Με παρελθόν σε ένοπλες ληστείες, τρομοκρατία οι συλληφθέντες στο ΑΧΕΠΑ

Με παρελθόν σε ένοπλες ληστείες, τρομοκρατία οι συλληφθέντες στο ΑΧΕΠΑ

8' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφετηρία εξελίξεων στις έρευνες για το λεγόμενο «αντάρτικο πόλης» θεωρούνται οι χθεσινές συλλήψεις του 41χρονου Γιάννη Δημητράκη και του 35χρονου Κώστα Σακκά στη Θεσσαλονίκη. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν χθες ότι ο εντοπισμός και η αυτόφωρη σύλληψη των δύο δραστών, όπως και της γυναίκας συνεργού τους, για τη ληστεία χρηματαποστολής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, είναι αποτέλεσμα πολύμηνης μυστικής έρευνας της Αστυνομίας για την εξάρθρωση εν ενεργεία τρομοκρατικής οργάνωσης. Ειδικότερα, μιλώντας χθες στην «Κ», κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου άφησε να εννοηθεί ότι η εν εξελίξει έρευνα της Αντιτρομοκρατικής θα οδηγήσει σε αποκαλύψεις τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα.

Η πιθανή πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης, τρεις εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές, δεν μειώνει τη σημασία της αστυνομικής επιχείρησης, καθώς οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι έχουν επανειλημμένα απασχολήσει στο παρελθόν τις «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για τρομοκρατία και ένοπλες ληστείες. Μάλιστα, στην Αστυνομία και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι τα χρήματα από τη ληστεία της χρηματαποστολής στο νοσοκομείο, ποσό ύψους περίπου 70.000 ευρώ, θα κατέληγαν στο λεγόμενο «επαναστατικό ταμείο», θα χρησιμοποιούνταν δηλαδή στη χρηματοδότηση ένοπλων ενεργειών.

Στο παρελθόν ο Γιάννης Δημητράκης όπως και ο Κώστας Σακκάς έχουν αντιμετωπίσει βαριές διώξεις για ένοπλες ληστείες και τρομοκρατία και η νέα σύλληψή τους, χθες στη συμπρωτεύουσα, εύλογα προκαλεί συνειρμούς. Στις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως και στο αρχηγείο του σώματος, είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι οι δύο αναρχικοί συμμετέχουν ενεργά ή υποστηρίζουν –μέσω ένοπλων ληστειών– τη δράση ένοπλης οργάνωσης. Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής μάλιστα βρίσκονται κι άλλες ληστρικές επιδρομές, πλην της χθεσινής στο ΑΧΕΠΑ, όπως αυτή σε νοσοκομείο του Λεκανοπεδίου το 2018 από δύο δράστες που παρίσταναν τους γιατρούς έχοντας καλύψει τα πρόσωπά τους με ιατρικές μάσκες.

Και οι δύο, εξάλλου, έχουν στο παρελθόν βρεθεί αναμεμειγμένοι σε συναφείς υποθέσεις. Ο 41 ετών Δημητράκης είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη σπείρα των «ληστών με τα μαύρα», μιας ομάδας αναρχικών που το διάστημα 2002-2006 διέπραττε ένοπλες ληστείες τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας. Τελικά καταδικάστηκε για συμμετοχή σε μία μόνο ένοπλη ληστεία, αυτή στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος, τον Ιανουάριο του 2006. Για συμμετοχή στην ίδια ληστεία καταζητείτο για περισσότερο από μία δεκαετία και ο 38χρονος Μάριος Σεϊσίδης. Συνελήφθη το καλοκαίρι του 2016 στη Σπάρτη, μαζί με τον Κώστα Σακκά, τον δεύτερο από τους δράστες της ένοπλης ληστείας χθες στο ΑΧΕΠΑ.

Ο Σακκάς είχε βρεθεί στο επίκεντρο ερευνών της Αντιτρομοκρατικής για την εξάρθρωση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες για συμμετοχή στην οργάνωση, ωστόσο ίχνη του είχαν εντοπιστεί στη διάρκεια των ερευνών, το 2015, για τους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου» – ένα «μεικτό» σχήμα ποινικών – αναρχικών που διέπρατταν ληστείες τραπεζών στην περιφέρεια, ενώ υπήρχαν υπόνοιες για ανάμειξή τους σε ενέργειες του «αντάρτικου πόλης», με τη σφραγίδα της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών». Από την εξέλιξη των ερευνών που ξεκίνησαν χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη θα φανεί εάν επιβεβαιώνονται ή διαψεύδονται οι εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Κατεχάκη, όπως και των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., για το εύρος της δράσης των δύο συλληφθέντων.

Με παρελθόν σε ένοπλες ληστείες, τρομοκρατία οι συλληφθέντες στο ΑΧΕΠΑ-1

Η παρακολούθηση μέχρι τη Θεσσαλονίκη

Οι Γιάννης Δημητράκης, 41 ετών και Κώστας Σακκάς, 35 ετών, βρίσκονταν τους τελευταίους μήνες στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. Ετσι, όταν την Κυριακή μετέβησαν με το αυτοκίνητο του πρώτου στη Θεσσαλονίκη, ένα κλιμάκιο αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής ανέλαβε να επιτηρεί και να καταγράφει τις κινήσεις τους. Οι δύο αναρχικοί και παλιοί γνώριμοι της ΕΛ.ΑΣ. από την εμπλοκή τους σε υποθέσεις τρομοκρατίας και ένοπλες ληστείες φιλοξενήθηκαν σε σπίτι που τους παραχώρησε μια 39χρονη, δραστήριο μέλος του αναρχικού «μπλοκ» της συμπρωτεύουσας.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη οι Δημητράκης και Σακκάς διαπιστώθηκε ότι προχώρησαν σε κατόπτευση των χώρων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, προετοιμάζοντας μεθοδικά την ενέργειά τους. Δεν είχαν αντιληφθεί, ωστόσο, ότι βρίσκονταν σε αστυνομικό κλοιό και ότι οι κινήσεις τους καταγράφονταν από μυστικούς αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής. Την Τετάρτη το πρωί διαπιστώθηκε ότι αντικατέστησαν τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους με άλλες που αντιστοιχούσαν σε ιδίου τύπου όχημα ταξινομημένο στη συμπρωτεύουσα. Η κίνησή τους αυτή σήμανε συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς ερμηνεύθηκε –σωστά– ως πράξη προπαρασκευαστική κάποιας ενέργειας. Αλλωστε, πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική, που κατά το παρελθόν έχουν υιοθετήσει σε εγκληματικές ενέργειες τόσο κακοποιοί του κοινού ποινικού δικαίου όσο και άτομα που κινούνται στον χώρο της τρομοκρατίας.

Οι εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών επιβεβαιώθηκαν και πράγματι οι δύο κατευθύνθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ παριστάνοντας ο Γιάννης Δημητράκης τον γιατρό και ο Κώστας Σακκάς τον ασθενή. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων, ο πρώτος φορούσε μια λευκή ιατρική μπλούζα και ο δεύτερος μια ιατρική μάσκα.

Στη θέα των υπαλλήλων της χρηματαποστολής, που ανεφοδίαζαν μηχάνημα αυτόματης ανάληψης εντός του νοσοκομείου, έβγαλαν όπλα και άρπαξαν από τα χέρια των φρουρών τις κασετίνες με τα χρήματα. Αμέσως μετά βγήκαν από το νοσοκομείο και κατευθύνθηκαν στο σημείο όπου είχαν παρκάρει το αυτοκίνητό τους. Εβαλαν τις κασετίνες στον χώρο αποσκευών και επιχείρησαν να απομακρυνθούν θεωρώντας προς στιγμή ότι είχαν καταφέρει να φέρουν με επιτυχία εις πέρας το σχέδιό τους. Εκείνη τη στιγμή αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής και άνδρες των ΕΚΑΜ με προτεταμένα όπλα τούς ακινητοποίησαν και τους συνέλαβαν. Την εξέλιξη της επιχείρησης παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό ανώτατοι αξιωματικοί και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος από την αίθουσα επιχειρήσεων στον 6ο όροφο του αρχηγείου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι συλλήψεις των δραστών έγιναν τη στιγμή που είχαν ακινητοποιήσει το αυτοκίνητό τους σε κόκκινο φανάρι, κοντά στο νοσοκομείο.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί έσπασαν τα τζάμια του Ι.Χ. προκειμένου να αρπάξουν και να περάσουν χειροπέδες στους δράστες. Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο πιστόλια καθώς και οι κασετίνες με τα χρήματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περιείχαν περίπου 70.000 ευρώ, καθώς χθες ήταν προγραμματισμένη η μισθοδοσία των υπαλλήλων του νοσοκομείου.

Ερευνα σε σπίτια

Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι όπου οι Δημητράκης και Σακκάς είχαν διανυκτερεύσει κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη, όπως και στα σπίτια στην Αθήνα, όπου έμεναν ή είχαν επισκεφθεί στο διάστημα της παρακολούθησής τους από την Αντιτρομοκρατική.

Η δράση των «ληστών με τα μαύρα»

Ο Γιάννης Δημητράκης έγινε για πρώτη φορά γνωστός τον Ιανουάριο του 2006, όταν μετά την καταδίωξη που ακολούθησε την ένοπλη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος τραυματίστηκε από σφαίρα αστυνομικού στην κοιλιά και συνελήφθη. Αντίθετα, οι συνεργοί του σε εκείνη τη ληστεία είχαν καταφέρει να διαφύγουν. Εκείνη την περίοδο περιγραφόταν ως σπουδαστής των ΤΕΙ Πειραιά και έμενε στην Πετρούπολη. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή στους επονομαζόμενους «ληστές με τα μαύρα» μιας ομάδας αναρχικών που το διάστημα 2002-2006 διέπραξαν 7 ένοπλες ληστείες στο κέντρο της Αθήνας, με συνολική λεία 700.000 ευρώ. Οι δράστες φορούσαν μαύρα ρούχα και χρονομετρούσαν τις ληστείες τους, όπως ακριβώς οι ήρωες μιας κινηματογραφικής επιτυχίας εκείνης της περιόδου με τίτλο «Στην κόψη του κύματος».

Με παρελθόν σε ένοπλες ληστείες, τρομοκρατία οι συλληφθέντες στο ΑΧΕΠΑ-2

Ο Δημητράκης παραπέμφθηκε σε δίκη και πρωτόδικα του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 25 ετών μόνο όμως για τη ληστεία στο υποκατάστημα της Σόλωνος. Για τις υπόλοιπες έξι απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο διάστημα που ήταν κρατούμενος είχε χαρακτηρίσει τη συμμορία των «ληστών με τα μαύρα» έναν άστοχο και ευφάνταστο δημοσιογραφικό ή αστυνομικό τίτλο: «Δεν έχει καμία πραγματική βάση και που συνεχίζεται να χρησιμοποιείται από τα μέσα ενημέρωσης παρά το γεγovός ότι στο δικαστήριο που έγινε κατέρρευσε παταγωδώς». Απολογούμενος στο δικαστήριο είχε υποστηρίξει ότι η ένοπλη ληστεία «ήταν η αντιπροσωπευτική λύση για τα ιδεολογικά και υπαρξιακά μου προβλήματα. Ηταν η απάντηση στο ερώτημα πώς πορεύεται ένας αναρχικός». Είχε ολοκληρώσει την απολογία του με τη φράση «στο τέλος θα νικήσουμε». Το 2009, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε προχωρήσει στην επικήρυξη των υπολοίπων τριών συγκατηγορούμενών του, για την ίδια ληστεία αντί ποσού 600.000 ευρώ. Στόχος εκείνης της πρωτοβουλίας ήταν –όπως διευκρίνιζαν τότε πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη– η εξάρθρωση της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα άγνωστοι είχαν γαζώσει με σφαίρες το Α.Τ. Αγίας Παρασκευής τραυματίζοντας μία αστυνομικό.

Ο Δημητράκης αποφυλακίστηκε τελικά το 2012 και δύο χρόνια αργότερα συνελήφθη για συμμετοχή σε καταδρομική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων. Τότε, συμμετείχε σε πομπή φιλάθλων του Παναθηναϊκού, οι οποίοι κινούμενοι επί της λεωφόρου Μεσογείων είχαν προκαλέσει φθορές στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Η «Συνωμοσία Πυρήνων Φωτιάς»

Ο 35χρονος σήμερα Κώστας Σακκάς συνελήφθη για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2010, στο πλαίσιο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την εξάρθρωση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Εντοπίστηκε έξω από αποθήκη με όπλα στην οδό Καισαρείας, στη Νέα Σμύρνη, έχοντας στην κατοχή του ένα πιστόλι Glock με σφαίρα στη θαλάμη. Παραπέμφθηκε σε δίκη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Τον Ιούνιο του 2013 και ενώ είχε συμπληρώσει το ανώτατο χρονικό όριο προφυλάκισης, ξεκίνησε απεργία πείνας, με αποτέλεσμα να εμφανίσει προβλήματα υγείας και να μεταφερθεί για νοσηλεία στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Η υπόθεσή του είχε πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων και εκδηλώσεων συμπαράστασης, ενώ την παράνομη κράτησή του είχαν καταγγείλει με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και η Διεθνής Αμνηστία. Αποφυλακίστηκε ένα μήνα αργότερα, τον Ιούλιο του 2013, με την επιβολή, ωστόσο, αυστηρών περιοριστικών όρων. Τον Ιανουάριο του 2014 συνελήφθη εκ νέου για παραβίαση των περιοριστικών όρων και λίγες ημέρες αργότερα του ασκήθηκε νέα, συμπληρωματική δίωξη, καθώς –όπως είχε τότε ανακοινωθεί– αποτύπωμά του είχε ανιχνευθεί σε σακούλα με πειστήρια από το κρησφύγετο της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» στο Χαλάνδρι. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο ένα μήνα μετά παραβίασε εκ νέου τους περιοριστικούς όρους και επέστρεψε στην παρανομία.

Σε κείμενο που είχε αναρτήσει στο Athens Indymedia ανέφερε: «Ενώ δεν έχω καταδικαστεί από κανένα δικαστήριο μέχρι σήμερα, για τα δημοσιογραφικά κοράκια είναι αρκετό πως η Αντιτρομοκρατική με έχει κρίνει ένοχο. Εχουν ανάγει την Αντιτρομοκρατική σε μια ανώτερη θεσμική αρχή η οποία κρίνει και αποφαίνεται, ενώ η υπόλοιπη πολιτεία ως παρεκτρέπουσσα, αρνείται να ευθυγραμμιστεί με τα συμπεράσματά της». Τον Αύγουστο του 2016 ύστερα από καταδίωξη συνελήφθη στη Σπάρτη μαζί με τον καταζητούμενο τότε Μάριο Σεϊσίδη. Επέστρεψε στη φυλακή, απ’ όπου τελικά αποφυλακίστηκε το 2018 κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Είχε υπόλοιπο ποινής 5 χρόνια και δύο μήνες. Οπως είχε στο παρελθόν αποκαλύψει η «Κ», δακτυλικό αποτύπωμα του Κώστα Σακκά είχε βρεθεί στο αυτοκίνητο του Γιώργου Πετρακάκου στον Βόλο. Ο τελευταίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη συμμορία των «ληστών του Διστόμου», όπως επίσης και στη δεύτερη περίοδο δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή