Χονγκ Κονγκ: Πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα στις διαδηλώσεις κατά της έκδοσης υπόπτων στην Κίνα

Χονγκ Κονγκ: Πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα στις διαδηλώσεις κατά της έκδοσης υπόπτων στην Κίνα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτο ρυθμό και μεγάλη ένταση συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ κατά της δέσμευσης της επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης να προωθήσει τις τροπολογίες του νόμου που επιτρέπει την έκδοση υπόπτων από την ημιαυτόνομη νήσο στην ηπειρωτική Κίνα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις σκλήρυναν τη στάση τους κατά των διαδηλωτών, απαντώντας με πλαστικές σφαίρες, σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα στη δράση των τελευταίων, οι οποίοι έβαλαν κατά της αστυνομίας με πλαστικά μπουκάλια και πέτρες και προχώρησαν στο στήσιμο αυτοσχέδιων οδοφραγμάτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες γύρω από κυβερνητικά κτίρια.

Η απόφαση της επικεφαλής των τοπικών κυβερνητικών αρχών, Κάρι Λαμ, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη νήσο για πιθανή στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και φόβους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κινεζικό νομικό σύστημα.

Χονγκ Κονγκ: Πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα στις διαδηλώσεις κατά της έκδοσης υπόπτων στην Κίνα-1

(AP Photo/Vincent Yu)

Από την πλευρά της, η Κάρι Λαμ καταδίκασε τη βία στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, κάνοντας μάλιστα λόγο για «οργανωμένες ταραχές». «Οι ταραχές που πλήττουν μία ειρηνική κοινωνία, αγνοώντας τον νόμο και την πειθαρχία, είναι απαράδεκτες για οποιαδήποτε πολιτισμένη κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα. «Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για ειρηνικές συγκεντρώσεις, αλλά ξεκάθαρα για οργανωμένες ταραχές», προσθέτει στην τοποθέτηση της για τις διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με την οργάνωση Civil Human Rights Front, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρηση υπέρμετρης και δυσανάλογης βίας εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι ήταν στην πλειονότητά τους μαυροντυμένοι νέοι. Μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί 22 διαδηλωτές, κανείς εκ των οποίων δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Χονγκ Κονγκ: Πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα στις διαδηλώσεις κατά της έκδοσης υπόπτων στην Κίνα-2

(AP Photo/Kin Cheung)

Πρόκειται για τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Χονγκ Κονγκ από το 1997, όταν και η ημιαυτόνομη νήσος πέρασε από βρετανικό σε κινεζικό έλεγχο. Παρότι ξεκίνησαν ειρηνικά την προηγούμενη εβδομάδα, οι κινητοποιήσεις δεν άργησαν να εκτραχυνθούν, με τους διαδηλωτές να επιχειρούν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια, προκαλώντας τη βίαιη αντίδραση της αστυνομίας.

Μάλιστα, υπήρξαν και φήμες για αποστολή αστυνομικών δυνάμεων από την ηπειρωτική χώρα στο Χονγκ Κονγκ, τις οποίες ωστόσο διέψευσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «ψευδείς ειδήσεις», που μόνο σκοπό έχουν να «διασπείρουν τον πανικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή