Χρυσό ιωβηλαίο με νέες επενδύσεις γιορτάζει φέτος η Coca – Cola

Χρυσό ιωβηλαίο με νέες επενδύσεις γιορτάζει φέτος η Coca – Cola

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέες επενδύσεις στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου, οι οποίες θα αυξήσουν την παραγωγική ικανότητά του και θα ενισχύσουν την εξαγωγική δραστηριότητα, θα γιορτάσει φέτος τα 50 της χρόνια στην Ελλάδα η Coca – Cola, καθώς και ο εμφιαλωτής της, η Coca – Cola HBC. Την υλοποίηση των νέων επενδύσεων, οι οποίες θα αφορούν κυρίως επέκταση γραμμών παραγωγής προανήγγειλε χθες ο κ. Γιάννης Παπαχρήστου, γενικός διευθυντής της Coca – Cola 3E, θυγατρικής της Coca – Cola HBC, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε μελέτη για το οικονομικό αποτύπωμα των δύο ομίλων κατά την πεντηκονταετή παρουσία τους στη χώρα.

Οι τελικές ανακοινώσεις για τις επενδύσεις θα γίνουν στο τέλος του τρέχοντος έτους και θα αφορούν κυρίως τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής τόσο για τις κατηγορίες προϊόντων που ήδη παράγει η εταιρεία στο Σχηματάρι όσο και για νέες. Οι επενδύσεις αυτές θα επιτρέψουν στην εταιρεία να εξάγει από την Ελλάδα περισσότερα προϊόντα και σε περισσότερες από τις 11 χώρες, που ήδη εξάγει σήμερα. Πάντως, οι επενδύσεις στο εμβληματικό εργοστάσιο της Coca – Cola HBC δεν θα αφορούν την κατηγορία του καφέ. Τόσο ο κ. Παπαχρήστου όσο και η κυρία Λίλιαν Νεκταρίου, γενική διευθύντρια της Coca – Cola Hellas (της θυγατρικής της The Coca – Cola Company στην Ελλάδα με ευθύνη επίσης για τις αγορές της Μάλτας και της Κύπρου) δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό των δύο ομίλων σε ό,τι αφορά την κατηγορία του καφέ, εκεί όπου αναμένεται να δοθεί έμφαση το επόμενο διάστημα, μετά την εξαγορά από την The Coca – Cola Company της εταιρείας Costa Coffee. «Οι Ελληνες καταναλωτές βρίσκονται στον πυρήνα της προϊοντικής καινοτομίας της Coca – Cola. Ξεκινούν πολλά προϊόντα από εδώ και στη συνέχεια μπαίνουν και σε άλλες αγορές», επεσήμανε η κυρία Νεκταρίου.

Και αν τα παραπάνω αφορούν το μέλλον, το παρελθόν είναι επίσης εξαιρετικά πλούσιο. Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η συνολική συνεισφορά του λεγόμενου συστήματος της Coca – Cola (δηλαδή της Coca – Cola 3Ε, της Coca – Cola Hellas, καθώς και της ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΒΕΕ και της Coca-  Cola HBC Services ΜΕΠΕ, τοπικές θυγατρικές του ομίλου Coca – Cola HBC) την περίοδο 1969-2018 στο ΑΕΠ της Ελλάδας υπολογίζεται αθροιστικά σε 76,5 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο κάθε χρόνο.

Ειδικότερα, στον κλάδο αναψυκτικών, οι παραπάνω εταιρείες δημιουργούν σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών (47,3%), ενώ αποτελούν παράλληλα και τον μεγαλύτερο εργοδότη, απασχολώντας σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους (43,7%).

Η συνολική επίδραση στην εθνική οικονομία (άμεση, έμμεση και επαγόμενη, μέσω δηλαδή της αξίας που δημιουργείται από τους προμηθευτές της Coca – Cola) εκτιμάται για το 2018 σε 2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ. Η συνολική επίδραση στην απασχόληση εκτιμάται σε 42,2 χιλιάδες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στο 1,1% της απασχόλησης στη χώρα.

Σημαντική είναι η συνεισφορά της δραστηριότητας των εταιρειών στα φορολογικά έσοδα της χώρας. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, τα συνολικά έσοδα του κράτους από φόρους και εισφορές που προκύπτουν από τις δραστηριότητες στην αλυσίδα αξίας που δημιουργεί το σύστημα της Coca – Cola  υπολογίζονται σε 414 εκατ. ευρώ ετησίως, αποτελώντας το 0,8% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους. Το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών εσόδων, και συγκεκριμένα 254 εκατ. ευρώ ή 61%, προκύπτουν από τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα προϊόντα των εταιρειών.

Συμπεριλαμβανομένων και των προκαλούμενων επιδράσεων, η συνολική συνεισφορά στα δημόσια έσοδα εκτιμάται ετησίως σε 688 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 1,4% των φορολογικών εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή