Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Η καμπύλη ενός «ενάρετου κύκλου»

Κύριε  διευθυντά
Ανενδοίαστος ψευδολόγος και αυταπατώμενος ο σημερινός ακόμη πρωθυπουργός μας, «εξαπάτησε» στις 10 Ιουνίου και τον ίδιο τον ΠτΔ, ζητώντας του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, για «να μη διαταραχθεί ο ενάρετος κύκλος» στον οποίο είχε μπει η ελληνική οικονομία, αφότου, επί κυβερνήσεώς του, βγήκαμε δήθεν από τα μνημόνια.

Δεν έχει ακόμη, σε πλήρη σύγχυση ευρισκόμενος, αντιληφθεί ότι από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και τη βέβαιη πλέον προοπτική της τελικής του ήττας στις βουλευτικές, αρχίζει και ανθεί πάλι η οικονομία μας.  Ο δείκτης του Χ.Α. ανεβαίνει από τότε καθημερινά και με εισροή ξένων κεφαλαίων και το επιτόκιο των ελληνικών ευρωομολόγων πέφτει συνεχώς.

Σρατης Ε. Στρατηγης, Επ. δικηγόρος Δ.Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας, Αθήνα

Πες και συ έναν λαπαλισμό, μπορείς

Κύριε διευθυντά
«Κι όμως αυτός ο άνθρωπος, λίγο πριν τον σκοτώσουν, ήταν μια χαρά», μας πληροφόρησε τις προάλλες από την επαρχία ένας ανταποκριτής μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού δίπλα σε ένα πτώμα και μπροστά στην κάμερα. Μα αυτό είναι καθαρός «λαπαλισμός», αναφώνησα έκπληκτος και έσπευσα αμέσως στις πηγές μου. Ο Jacque de La Palisse (ή Palice), 1470-1525, ήταν ένας γενναίος Γάλλος στρατηγός, ο οποίος τιμήθηκε με πολλά παράσημα για την προσωπικότητά του και τις ανδραγαθίες του σε αρκετούς πολέμους, πέθανε δε μαχόμενος κάτω από τα τείχη της Παβίας. Σε αυτόν αποδίδεται μια... μπούρδα περιωπής (που όμως δεν ανήκει σε αυτόν), ύστερα από ένα χιουμοριστικό τραγουδάκι που σχεδίασαν αμέσως μετά τον θάνατό του οι στρατιώτες του, που τον λάτρευαν. Παραθέτω ένα μικρό μέρος του:

(...) Μ. de La Palisse est mort
En perdent sa vie.
Un quart d’heure avant sa mort
Il etait encore en vie (...)
(Ο κ. Ντε Λα Παλίς είναι νεκρός
χάνοντας τη ζωή του.
Ενα τέταρτο πριν πεθάνει
ήταν ακόμα ζωντανός.)

Αυτό ονομάστηκε «λαπαλισμός» ή «λαπαλισάδα» (Lapalissade), που δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μια βεβαίωση, κατάφαση, μια ταυτολογία ή βλακώδη σκέψη, με την οποίαν εκφράζεται κάτι προφανές, μια κοινοτοπία, που όμως συνήθως εντυπωσιάζει και χωρίς απαραίτητα να την καταλαβαίνεις. Αλλως, «την ηλιθίας εναργείας αλήθειαν»!

Ιδού, λοιπόν, μερικοί λαπαλισμοί που ακούστηκαν κατά καιρούς: Πριν να κοιμηθώ, ήμουν ξύπνιος. Ο νικητής επωμίζεται τη νίκη. Μερικοί είναι μεγάλοι, άλλοι όχι. Οσο πιο αργό είναι το πλοίο, τόσο πιο αργά ταξιδεύει. Οταν ο άνεμος είναι ασθενής, φυσάει πολύ λίγο. Ψυχρό είναι ό,τι μας δίνει την αίσθηση του κρύου. Ελευθερία είναι να είσαι ελεύθερος. Μου αρέσει η σκορδαλιά χωρίς σκόρδο. Είμαι σίγουρος ότι μετά τη νύχτα θα έλθει η ημέρα. Ετοιμάστηκε να κρεμαστεί, αλλά το σχοινί του έκοβε τον λαιμό. Κάποιος στη θνήσκουσα συμβία του: «Μη μου πεθάνεις, γιατί θα σε σκοτώσω» κ.ά. Αυτά μας βοηθούν στο καφενείο της γειτονιάς μου να διασκεδάζουμε λιγάκι, όταν δεν μιλάμε για την οικονομική κρίση, τη σύνταξή μας, τα φάρμακα που παίρνουμε και τις επερχόμενες εκλογές. Δοκιμάστε κι εσείς αυτό το παιχνιδάκι και θα χαλαρώσετε λιγάκι. Εντέλει, ο ένδοξος αλλά ατυχής Ντε Λα Παλίς άδικα ταυτίστηκε με αυτή την πελώρια ανοησία, που έμεινε στην Ιστορία. Αχ, μεσιέ Ζακ ντε Λα Παλίς, (δεν) μας έφυγες πολύ νωρίς...

Γ. Α. Κουρμουσης

Υπάρχει κι άλλος λογαριασμός εκλογών

Κύριε διευθυντά
Οι εκλογές είναι αναμφισβήτητα ο βασικός πυλώνας της δημοκρατίας, αφού με αυτές εκφράζεται η εκάστοτε επιθυμία των ψηφοφόρων, δηλαδή του λαού. Και το να ψηφίζει κανείς δεν είναι μόνο υποχρέωσή του, αλλά και ένα πολύ ισχυρό δικαίωμα. Ολα αυτά είναι καλά και ωραία. Σκόπιμο όμως είναι και να αποφεύγονται οι συχνές εκλογές, γιατί αυτές στοιχίζουν πολύ ακριβά.

Και μιλώντας για κόστος, δεν αναφέρομαι στην παράλυση του κράτους κατά την προεκλογική περίοδο, ούτε στις έκτακτες παροχές (μικρές ή μεγάλες) των εκάστοτε κυβερνώντων, προκειμένου να προσελκύσουν ψηφοφόρους. Αναφέρομαι σε ένα κόστος που είναι εύκολα μετρήσιμο. Και αυτό αφορά κυρίως τις πάσης φύσεως αποζημιώσεις για δικαστικούς αντιπροσώπους, αναπληρωτές αυτών, γραμματείς, μέλη επιτροπών κ.λπ. . Επίσης αφορά κυρίως την αγορά των απαιτούμενων τόνων χαρτιού, την εκτύπωση και προώθηση των ψηφοδελτίων, την προμήθεια των υλικών για τα εκλογικά κέντρα (κάλπες, θέσεις ψηφοφορίας, γραφικά) κ.λπ. Αναρωτιέμαι. Δεν θα μπορούσε το υπουργείο Εσωτερικών να μας ενημερώσει για το κόστος των παραπάνω μετρήσιμων μεγεθών, που καταβλήθηκε για τις πρόσφατες πολλαπλές εκλογές;

Νικος Δυοβουνιωτης, Πολιτικός Μηχανικός, Κηφισιά

Το Σύνταγμα και οι διορισμοί

Κύριε διευθυντά
Κατά το άρθρο 103 παράγραφος 2 του Συντάγματος, «κανένας δεν μπορεί να διορισθεί υπάλληλος σε οργανική θέση που δεν είναι νομοθετημένη». Η διάταξη αυτή, έχει μεν τεθεί στο κεφάλαιο που αφορά την υπηρεσιακή κατάσταση των οργάνων της Διοικήσεως, με αυτή όμως καθιερώνεται και η γενική αρχή της απαγορεύσεως διορισμού οποιουδήποτε δημόσιου λειτουργού σε θέση που δεν έχει νομοθετηθεί.

Συνεπώς, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να ασκήσει την εξουσία που παρέχεται στο υπουργικό συμβούλιο με το άρθρο 90 παρ. 5 του Συντάγματος και να διορίσει δεύτερο πρόεδρο και δεύτερο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πριν από την 1η Ιουλίου, εφόσον μέχρι την 30ή Ιουνίου τις θέσεις θα κατέχουν αυτοί που τώρα υπηρετούν σ’ αυτές και τούτο γιατί δεν έχουν νομοθετηθεί δύο θέσεις για τα λειτουργήματα αυτά, δεν μπορεί δηλαδή, κατά παράβαση της γενικής αρχής που απορρέει από το ανωτέρω άρθρο 103 παρ. 2, να διορίσει δημοσίους λειτουργούς σε θέσεις που δεν έχουν νομοθετηθεί.

Ευαγγελος Ανδριανος, Eπίτιμος Αρεοπαγίτης, Καστόρειον Λακωνίας

Για ποια διαλεκτική και λογική είπατε;

Κύριε διευθυντά
Δύο απελπισμένες, πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν πλήρως την αρνητική και καταστροφική για τη χώρα εφαρμογή της πολιτικής της.

1) Εως τώρα πίστευα ότι τα ρουσφέτια των πολιτικών, με προσλήψεις συγγενών, φίλων, ημετέρων κ.λπ. στο Δημόσιο, απέβλεπαν στην άγραν ψήφων. Λάθος μου! Η Τασία (μία είναι η Τασία!) μας απέδειξε ότι δεν νοιάζεται για άγρα ψήφων για το κόμμα της (που, αντίθετα, θα χάσει, χιλιάδες από τις ενέργειές της), αλλά απλά να «τρουπώσει» την κορούλα της στο Δημόσιο, και δεν πάει να καεί ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και ηθικό πλεονέκτημα...

2) Ο Τζανακόπουλος, η τέως επίσημη φωνή της κυβέρνησης, για να αντικρούσει τη γενική κατακραυγή των επιθανάτιων ενεργειών της Τασίας και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων, παρουσίασε κατάλογο προσλήψεων στη Βουλή των προηγούμενων κυβερνήσεων με το γνωστό «να, και οι άλλοι τα ίδια κάνανε». Ο δύστυχος, δεν καταλαβαίνει ότι όταν κάνεις τις ίδιες ενέργειες που κατακρίνεις, απλά γίνεσαι καταγέλαστος...

Και όλα αυτά στη χώρα που, υποτίθεται, γέννησε τη λογική και τη διαλεκτική (τρομάρα μας!).

Κωνσταντινος Λυκας

Μειονοτικές ομάδες και περί γλωσσών

Κύριε διευθυντά
Σχετικά με επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 12/6 με τίτλο «Περί σλαβόφωνων και πολύγλωσσων», επισημαίνω: Θεώρησα σαφές αυτό που έγραψα σε προηγούμενη επιστολή μου, γιατί όταν μιλούμε για τον γαλλόφωνο Καναδά δεν εννοούμε ότι όλοι οι κάτοικοι της χώρας μιλούν γαλλικά. Με την ίδια λογική, δεν εξειδικεύουμε τη γλώσσα της Ελλάδας ως «η ελληνόφωνη Ελλάδα», όπου όλοι μιλούν ελληνικά. Ο όρος του γλωσσικού προσδιορισμού αφορά χώρες με μειονοτικές ομάδες.

Θανος Βερεμης, Ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ