Θολώνοντας το αφήγημα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Το βασικό αφήγημα του Κινήματος Αλλαγής για τις επόμενες εκλογές είναι απλό και κατανοητό. Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής περιόδου, λίγο πριν από την τυπική χρεοκοπία της χώρας. Μόνο του, σε πρώτη φάση, και ενάντια σε όλες τις δυνάμεις του αριστεροδεξιού λαϊκισμού, της Ν.Δ. συμπεριλαμβανόμενης τότε, κράτησε τη χώρα όρθια. Υπό τις κατάρες στις πλατείες και τους χουλιγκανισμούς Ακροδεξιών και Αριστερών τραμπούκων υπέγραψε το μνημόνιο, πήρε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία και κράτησε μακριά τη χώρα από τα βράχια της χρεοκοπίας.

Υπό ποια έννοια, λοιπόν, θα εντάξει στα ψηφοδέλτιά του (αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες) κάποιον ο οποίος εκείνες τις δύσκολες ώρες έριχνε λάδι χυδαιότητας στη φωτιά; «ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΤΕ κύριοι και κυρίες που ΥΠΟΓΡΑΨΑΤΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, να περάσετε από ειδικό δικαστήριο… αυτό σας εύχομαι κι εγώ προσωπικά, παρά να βρείτε ορισμένοι από εσάς το τέλος του πρεσβευτή των ΗΠΑ πριν από λίγους μήνες στη Λιβύη», δήλωνε ο κ. Παναγούλης, (10.11.2012). Να θυμίσουμε ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής Κρις Στίβενς και τρεις συνεργάτες του δολοφονήθηκαν το 2012 μέσα στο προξενείο από τρομοκράτες της Αλ Κάιντα.

Για ένα Κίνημα που πέρασε πολλά και τώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, η ένταξη του κ. Παναγούλη στα ψηφοδέλτια είναι χειρότερο από έγκλημα. Είναι λάθος. Βεβαίως, τα κόμματα πρέπει να είναι πολυσυλλεκτικά. Πρωτίστως τα μεγάλα. Ακόμη όμως κι αυτά δεν είναι πολυσυλλεκτικά υπό την έννοια ότι εντάσσουν στα ψηφοδέλτια κάποιον ο οποίος πέρασε από πολλά κόμματα. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Παναγούλης θήτευσε στο ΠΑΣΟΚ, στον παλιό Συνασπισμό, στο ΚΚΕ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Πολιτική Ανοιξη του κ. Αντώνη Σαμαρά, κι ένα φεγγάρι έφτιαξε και δικό του κόμμα. Η Ενιαία Σοσιαλιστική Παράταξη Ελλάδας πήρε μέρος στις ευρωεκλογές του 1984 και έλαβε 8.282 ψήφους (0,14%).

Η επόμενη μέρα χρειάζεται μια Βουλή που θα έχει σοβαρή συμπολίτευση και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας δεν περισσεύει κανείς και οι εκπτώσεις στη σύνθεση του Κοινοβουλίου πρέπει να έχουν κάποιο όριο. Στο κάτω κάτω της γραφής και ο κ. Πάνος Καμμένος είναι αυτόν τον καιρό πολιτικά άστεγος και το κόμμα που είχε φτιάξει (οι ΑΝΕΛ) είχε τον Μάιο του 2012 εκατονταπλάσιους ψηφοφόρους από εκείνο του κ. Παναγούλη. Ωρα είναι, λοιπόν, να πουν εκεί στο ΚΙΝΑΛ «ψωμί κι αλάτι» και να τον εντάξουν στα ψηφοδέλτια τους.

Δεν τίθεται θέμα τιμωρίας για μια χοντροκοπιά παραπάνω που είπε ο κ. Παναγούλης, αλλά μη επιβράβευσής του. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να έχει στοιχειώδη μνήμη, διότι οι χοντροκοπιές του παρελθόντος θα επαναλαμβάνονται αενάως. Τα κόμματα, επίσης, πρέπει να έχουν μνήμη, διότι αλλιώς τη φρεσκάρουν οι ψηφοφόροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή