Προπαγάνδα και ενημέρωση

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακολουθούμε εσχάτως ένα διαγωνισμό μεταξύ των δύο ντόπιων Volksparteien (λαϊκών κομμάτων), ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ποιο από τα δύο είναι χειρότερο σε επίπεδο αυταρχικής αντιμετώπισης των ΜΜΕ. «Πάγια τακτική της Ν.Δ. είναι όπως φαίνεται να δίνει “εντολές” στα ιδιωτικά κανάλια αναλαμβάνοντας ρόλο άλλοτε αρχισυντάκτη και άλλοτε παρουσιαστή», κατήγγειλε χθες η «Αυγή» με αφορμή μια αποστροφή της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Σοφίας Ζαχαράκη να προβληθεί ολόκληρο και όχι κομμένο το βίντεο για τις επίμαχες θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της επταήμερης εργασίας. Πραγματικά, χρειάζεται ασύλληπτο θράσος εκ μέρους της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας να κατηγορεί τη Ν.Δ. για απόπειρα χειραγώγησης των ΜΜΕ, όταν την προηγούμενη ημέρα έχει προηγηθεί το φαιδρό φιλμάκι στην εκπομπή της Κατερίνας Ακριβοπούλου, στη δημόσια τηλεόραση. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο τέως υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας εγκαλούσε τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ επειδή αποκαλούν τη «13η σύνταξη» «επίδομα» υιοθετώντας τον όρο της αντιπολίτευσης. Περισσότερο γέλιο πρόσφερε το fake βίντεο, που υποτίθεται ότι έδειχνε μια χελώνα δεμένη στο Καστελλόριζο για τις ανάγκες της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οποιος έχει επισκεφθεί το νησί ξέρει ότι οι χελώνες είναι διαρκώς παρούσες στο λιμάνι, χωρίς ιδιαίτερες κομματικές προτιμήσεις.

Στον αντίποδα, έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας κάποια Μέσα, προσκείμενα στην αντιπολίτευση, αλλά και ορισμένοι δημοσιογράφοι που σπεύδουν να συνταχθούν με τον πιθανότερο νικητή των εκλογών στο παρά πέντε, παρουσιάζοντας τη διαφαινόμενη πτώση της σημερινής κυβέρνησης την 7η Ιουλίου περίπου σαν απελευθέρωση από κάποια αριστερή χούντα. Και οι μεν και οι δε βλάπτουν πάνω από όλα το κύρος της ενημέρωσης στην Ελλάδα. Θα ήταν ελπιδοφόρο να μην ξαναδούμε τα γνωστά παρωχημένα φαινόμενα ρεβανσισμού στην ΕΡΤ. Οπως έγραψε και κάποιο τρολ στο Twitter, η καλύτερη εκδίκηση για την κ. Ακριβοπούλου θα ήταν να υποχρεωθεί να συνομιλεί με τους υπουργούς της Ν.Δ. Θα έχει επίσης ενδιαφέρον να δούμε πώς τα ΜΜΕ που σήμερα κολακεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα καταφέρουν να ασκήσουν έστω στοιχειώδη έλεγχο της εξουσίας, όταν ο ηγέτης της Ν.Δ. γίνει πρωθυπουργός. Από τη μία ο ευτελισμός της ενημέρωσης, από την άλλη οι λίστες των υποψηφίων όλων των κομμάτων, που έχουν αρχίσει και μοιάζουν με περιστρεφόμενες πόρτες, είναι απορίας άξιον ποιοι πολίτες θα πάνε στις κάλπες χωρίς να κρατούν τη μύτη τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή