Σοκ! Παραίτηση ευρωβουλευτή

Σοκ! Παραίτηση ευρωβουλευτή

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαρτσουλιόνις. Σαρούνας Μαρτσουλιόνις. Λαϊκός ήρωας, πρότυπο ανδρός, ζωντανός θρύλος στην πατρίδα του, τη Λιθουανία. Εκ των χωρών της Βαλτικής, έκταση 65.000 τ.χλμ., μισή Ελλάδα δηλαδή, πληθυσμός τρία εκατομμύρια, πρωτεύουσα η καλλονή Βίλνιους, μόλις μία ώρα δρόμο από το Κάουνας. Ο Σαρούνας –αύριο έχει γενέθλια, γίνεται 55– εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων καλαθοσφαιριστών όλων των εποχών που έλαμψε και στον γαλαξία του ΝΒΑ, υπέκυψε στο ασφυκτικό μαρκάρισμα και κατέβηκε στις ευρωεκλογές με το κόμμα των Αγροτών, θερίζοντας διά περιπάτου ψήφους. Να, λοιπόν, που και οι ψυχρόαιμοι βόρειοι, σαν τους θερμόαιμους νότιους, τιμούν αυτούς που τους έκαναν υπερήφανους, άλλοι τρέχοντας ή κλωτσώντας, άλλοι πηδώντας ή σηκώνοντας βάρη, κ.λπ.

Ο ύψους 1,96 μ. ανοιχτομάτης Σαρούνας, ευπατρίδης των παρκέ, πάλαι ποτέ κομπιούτερ των ομάδων του, αποδείχθηκε και αυτός λάτρης του ημέτερου Καβάφη. «Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Οχι να πούνε». Ετσι, ρώτησε, έμαθε, ζύγισε, στοχάστηκε. Χορτάτος από δόξα και χρήμα, υπεράνω αναγνωρισιμότητας και κολακειών, χτυπώντας φλέβα αυτογνωσίας, έθεσε εαυτόν εκτός Ευρωκοινοβουλίου, πριν διαβεί την πόρτα του. Σε ελεύθερη μετάφραση από τη λιθουανική, ο ταπεινός σταρ δήλωσε ότι αυταπατήθηκε, διαπίστωσε ότι δεν έχει τις αναγκαίες γνώσεις και ανάλογη κατάρτιση ώστε να σταθεί ισότιμα σε έναν θεσμό, όπου από κάθε χώρα προκρίνονται ασφαλώς με πολύ αυστηρά κριτήρια από τα κόμματα οι άριστοι, ως έμψυχη εξαγώγιμη πολιτική βιτρίνα. Σαν τρίποντο νίκης πανηγυρίστηκε στη μητέρα Λιθουανία η υπαναχώρησή του: «Δεν πάω Βρυξέλλες, μένω εδώ κάνοντας αυτό που ξέρω καλά, είναι χρέος μου να βοηθάω παιδιά να εξελίσσονται».

Σαρούνας, άλλος ένας αγαθός σφετεριστής του αρχαιοελληνικού, τόσο οικείου μας «γνώθι σαυτόν», μια στάση ζωής που για εμάς, από γενιά σε γενιά, είναι κάτι σαν φιλοσοφικό ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, π.χ. η φέτα). Ωστόσο, από παρατεταμένη αβλεψία, το προτρεπτικό «γνώθι σαυτόν» έχει εξωραϊσθεί ταυτοποιημένο με καθαρτήρια αυτογνωσία και κατόπιν προβολή των καλών και αγαθών ένδον συνιστωσών. Μονομερές. Τα ταπεινά κίνητρα, ο κυνισμός στην υψηλότερη τιμή του, η χυδαιότητα, η αμετροέπεια, ο χαμαιλεοντισμός είναι κι αυτά αξιοποιήσιμα αλιεύματα του «γνώθι σαυτόν»·  τόσο ανθρώπινο. Εσαεί δεδομένο ότι, υπακούοντας στον θεμελιώδη νόμο προσφοράς και ζήτησης, όλοι βρίσκουν το μικρό ή μεγάλο κοινό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή