Το τέταρτο μνημόνιο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα χρόνια πριν, τέτοια εποχή, η Νέα Δημοκρατία είχε εξαπολύσει μια επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια. Εδειχνε καθημερινούς ανθρώπους να τρέχουν αλαφιασμένοι επειδή τους κυνηγούσαν κάποια πράσινα παπαγαλάκια, τα οποία στρίγγλιζαν «Καταστροφή, έρχεται καταστροφή», «Θα χρεοκοπήσουμε», «Θα κλείσει το μαγαζί σου», «Θα μείνεις χωρίς δουλειά».

Οι κυνηγημένοι πολίτες έμπαιναν στο μαγαζί τους και ανακουφισμένοι κλείδωναν τα παπαγαλάκια έξω, σβήνοντας τις φωνές τους. Το σποτ κατέληγε με μια ανδρική φωνή να λέει «ακούσατε πολλά για τη χρεοκοπία. Ακούστε τώρα και την αλήθεια. Επενδύουμε στη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Ενεργοποιούμε νέες δράσεις του προγράμματος “Επιχειρηματικότητα” 1,3 δισ. ευρώ κ.λπ.». Απέκρυπτε, βεβαίως, ότι εκείνη την εποχή αυτό που εμφανιζόταν ως συγκράτηση της ανεργίας ήταν 100.000 παράτυπες προσλήψεις μέσω προγραμμάτων «μαϊμού» Stage, ενώ το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα «έτρεχε» με δύο δισ. ευρώ κάθε μήνα. Το τελευταίο δεν το είχαμε πει ούτε του παπά στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να αντιμετωπίζουμε και τη δυσπιστία των εταίρων, αφού έγιναν παγκοσμίως διάσημα τα Greek Statistics.

Ως τέτοιο «παπαγαλάκι», αγγελιαφόρο δεινών, παρουσίασε προχθές το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Γιώργο Καμίνη. Ο υποψήφιος Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός, σε μια αποστροφή του λόγου του, χαρακτήρισε την οικονομία «θωρακισμένη», κάτι που θυμίζει τις τελευταίες μέρες πριν από τη χρεοκοπία. «Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να τάζει λαγούς και πετραχήλια», είπε ο κ. Καμίνης (onetv.gr, 11.6.2019). «Να δούμε τις παροχές κατά πόσον υπονομεύουν τα πλεονάσματα. Αν δεν πιάσουμε τα πλεονάσματα θα αυξηθεί το χρέος», τόνισε και απαντώντας σε ερώτηση εάν βλέπει τέταρτο μνημόνιο, το επιβεβαίωσε λέγοντας: «Ναι, είναι πάρα πολύ πιθανό. Δεν θα απέκλεια τέταρτο μνημόνιο. Εγώ φοβάμαι πολύ».

Το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ άδραξε την ευκαιρία. «Αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις της κ. Γεννηματά», ανακοίνωσε. «Για ποιες “παροχές” αλήθεια μιλάει ο κ. Καμίνης; Εννοεί αυτές που υπερψήφισε και το Κίνημα Αλλαγής; Συμμερίζεται, άραγε, τις απόψεις του κ. Καμίνη, οι οποίες ταυτίζονται με το αφήγημα της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, που ψάχνει άλλοθι για να φέρει ξανά πίσω τις πολιτικές ΔΝΤ, ώστε να επιβάλει την αντικοινωνική και σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική του;».

O κόσμος το ’χει τούμπανο (βοούν όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί) και η κυβέρνηση κρυφό καμάρι. Τα βοηθήματα που μοιράζει για να την ψηφίσουν υπονομεύουν τη δημοσιονομική σταθερότητα. Οι εκπλήξεις την επομένη των εκλογών, όταν δούμε και τον συνολικό λογαριασμό, δεν αποκλείονται και το ερώτημα θα είναι αν και κατά πόσον οι εταίροι θα μπορούν ή θα θέλουν να δώσουν ένα τέταρτο μνημόνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή