Περιορισμένη άνοδος, υψηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη άνοδος, υψηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να μην κατάφερε να κρατήσει τις 850 μονάδες που άγγιξε ενδοσυνεδριακά, ωστόσο το σημαντικό στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης –εκτός από το θετικό τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη– είναι το γεγονός ότι στις πιέσεις που έστειλαν την αγορά κάτω από τις 840 μονάδες βγήκαν σημαντικές άμυνες, με τους αγοραστές να «απαντούν» και να παίρνουν τα ηνία. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους της υψηλής αλλά και των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, κατάφεραν να διατηρήσουν τη θετική εικόνα της αγοράς, παρά τις ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν σε κάποια blue chips. Η βελτιωμένη διάθεση στις ευρωπαϊκές αγορές σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις και τις προσδοκίες για κυβερνητική αλλαγή με μια νέα ισχυρή κυβέρνηση διατηρούν το θετικό μομέντουμ που έχει χτιστεί εδώ και καιρό στο Χ.Α., κάτι το οποίο οδηγεί τις τελευταίες ημέρες επενδυτικούς οίκους και χρηματιστηριακές εταιρείες να εκτιμούν μέσα από τις εκθέσεις τους πως υπάρχουν σημαντικά ακόμα περιθώρια ανόδου.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 845,95 μονάδες, ενώ o τζίρος διαμορφώθηκε στα 102,45 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,37%, στο +0,99% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,69% στις 787,66 μονάδες. Η Πειραιώς έκλεισε στο +2,28%, η Εθνική στο +1,08%, η Alpha Bank στο +0,29% και η Eurobank στο +0,24%.

Η επισημοποίηση της διαδικασίας προκήρυξης πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου επανέφερε το θετικό μομέντουμ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αναβάθμισε την επενδυτική ψυχολογία, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Καταλυτικός είναι ο ρόλος των ομολόγων σε αυτή τη διαδικασία, καθώς η αναρρίχηση των τιμών τους ωφελεί τις τράπεζες που κατέχουν σημαντικό ύψος στο ενεργητικό τους και διαμορφώνονται προϋποθέσεις κεφαλαιακής αναβάθμισης, ενώ η παράλληλη εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων ανοίγει τον δρόμο για επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και τελικά της κερδοφορίας τους. Η συνέχιση του ενάρετου αυτού σεναρίου για τον τραπεζικό κλάδο τροφοδοτεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις συστημικές τράπεζες, με τις προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας τον Αύγουστο και άρση των capital controls μέχρι το τέλος του έτους να ανεβάζουν τον πήχυ των προσδοκιών για τον κλάδο.

Η περαιτέρω διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο για δεικτοβαρείς τίτλους όσο και για άλλους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης έχει ήδη ξεκινήσει, με το «έξυπνο» χρήμα να αναζητεί ήδη επενδυτικές επιλογές με αποτιμήσεις που αδικούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη τους, όπως σημειώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή