Συνεργασία για έρευνα και τεχνολογία

Συνεργασία για έρευνα και τεχνολογία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους τομείς της υγείας και βιοεπιστημών, αγροδιατροφής, ενέργειας, νέων υλικών και βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρμογής εστιάστηκαν τα προγράμματα που οργανώθηκαν στη χώρα μας, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας στην έρευνα και την καινοτομία. Οι τομείς καθορίζουν και τους άξονες των προτεραιοτήτων που πρέπει να δοθούν από τα ερευνητικά κέντρα, ώστε το παραγόμενο έργο να συνδεθεί με τους αναπτυξιακούς άξονες της χώρας. Αλλωστε, αυτός ήταν και ένας από τους στόχους της συνδρομής της Γερμανίας στην Ελλάδα, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η έρευνα σε τομείς των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας 2016-2019 χρηματοδοτήθηκαν 24 ερευνητικά έργα. Στο πρόγραμμα διατίθενται συνολικά 18 εκατ. ευρώ, 9 εκατ. ευρώ από την κάθε χώρα. Χθες ξεκίνησε τριήμερη συνάντηση στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος», στην οποία μετέχουν ερευνητές και εκπρόσωποι των ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων των 24 ερευνητικών έργων. Η συνάντηση έχει σκοπό την παρουσίαση της προόδου των 24 αυτών έργων, αλλά και την περαιτέρω ενθάρρυνση της μεταφοράς γνώσης και τεχνολογίας ανάμεσα στους ερευνητικούς φορείς και τις επιχειρήσεις των δύο χωρών.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης εστίασε το ενδιαφέρον στη σημασία που έχει για την Ελλάδα η αξιοποίηση των ερευνητών σε ελκυστικές θέσεις εργασίας στο επιστημονικό τους αντικείμενο, ώστε να περιορίζεται η «διαρροή μυαλών» στο εξωτερικό. Για τον στόχο αυτό το διακρατικό πρόγραμμα συνέβαλε ιδιαίτερα, καθώς το 2018 χρηματοδοτήθηκαν 141 νέες επιχειρήσεις σε καινοτόμους τομείς, οι οποίες δημιουργήθηκαν από νέους επιστήμονες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ουσιαστικός στόχος είναι να αναπτυχθούν τα δίκτυα μεταξύ των ερευνητών των δύο χωρών.

O κοινοβουλευτικός υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Ερευνας Τόμας Ράχελ που μετείχε στην έναρξη των εργασιών της συνάντησης (διοργανώνεται από κοινού από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Ερευνας της Γερμανίας σε συνεργασία με το Ιδρυμα για την Ερευνα και την Τεχνολογία Fraunhofer-Venture IMW), δήλωσε στην «Κ» ότι «θέλουμε να στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη των συστημάτων καινοτομίας στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, στο ελληνογερμανικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη μετάδοση της γνώσης και της τεχνολογίας. Επιθυμούμε όσο το δυνατόν περισσότερα κοινά ερευνητικά αποτελέσματα να εφαρμοστούν στην πράξη». Την ίδια στιγμή, όπως παρουσίασε χθες ο κ. Φωτάκης, αυξήθηκε από την Ελλάδα η χρηματοδότηση της έρευνας κατά τη διάρκεια των ετών 2011-2017.

Από την άλλη, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου χρησιμοποίησε το βήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να παρουσιάσει 12 εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν την επόμενη τετραετία. Μεταξύ αυτών, ζήτησε από τα πανεπιστήμια να συζητήσουν τα θέματα ανομίας και εμμέσως τα έψεξε ρωτώντας εάν «είμαστε όλοι σίγουροι –πολιτεία και πανεπιστήμια– ότι τα θέματα δημοκρατίας προχωράνε στα πανεπιστήμια ή η δημοκρατία έχει πολλές φορές εκφυλιστεί σε μια διαδικασιολογία και βεβαίως απειλείται από μια κουλτούρα ότι ελάχιστα άτομα μπορούν να πάρουν την καθημερινότητα στα χέρια τους;». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «αυτό δεν έχει σχέση με ανομία. Αυτό έχει σχέση με μια συγκεκριμένη αντίληψη για τη δημοκρατία. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα συζητήσουμε και δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε με τη λογική “το τάδε κόμμα χαϊδεύει τα αυτιά των αναρχικών”, “γιατί δεν βάζουμε την αστυνομία μέσα” και πάει λέγοντας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή