Ποδόσφαιρο: Η «νέα» ευκαιρία της Βραζιλίας

Ποδόσφαιρο: Η «νέα» ευκαιρία της Βραζιλίας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φαβορί την οικοδέσποινα Βραζιλία και μεγάλο αουτσάιντερ την πολυνίκη Ουρουγουάη αρχίζει απόψε (3.30 μετά τα μεσάνυχτα) το 46ο Κόπα Αμέρικα, η παλαιότερη διοργάνωση εθνικών ομάδων με ιστορία 103 ετών.

Σε έναν θεσμό όπου κατά παράδοση τον πρώτο λόγο έχουν οι γηπεδούχοι, η Βραζιλία έχει στρωμένο τον δρόμο για την πρώτη κατάκτηση του τροπαίου από το 2007, που θα είναι το ένατο Κόπα Αμέρικα για τη συγκριτικά με τις επιδόσεις της στο Παγκόσμιο Κύπελλο φτωχή της ιστορία στη διοργάνωση, ενώ η Ουρουγουάη έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα της Νότιας Αμερικής 15 φορές και η Αργεντινή 14.

Την ώρα που το αντίπαλον δέος, η Αργεντινή, αναζητεί ακόμη την ταυτότητά της μετά και την παταγώδη αποτυχία στο περυσινό Μουντιάλ, η ανανεωμένη Βραζιλία με τον Τίτε (ή «Τσίτσι» όπως τον προφέρουν στη Βραζιλία) στον πάγκο, δείχνει ικανή να ξορκίσει την κατάρα του Μαρακανά, όπου θα διεξαχθεί ο τελικός στις 7 Ιουλίου.

Η Βραζιλία κληρώθηκε σε έναν αρκετά εύκολο όμιλο, με την αποψινή της αντίπαλο Βολιβία, το Περού και τη Βενεζουέλα, την ώρα που η κάτοχος Χιλή, το αουτσάιντερ Ουρουγουάη και η απρόβλεπτη Ιαπωνία κληρώθηκαν στο «γρούπο δε λα μουέρτε», δηλαδή στον όμιλο του… θανάτου, παρέα με το αξιόμαχο Εκουαδόρ. Η Αργεντινή κληρώθηκε με την Κολομβία, την Παραγουάη και το Κατάρ.

Στα προημιτελικά περνούν οι δύο πρώτοι των τριών ομίλων και οι δύο καλύτεροι δεύτεροι. Το παιχνίδι εδώ θα είναι στις διασταυρώσεις που ίσως επιλέξει κάθε ομάδα. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί σε έξι γήπεδα σε πέντε πόλεις, καθώς το Σάο Πάολο θα υποδεχθεί αγώνες σε δύο γήπεδα.

Από αυτό το Κόπα Αμέρικα, την πρώτη ανδρική διοργάνωση όπου ισχύουν οι νέοι κανονισμοί του ποδοσφαίρου, όπως η κίτρινη κάρτα στον προπονητή, παίκτες δεν θα μπαίνουν μέσα στο αντίπαλο τείχος, άμεσο χτύπημα φάουλ για πλεονέκτημα αιφνιδιασμού κ.τ.λ., απουσιάζουν οι γνωστοί προσκεκλημένοι, το Μεξικό και οι ΗΠΑ, καθώς ταυτόχρονα διεξάγεται και το Γκολντ Καπ, το πρωτάθλημα Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής. Γι’ αυτό προσκλήθηκαν οι δύο φιναλίστ του Ασιατικού Κυπέλλου, το Κατάρ που είναι και αμφιτρύων του επόμενου Μουντιάλ, και η Ιαπωνία.

Η απουσία του τραυματία Νεϊμάρ αποτελεί τον μόνο παράγοντα ανησυχίας για τους Βραζιλιάνους, ενώ τη διοργάνωση θα λαμπρύνουν τόσο ο Λιονέλ Μέσι και ο Σέρχιο Αγουέρο με την Αργεντινή, όσο και ο Λουίς Σουάρες με τον Εντινσον Καβάνι με την Ουρουγουάη. Η Χιλή έχει εσωτερικές αναταράξεις και δύσκολα θα υπερασπιστεί τον τίτλο της, ενώ ανεβασμένη εμφανίζεται η Βενεζουέλα. Ωστόσο, η ποιοτικότατη Ουρουγουάη φαντάζει η μόνη ικανή να σταματήσει τους Βραζιλιάνους, πόσο μάλλον αν αυτό γίνει στον τελικό στο Μαρακανά, όπως στο Μουντιάλ του 1950!

Η διαφορά ώρας με τη Βραζιλία σημαίνει ότι θα πρέπει να ξενυχτήσουν όσοι φίλοι του ποδοσφαίρου θέλουν να δουν την πρεμιέρα της διοργάνωσης. Η συνέχεια δίνεται αύριο το βράδυ σε πιο… ευρωπαϊκές ώρες, με τη Βενεζουέλα να παίζει με το Περού στις 10 μ.μ. ελληνική ώρα, και την Αργεντινή να κρατά ξύπνιους τους Ευρωπαίους φίλους της δοκιμάζοντας την αντίσταση της Κολομβίας στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, στο πρώτο μεγάλο παιχνίδι της διοργάνωσης.

Την Κυριακή μπαίνουν στη μάχη η Παραγουάη με το Κατάρ στις 10 μ.μ. και στη 1 π.μ. η Ουρουγουάη με τον Ισημερινό, ενώ τη Δευτέρα, δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα προς Τρίτη, η πρώτη αγωνιστική ρίχνει την αυλαία της με την αναμέτρηση της Χιλής με την Ιαπωνία.

Καλά θα κάνουν οι οικοδεσπότες Βραζιλιάνοι να μας… κεράσουν και λίγο από τον καφέ τους, ώστε να αντέξουμε τα ξενύχτια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή