Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/06/19)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή η συμμετοχή στην εθελουσία της ΕΤΕ

Κατώτερη των προσδοκιών που είχε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ήταν η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα και έληξε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των υπαλλήλων που δήλωσαν συμμετοχή δεν ξεπέρασε τους 400, όταν στόχος ήταν η αποχώρηση τουλάχιστον 700 ή ακόμα και 1.000 ατόμων. Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που πραγματοποιείται στην Εθνική Τράπεζα την τελευταία διετία. Είχε προηγηθεί ένα ακόμη το 2018, το οποίο έκλεισε με 780 αποχωρήσεις. Αν και οριακά χαμηλότερο σε σχέση με αυτό του 2018, το όριο αποζημίωσης στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας φθάνει τις 170.000 ευρώ (έναντι 180.000 ευρώ για το προηγούμενο) και το συνολικό κόστος που είχε προϋπολογιστεί ανέρχεται  στα 100 εκατ. ευρώ. Αν και τυπικά η προθεσμία για τους υπαλλήλους που θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή έληξε, δεν αποκλείεται το πρόγραμμα να παραμείνει σιωπηρά ανοιχτό τους επόμενους μήνες για όσους το ξανασκεφθούν.

Πού θα βρει τα λεφτά η Ν.Δ. αναρωτιέται ο Τσακαλώτος

Ενα δισ. ευρώ υπολόγισε ο κ. Τσακαλώτος, στην ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής, ότι κοστίζει η μείωση του συντελεστή της φορολογίας των επιχειρήσεων από 28% στο 20% που υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία και διερωτήθηκε από πού θα βρει αυτά τα λεφτά, για να τηρήσει την υπόσχεσή της. Μα, εδώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε ήδη σε παροχές και μέτρα 2,2 – 2,8 δισ. ευρώ για φέτος, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να βγάλει κίτρινη κάρτα γιατί παραβιάζεται ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, το μελλοντικό 1 δισ. τον προβληματίζει; Εκτός και αν τον ενοχλεί το «ταξικό πρόσημο» του μέτρου.

Μέσω… διάψευσης η επιβεβαίωση της «Κ»

Χωρίς να παρουσιάζει τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο τετράμηνο, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο ΕΦΚΑ έχει δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων από τις 30/04/2019 στις 03/05/2019, που οδηγεί στην εμφάνιση υστέρησης εσόδων, τα οποία θα συμπληρωθούν τον επόμενο μήνα. Επίσης, σημειώνει πως ο ΕΦΚΑ έχει κάνει σημαντικά μεγαλύτερες πληρωμές από ό,τι εισπράξεις υπέρ τρίτων. «Κατά συνέπεια», αναφέρει, «η προσωρινή υστέρηση εσόδων θα αποκατασταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Δηλαδή υπάρχει «τρύπα», όπως έγραψε η «Κ», αλλά είναι… προσωρινή.

«Επίθεση» στο ευρώ εξαπέλυσε ο Τραμπ

Νέο μέτωπο φαίνεται πως θέλει να ανοίξει ο Ντόναλντ Τραμπ, και αυτή τη φορά ο στόχος του είναι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αυτήν την εντύπωση δίνει τουλάχιστον το τελευταίο μήνυμα που έστειλε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Τwitter και στο οποίο ανέφερε πως το ευρώ είναι «υποτιμημένο» έναντι του δολαρίου. Τονίζει, μάλιστα, πως αποτέλεσμα αυτής της υποτίμησης του ευρώ είναι «να θέτει τις ΗΠΑ σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση». Σχολιάζοντας σχετικά, το Bloomberg επικαλείται τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία το ευρώ είναι όντως υποτιμημένο κατά 22% έναντι του δολαρίου σε όρους ισότιμων μονάδων αγοραστικής δύναμης. Παραθέτει, όμως, παράλληλα τις εκτιμήσεις άλλων αναλυτών, σύμφωνα με τους οποίους το ευρώ είναι ελάχιστα υποτιμημένο.

Η προθεσμία έληξε, οι εγγυητικές αγνοούνται

Παρήλθε, χωρίς αποτέλεσμα, η καταληκτική διορία που είχε στη διάθεσή του ο όμιλος Καλογρίτσα, προκειμένου να προσκομίσει τις απαιτούμενες εγγυητικές καλής εκτέλεσης και άλλα συνοδευτικά έγγραφα, ώστε να μπορέσει να υπογράψει τις συμβάσεις για τις δύο εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, που του έχουν ανατεθεί από το υπ. Υποδομών. Μετά έναν και πλέον μήνα προσπαθειών, ακόμα και πολιτικών πιέσεων, εντέλει, ο κ. Καλογρίτσας δεν μπόρεσε να «πείσει» την Τρ. Αττικής και το ΤΜΕΔΕ για τη χορήγηση των απαιτούμενων εγγυητικών, με αποτέλεσμα ένα μέρος του έργου να βρίσκεται αυτή τη στιγμή «στον αέρα». Βάσει νόμου, το υπουργείο θα πρέπει πλέον να κηρύξει έκπτωτο τον ανάδοχο και να καλέσει τους επόμενους μειοδότες σε κάθε εργολαβία, ώστε να υπογράψουν τις συμβάσεις. Ωστόσο, είναι πιθανή είτε η χορήγηση ολιγοήμερης παράτασης, εφόσον ο ανάδοχος προβάλλει κάποια πειστική δικαιολογία, είτε η κατάθεση ένστασης από την πλευρά Καλογρίτσα (σε περίπτωση έκπτωσής του) και προσφυγής στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή