Συντηρώντας την Ιστορία

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούνιο του 1992, δύο αποφασισμένοι άνδρες κρέμονται από ειδικά σχοινιά για να εκτελέσουν την ετήσια συντήρηση της σκαλισμένης φιγούρας του Τόμας Τζέφερσον στο όρος Ράσμορ, στα Μπλακ Χιλς της νότιας Ντακότα. Στη γρανιτένια πλαγιά, ο Τζέφερσον, τρίτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και βασικός συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, στέκεται δίπλα στον πρώτο πρόεδρο, Τζορτζ Ουάσινγκτον, στον Αβραάμ Λίνκολν, 16ο ηγέτη των ΗΠΑ και για πολλούς σημαντικότερο, και στον Θεόδωρο Ρούζβελτ, τον 26ο πρόεδρο στο τιμόνι της ομοσπονδιακής χώρας.

Το επιβλητικό μνημείο υπενθυμίζει την ιστορική γέννηση και ανάπτυξη ενός έθνους που εξακολουθεί να αποτελεί όνειρο για πολλούς. Εμπνευστής του ο ιστορικός Ντόαν Ρόμπινσον και εκτελεστής του ο γλύπτης Γκάτσον Μπόργκλουμ, ο οποίος σκάλισε τις προεδρικές φιγούρες από το 1927 μέχρι το 1941, σε ύψος 18 μέτρων. Αγαπημένος προορισμός για εκατομμύρια Αμερικανούς αλλά και ξένους επισκέπτες, το όρος Ράσμορ βρίσκεται σε διαρκή τουριστική ανάπτυξη. Τελευταία προσθήκη στις εκδρομικές επιλογές είναι μια μονάδα «glamping», συνδυασμός γκλάμουρ και κάμπινγκ. Η περίπτωση η φιγούρα του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να χαραχτεί δίπλα στους τέσσερις προκατόχους του δεν φαντάζει πολύ πιθανή, αλλά ένα Trump καζίνο θα μπορούσε να είναι μια καλή επιχειρηματική ιδέα.  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή