Fosun: Δέλεαρ η Ελλάδα για την εξαγορά της Thomas Cook

Fosun: Δέλεαρ η Ελλάδα για την εξαγορά της Thomas Cook

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προοπτική περαιτέρω  ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της στον ελληνικό τουρισμό συμπεριλαμβάνει το σχέδιο της Fosun, βάσει του οποίου εξετάζεται η εξαγορά της πλειοψηφίας της Thomas Cook όπου ήδη διατηρεί θέση της τάξης του 15%.

Πηγές σε γνώση των σχεδιασμών της κινεζικών συμφερόντων Fosun Tourism (που πρόσφατα αποσχίσθηκε από τη Fosun International και έχει στην ιδιοκτησία της τη διεθνή αλυσίδα ξενοδοχείων Club Med, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το ομώνυμο ξενοδοχείο στο Γρεγολίμανο της Εύβοιας) επισημαίνουν πως οι μεσογειακοί προορισμοί στο σύνολό τους, με έμφαση στην ιβηρική χερσόνησο και στην Ελλάδα, αποτελούν αγορές-στόχο της. Αυτό άλλωστε είναι εμφανές και από τη συμμετοχή της στο υπό τη Lamda Development επενδυτικό σχήμα που θα αναπτύξει το Ελληνικό. Με δεδομένο ότι ανάλογη στόχευση έχει και η Thomas Cook, που βαρύνεται με υψηλό δανεισμό και τεράστιες σωρευμένες ζημίες, καθίστανται σαφείς οι συνέργειες που μπορούν να εξαχθούν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η Fosun Tourism διά της Club Med φέρεται ήδη εδώ και ένα έτος να εξετάζει την προοπτική λειτουργίας δεύτερου τουριστικού συγκροτήματος στην Ελλάδα, μετά την εξυγίανση της διεθνούς μητρικής τα προηγούμενα έτη κατά τα οποία προχώρησε και στην πώληση ελληνικών μονάδων της Club Med, με εξαίρεση αυτή στο Γρεγολίμανο.

Την ίδια ώρα, η Thomas Cook που προσπαθεί να βελτιώσει τα περιθώρια κερδοφορίας της, στρέφεται από την πώληση πακέτων στην ιδιοκτησία ξενοδοχείων. Ετσι, έχει ήδη τέσσερα ιδιόκτητα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και έχει δηλώσει πως σκοπεύει να αυξήσει την έκθεσή της στην ιδιοκτησία ξενοδοχείων, αφού εκεί επιτυγχάνει πολύ καλύτερα περιθώρια κερδοφορίας. Ηδη στα μέσα Μαΐου ανακοίνωσε την εξαγορά μονάδας στην Κω και, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, συζητάει και άλλες περιπτώσεις μεταξύ των οποίων και στην Κέρκυρα. Τις επενδύσεις αυτές πραγματοποιεί μέχρι στιγμής σε κοινοπραξία με ελβετικό fund. Παράλληλα όμως η Thomas Cook προχώρησε φέτος στη μείωση του αριθμού των πακέτων διακοπών που πουλάει για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της, ενώ συγχρόνως ζήτησε μείωση τιμών από πολλά εκ των συνολικά 44 συνεργαζόμενων μαζί της ελληνικών ξενοδοχείων, ώστε να μπορέσει να διαθέσει τα εναπομείναντα πακέτα.

Η προοπτική η Fosun να αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Thomas Cook ασφαλώς και ενισχύει την οικονομική θέση της τελευταίας, η οποία ενέγραψε ζημίες 1,45 δισ. στερλινών στο εξάμηνο και προειδοποίησε για μεγαλύτερες των αναμενόμενων ζημιών και κατά το δεύτερο. Για την προοπτική της εξαγοράς από τη Fosun, η Thomas Cook δήλωσε επισήμως πως «ο όμιλος, παρακολουθώντας τις αναφορές των ΜΜΕ σχετικά με πιθανή προσφορά για τις τουριστικές επιχειρήσεις του από την εταιρεία Fosun International Limited, τον μεγαλύτερο μέτοχο του ομίλου, επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Fosun, μετά την παραλαβή μιας προκαταρκτικής πρότασης-προσέγγισης. Δεν μπορεί να υπάρξει βεβαιότητα ότι αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει σε επίσημη προσφορά. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει κάθε πιθανή προσφορά παράλληλα με τις άλλες στρατηγικές επιλογές που έχει, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας για όλους τους μετόχους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή