Ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού

Ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) συνεργάζεται με τις Αρχές της Ελλάδας για να αναπτύξει ένα πρόγραμμα για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού σε δύο από τα πιο δημοφιλή νησιά διακοπών της χώρας, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη. Η πρωτοβουλία σχεδιασμού διαχείρισης προορισμών που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση αποσκοπεί στο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινότητες του νησιού να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων της διαφοροποίησης των προορισμών, της μείωσης της εξάρτησης από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», και στην καταπολέμηση της απειλής του υπερτουρισμού (over-tourism).

Η αρχική εστίαση είναι στη Ρόδο και στη Σαντορίνη, όπου το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τα Εμπορικά Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Το πρόγραμμα διευρύνεται με την ανάπτυξη οδηγού διαχείρισης προορισμού για την προετοιμασία παρόμοιων σχεδίων σε άλλους προορισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την EBRD, «τα σχέδια θα αναδείξουν τα οφέλη και τις προκλήσεις της ανάπτυξης του τουρισμού και θα παράσχουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για κάθε έναν από τους νησιωτικούς προορισμούς, εντοπίζοντας τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη συνέχιση του τουρισμού με βιώσιμους όρους και τον καθορισμό των ρόλων των διαφόρων ενδιαφερομένων».

Στόχος είναι «να διασφαλιστεί ότι οι προορισμοί αναπτύσσονται, διαχειρίζονται και προωθούνται με επιτυχία, με βιώσιμο, μακροπρόθεσμο και ολοκληρωμένο τρόπο, με σαφή εστίαση στις ανάγκες όχι μόνο των τουριστών, αλλά και των επιχειρήσεων και των κατοίκων».

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης προορισμών από την EBRD, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υποστηρίζεται από το υπουργείο Τουρισμού. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2019 με γνώμονα την κατάρτιση δύο σχεδίων διαχείρισης προορισμού για τη Ρόδο και τη Σαντορίνη –οι οποίοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις για τη δημοφιλία τους σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, την ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων– και την κατάρτιση ενός οδηγού προετοιμασίας (destination management guide) για την ανάπτυξη αντίστοιχων σχεδίων σε διαφορετικούς προορισμούς της χώρας.

Τα δύο σχέδια διαχείρισης προορισμών θα προσδιορίσουν απαιτούμενες πρωτοβουλίες για να συνεχιστεί η τουριστική ανάπτυξη στη Ρόδο και στη Σαντορίνη με βιώσιμους όρους.  Η υλοποίηση του προγράμματος υποστηρίζεται ενεργά από τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων όσον αφορά τον συντονισμό των δράσεων στη Ρόδο και στη Σαντορίνη, αντίστοιχα. Την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος έχει αναλάβει σύμπραξη συμβούλων από το Ηνωμένο Βασίλειο (Team Tourism Consulting και Yellow Railroad) και την Ελλάδα (Toposophy).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή