Από τέσσερις εταιρείες το 83% των μερισμάτων

Από τέσσερις εταιρείες το 83% των μερισμάτων

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερη φαίνεται η φετινή «σοδειά» μερισμάτων των εισηγμένων επιχειρήσεων από την περυσινή. Και ακόμη καλύτερη «σοδειά» είχαν οι μέτοχοι της Coca-Cola, οι οποίοι έλαβαν το ειδικό μέρισμα των δύο ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρεία ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου τη διανομή στους μετόχους της σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ή 2,57 ευρώ για κάθε μετοχή.

Με βάση τα στοιχεία της Beta Χρηματιστηριακή, συνολικά εφέτος οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χ.Α. διένειμαν (ή θα διανείμουν) το ποσό των 2,25 δισ. ευρώ στους μετόχους τους. Το ποσό αυτό είναι κατά 58% αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, που αφορούσε τα κέρδη της χρήσης 2017.  Στους βασικούς «αιμοδότες» της φετινής διανομής μετρητών, εκτός της Coca Cola η οποία θα διανείμει 955 εκατ. ευρώ, συγκαταλέγεται ο ΟΤΕ ο οποίος θα διανείμει 220 εκατ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ που θα διανείμουν 229,2 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με τη διανομή 223,3 εκατ. ευρώ.

Οι τέσσερις αυτές επιχειρήσεις θα διανείμουν φέτος το 83% των μερισμάτων. Και αν σε αυτές προστεθούν τα μερίσματα των Motor Oil και Εθνικής Πανγαίας, τότε έξι επιχειρήσεις θα διανείμουν 2,07 δισ. ευρώ ή το 92% των συνόλου των διανεμόμενων μερισμάτων. Χωρίς το υπερμέρισμα της Coca-Cola, το συνολικό διανεμόμενο μέρισμα διαμορφώνεται σε 1,29 δισ. ευρώ και είναι αυξημένο σε σχέση με εκείνο της περασμένης χρονιάς περίπου 6%.

Αυξημένο μέρισμα φέτος έδωσαν οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών ο ΟΤΕ (+31%), η Grivalia (+20%), η Πανγαία (+30%), η Autohellas (+36,4%) και η Μυτιληναίος (+12,9%). Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες οι αποκρατικοποιημένες επιχειρήσεις αύξησαν θεαματικά τα διανεμόμενα μερίσματα, όπως ο ΟΛΠ (+147,7%) και ο ΟΛΘ (+256,3%).

Αντίθετα μειωμένα μερίσματα έδωσαν λίγες επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών οι κρατικές ΕΥΔΑΠ (-12,9%), η ΕΥΑΘ (-43%) και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (-20%).

Επίσης, χαμηλότερα μερίσματα έδωσαν και οι ιδιωτικές εταιρείες ΟΠΑΠ (-36,4%), Τιτάν (-72,7%) και Jumbo (-49%). H μείωση του μερίσματος του ΟΠΑΠ αποδίδεται κυρίως στη διανομή του ειδικού μερίσματος που διανεμήθηκε πέρυσι και το οποίο αφορούσε κέρδη προγενέστερων χρήσεων. Αντίθετα, το μέρισμα του ΟΠΑΠ από τα κέρδη της χρήσης 2017 ήταν μειωμένο στα 96 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το φετινό για τα κέρδη της χρήσης του 2018, το οποίο ανήλθε σε 223 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πέρυσι ο ΟΠΑΠ διένειμε επιπλέον 255,2 εκατ. ευρώ από κέρδη προγενέστερων χρήσεων. Το ίδιο έπραξε φέτος και η Coca Cola, η οποία διένειμε ειδικό μέρισμα 2 ευρώ ανά μετοχή (περίπου 730 εκατ. ευρώ) και 0,57 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη της χρήσης του 2018 (περίπου 225 εκατ. ευρώ).

Ακόμη όμως και χωρίς το ειδικό μέρισμα, τα διανεμόμενα μετρητά της εταιρείας για τα κέρδη της προγενέστερης χρήσης είναι αυξημένα κατά 5,5%, δεδομένου ότι πέρυσι διένειμε 0,54 ευρώ ανά μετοχή.

Ειδικό μέρισμα που αντιστοιχεί σε επιστροφή κεφαλαίου, διένειμε και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η εταιρεία διένειμε στο τέλος του 2018 περίπου 34,2 εκατ. ευρώ στους μετόχους της (0,30 ευρώ/μετοχή), ενώ φέτος αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος για τα κέρδη της περασμένης χρήσης. Σημειώνεται ότι ο όμιλος είχε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 47 εκατ. ευρώ και η μητρική εταιρεία είχε κέρδη ύψους 21 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά φέτος μοιράζουν μέρισμα επτά εταιρείες. Πρόκειται για τις εταιρείες ΑΔΜΗΕ, η οποία διανέμει 18,6 εκατ. ευρώ (0,80 ευρώ ανά μετοχή), ElvalHalcor που διανέμει 11,3 εκατ. ευρώ (0,03 ευρώ ανά μετοχή), Μermeden Combinat, Space Hellas, CNL Capital, Flexopack και TΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πέρυσι, πάντως, υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που διένειμε ειδικά μερίσματα κυρίως με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου. Αυτό συνέβη, καθώς πολλές επιχειρήσεις είχαν μεγάλο διάστημα να διανείμουν μερίσματα από κέρδη οικονομικών χρήσεων και έπρεπε να «εξευμενίσουν» τους μετόχους τους, που επί πολλά χρόνια δεν είχαν κανένα έσοδο. Εκτός από την ΤΕΡΝΑ

Ενεργειακή, επιστροφή κεφαλαίου πραγματοποίησαν πέρυσι η Quest, η ΕΛΒΕ, η Νάκας, η Χαϊδεμένος, ο Παπουτσάνης, η ΑS Company, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η Flecopack, η Κανάκης, η Μοτοδυναμική, η Ελτράκ, η Τιτάν, οι Μύλοι Λούλη, τα Πλαστικά Κρήτης κ.ά. Είναι πάντως άγνωστο αν οι μισές από αυτές φέτος θα διανείμουν μέρισμα για τα κέρδη της χρήσης του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή