Ηπια πτώση στο Χρηματιστήριο σε συνεδρίαση με μειωμένο τζίρο

Ηπια πτώση στο Χρηματιστήριο σε συνεδρίαση με μειωμένο τζίρο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τις 840 μονάδες κρατήθηκε το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο –όπως έχουν αποδείξει οι τελευταίες συνεδριάσεις– αποτελεί σημαντικό σημείο στήριξης, έστω και αν η συνεδρίαση έληξε με αρνητικό πρόσημο και με μόλις πέντε blue chips να αποφεύγουν το «κόκκινο» ( Coca – Cola, Cenergy, Βιοχάλκο, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα). Μπορεί γύρω στις 15.00 να άρχισαν να εντείνονται οι εντολές πωλήσεων, στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά ημέρας και στις 838 μονάδες με πτώση 0,9%, ωστόσο για ακόμη μία φορά η αγορά αντέδρασε και προσπάθησε να περιορίσει τις πιέσεις, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις –κυρίως σε Eurobank και Βιοχάλκο (+4,87%), καθώς και σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης– οδηγώντας έτσι το Χ.Α. σε οριακές μόνον απώλειες, ενώ ο τζίρος εμφανίστηκε μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.  Ολα αυτά εν μέσω του επιφυλακτικού κλίματος που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές και κόντρα στις διαθέσεις της ελληνικής αγοράς ομολόγων, όπου οι κρατικοί τίτλοι συνέχισαν ακάθεκτοι στον δρόμο του ράλι, καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις τους, με αυτήν του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 2,755% και του 5ετούς στο 1,621%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26%, στις 843,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,99 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,36%, στις 2.152,22 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,79%, στις 1.231,00 μονάδες, και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,01%, στις 787,76 μονάδες. Η Eurobank, ύστερα από ένα ράλι, κοντά στο τέλος της συνεδρίασης κατάφερε να γυρίσει στο +2,2% από το -2,4%, η Alpha Bank σημείωσε πτώση 1,46%, η Εθνική έκλεισε στο -0,41% και η Πειραιώς στο -0,20%.

Πάντως οι αναλυτές παραμένουν θετικοί για την πορεία του Χ.Α. ειδικά με βάση και το μομέντουμ που έχει κτίσει η αγορά ενόψει των εκλογών, με τα μηνύματα από τους Αμερικανούς επενδυτές στο roadshow της ΕΧΑΕ που ολοκληρώθηκε χθες στις ΗΠΑ να είναι ενθαρρυντικά για τη συνέχεια.  Οπως σημειώνει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή», η ολοκλήρωση του διήμερου επενδυτικού φόρουμ της Νέας Υόρκης, που στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Σαν Φρανσίσκο, επιτρέπει την ανάπτυξη προσδοκιών για νέες εισροές κεφαλαίων στο Χ.Α., στον βαθμό που οι ξένοι διαχειριστές υιοθετήσουν το αισιόδοξο σενάριο, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η Morgan Stanley σε έκθεσή της, πάντως, επεσήμανε πως το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχυθεί εάν οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων επιταχυνθούν μετά τις εκλογές, από τη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις γενικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή