Τα μονοπάτια της Ξάνθης

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι ότι για τον κάτοικο της Αθήνας η περιοχή της Ξάνθης φαντάζει μακριά. Αν όμως μπορείς και αποφασίσεις να ξεπεράσεις το εμπόδιο της απόστασης, είναι ένας τόπος που θα κερδίσει για πάντα την καρδιά σου. Εκεί θα γνωρίσεις ένα από τα τελευταία παρθένα δάση της Ευρώπης, θα περπατήσεις στο απίστευτο τοπίο της κοιλάδας του Νέστου, θα επισκεφθείς χωριά στα οποία θα σε αντιμετωπίσουν ως φιλοξενούμενο και όχι ως περαστικό, θα γνωρίσεις ανοιχτόκαρδους ανθρώπους.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) μας προσφέρει εδώ και λίγες ημέρες τον ιδανικότερο τρόπο να γνωρίσουμε την περιοχή: περπατώντας. Το μονοπάτι Nestos-Rodopi Trail είναι το νεότερο, 13ο και… τυχερό μέλος των Μονοπατιών Πολιτισμού της ΕΛΛΕΤ. Η διαδρομή χαράχθηκε (αξιοποιώντας παλιά μονοπάτια), καθαρίστηκε και πιστοποιήθηκε από την ΕΛΛΕΤ, με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία του Δήμου Ξάνθης. Το πρώτο σκέλος των Μονοπατιών Πολιτισμού στη Θράκη αποτελείται από έξι διαδρομές συνολικού μήκους 70,9 χλμ., ενώ την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται το δεύτερο σκέλος, που περιλαμβάνει δύο πεζοπορικές διαδρομές στον Δήμο Ξάνθης, μία στον Δήμο Μύκης και μία ποδηλατική διαδρομή στον Νέστο.

Τα μονοπάτια της Ξάνθης-1

«Ο περίπατος κατά μήκος του Νέστου είναι μαγικός. Ενα ποτάμι θεαματικό, τα αηδόνια να σε συνοδεύουν, νιώθεις ένα με τη φύση», λέει η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά, η οποία είχε την ιδέα για τη δημιουργία του δικτύου μονοπατιών στην Ξάνθη. «Ενα από τα ωραιότερα χαρακτηριστικά του είναι πως ο πεζοπόρος μπορεί να περπατά, να σταματά σε ένα χωριό για να ξεκουραστεί και να συνεχίζει την επόμενη ημέρα. Με τον τρόπο αυτό, εκτός από τη φύση της περιοχής, θα γνωρίσει μικρά, απόμερα χωριουδάκια που είναι ακόμα ανέγγιχτα, αυθεντικά».

Οι έξι διαδρομές (Ξάνθη – Κρωμνικό, Γαλάνη – Κρωμνικό, Κρωμνικό – Σταυρούπολη, Σταυρούπολη – Κάτω Καρυόφωτο, Κάτω Καρυόφωτο – Λειβαδίτης, Λειβαδίτης – Καταρράκτες – Δασικό Χωριό) είναι όλες μέτριας δυσκολίας και ακολουθούν τα πρότυπα της πιστοποίησης Leading Quality Trails της European Ramblers Association, με στόχο να δημιουργηθεί μια ενδιαφέρουσα και ασφαλής «ορεινή περιπέτεια». Η μία από τις διαδρομές διαρκεί 8 ώρες, ενώ οι υπόλοιπες περίπου 4-4,5 ώρες. Ανάμεσα στα μέρη που ο περιπατητής θα δει είναι τα διάσημα στενά του Νέστου, το παλιό σιδηροδρομικό μονοπάτι, ο εγκαταλελειμμένος οικισμός του Κρωμνικού, η βυζαντινή μονότοξη γέφυρα του Αγίου Ιωάννη, ο οικισμός της Σταυρούπολης, ο εντυπωσιακός καταρράκτης του Λειβαδίτη και το επιβλητικό δάσος της Ροδόπης.

Τα μονοπάτια της Ξάνθης-2

Ο πεζοπόρος μπορεί να σταματά σε ένα χωριό για να ξεκουραστεί και να συνεχίζει την επόμενη μέρα.

Οσο είναι νωρίς

«Θα πρότεινα να επισκεφθείτε την περιοχή όσο είναι νωρίς. Η διεθνής πιστοποίησή του Nestos-Rodopi Trail είναι σίγουρο ότι θα φέρει στην Ξάνθη περιπατητές από όλη τη Ευρώπη», εκτιμά η κ. Καρρά. «Ας τολμήσετε λοιπόν την απόσταση και η φύση της περιοχής, η παλιά πόλη της Ξάνθης και οι άνθρωποι που θα συναντήσετε θα σας ανταμείψουν».

Στην καρδιά της παλιάς πόλης της Ξάνθης βρίσκεται και το επόμενο εγχείρημα της ΕΛΛΕΤ: η αναστήλωση του νερόμυλου και δύο κτιρίων. «Είναι ένα υπέροχο συγκρότημα. Η Ελληνική Εταιρεία ανέθεσε σε έναν εξαίρετο αρχιτέκτονα την προμελέτη και τώρα ξεκινήσαμε crowdfunding για να γίνει η οριστική μελέτη αποκατάστασης, για να μπορεί ως έργο να χρηματοδοτηθεί. Η μητρόπολη, που είναι ο ιδιοκτήτης των κτιρίων και η τοπική κοινωνία υποστηρίζουν πολύ το εγχείρημα, χρειάζεται όμως η οικονομική υποστήριξή του από όσους περισσότερους μπορούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή