείς και παιδόφιλους. Δεν το πέτυχα.

ΥΓ. Θα χρειάζονταν αρκετές σελίδες της εφημερίδας για να χωρέσουν όλα όσα είπαμε με τον Γιάννη Μπουτάρη στην de profundis συζήτηση για την «Κ». «Θα έχουμε τώρα άφθονο χρόνο για να μιλήσουμε για πολλά ακόμα», σχολίασε στη σχετική παρατήρησή μου. Εν αναμονή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή