Αυστρία: Οι ακροδεξιοί φλερτάρουν με τον Κουρτς

Αυστρία: Οι ακροδεξιοί φλερτάρουν με τον Κουρτς

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Καθημερινό «κόρτε» στον συντηρητικό πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ώστε να αναστήσει μετεκλογικά τον συνασπισμό Δεξιάς – Ακροδεξιάς στην Αυστρία, πραγματοποιούν στελέχη του ακροδεξιού FPOe. Ο Κουρτς δεν τίμησε χθες με την παρουσία του την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής, όπου μίλησε στο σώμα η υπηρεσιακή καγκελάριος Μπριγκίτε Μπίρλαϊν.

Η Μπίρλαϊν, πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, είπε ότι η ανάληψη της καγκελαρίας «δεν ήταν στα σχέδια» που είχε κάνει για τη ζωή της. Ωστόσο, θα παραμείνει στον ρόλο αυτό για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα, έως τις 29 Σεπτεμβρίου, πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των νέων βουλευτικών εκλογών. Ούτε ο Κουρτς, ωστόσο, σχεδίαζε να πέσει τόσο γρήγορα, αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει τις συνέπειες του σκανδάλου που κλόνισε το συγκυβερνών FPOe.

Τα δύο κορυφαία στελέχη του FPOe που εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα στο βίντεο από την Ιμπιζα, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και Γιόχαν Γκουντένους, θεωρούνται «καμένα χαρτιά». Αλλά το κόμμα, που σημείωσε μικρή υποχώρηση στις ευρωεκλογές, όχι. «Ενας ισχυρός δεξιός Φίρερ δεν επιτρέπεται να γίνεται γελοίος. Αυτοί οι δύο έγιναν γελοίοι, αλλά στο FPOe περιμένουν άλλοι», γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας Der Standard, Χανς Ράουσερ. «Η Αυστρία ρέπει δομικά προς τον δεξιό λαϊκισμό», προσθέτει, σημειώνοντας ότι τόσο η σκληρή εκδοχή του δεξιού λαϊκισμού, με το FPOe, όσο και η πιο ελαφριά εκδοχή του, το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς, υπέστησαν ένα μικρό πλήγμα. «Δεν είναι σαφές αν οι σοσιαλιστές και οι πράσινοι θα μπορέσουν να το εκμεταλλευθούν», καταλήγει.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του FPOe Χέρμπερτ Κικλ καλεί τον Κουρτς να συνεχίσει όσα έμειναν στη μέση. «Το χέρι μας είναι τεταμένο!» έγραψε ο Κικλ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή