Ρευστοποιήσεις με μέτρο στις διεθνείς αγορές

Ρευστοποιήσεις με μέτρο στις διεθνείς αγορές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ και στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο οι δείκτες σημείωναν απώλειες. Οι παράγοντες που επηρέασαν δυσμενώς τη διάθεση των επενδυτών ήταν τα απογοητευτικά στοιχεία για τη δραστηριότητα των εργοστασίων στην Κίνα, καθώς και η άκαμπτη στάση της Ουάσιγκτον ως προς τις συνομιλίες της με το Πεκίνο. Με αυτά κατά νουν οι συναλλασσόμενοι προτίμησαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους. Μεταξύ των κλάδων εκείνος που εμφάνιζε χθες τη χειρότερη επίδοση στον S&P 500, ήταν αυτός της υψηλής τεχνολογίας, ενώ στον αντίποδα βρισκόταν ο κλάδος των ομίλων κοινής ωφελείας. O Dow και ο S&P 500 πριν από το κλείσιμο υποχωρούσαν 0,17% και 0,19% αντίστοιχα. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,3% έπειτα από τέσσερις ανοδικές διαδοχικές συνεδριάσεις, αν και ενωρίτερα είχε περαιτέρω εξασθενήσει -0,67%. Η νευρικότητα εν μέρει κατευνάστηκε λόγω των προσδοκιών για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων ίσως και τον Ιούλιο, εφόσον ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έδειξε ανεπαίσθητη μεταβολή. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,42%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,33%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,62%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,71% και στη Μαδρίτη ο IBEX έκλεισε με -0,47%.

Το ευρώ εξασθένησε ως προς το δολάριο στο 1,1292 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός «καλαθιού» ισχυρών νομισμάτων ενισχύθηκε 0,2%. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων χθες είχαν μικρή μεταβολή στο -0,24%. Η τιμή του αργού Ν. Υόρκης υποχώρησε 2,5% στα χαμηλότερα επίπεδα εβδομάδας των 51,93 δολαρίων το βαρέλι λόγω έκθεσης για τα αμερικανικά αποθέματα αργού, που δείχνουν διόγκωση. Την ώρα που οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τον προστατευτισμό και την πορεία της διεθνούς οικονομίας φαινόταν να υποχωρούν, ήρθε ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνοντας ότι ο ίδιος καθυστερεί τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα και ότι δεν θα την ολοκληρώσει, εκτός εάν το Πεκίνο επανακάμψει σε όρους που συζητήθηκαν προ καιρού. «Χωρίς να υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η Κίνα θα έχει συνάντηση με τις ΗΠΑ στο περιθώριο της Συνόδου της “Ομάδας των Είκοσι” (G20) εντός του μηνός, οι εντάσεις στο μέτωπο του διεθνούς εμπορίου επιτείνουν την αβεβαιότητα στις αγορές», παρατηρεί η Νίμα Ραμκελάβαν – Μπάνα, οικονομολόγος της FirstRand Bank. «Παρά ταύτα, η ολοένα και μεγαλύτερη πιθανότητα να μειώσει τα επιτόκια η Fed αντισταθμίζει τις γενικότερες ανησυχίες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή