120 χρόνια φιλίας Ελλάδας και Ιαπωνίας

120 χρόνια φιλίας Ελλάδας και Ιαπωνίας

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιαπωνία και η Ελλάδα έχουν μια μακρόχρονη φιλία, την οποία τιμούν φέτος τον Ιούνιο με την 120ή επέτειο από την υπογραφή της διμερούς Συνθήκης Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας. Με αφορμή την επέτειο αυτή, το εκπαιδευτικό πλοίο της ιαπωνικής ακτοφυλακής «Κοτζίμα», στο πλαίσιο του καθιερωμένου εκπαιδευτικού περίπλου της Γης, θα επισκεφθεί και τον Πειραιά. Χαίρομαι ιδιαιτέρως λοιπόν που θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ την Ελλάδα με την αφορμή αυτή.

Το πλοίο «Κοτζίμα» αναχώρησε από την Ιαπωνία τον περασμένο Απρίλιο και επισκέφθηκε τις ΗΠΑ μέσω της Διώρυγας του Παναμά. Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το πλοίο έπλεε προς τον Πειραιά. Οταν ολοκληρωθεί η επίσκεψη στον Πειραιά, το «Κοτζίμα» θα αναχωρήσει για την Ιαπωνία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ταξιδεύοντας περίπου για ένα μήνα, διασχίζοντας τον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό και περνώντας από τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

Η περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού Ωκεανού αποτελεί μια περιοχή με ιδιαίτερα δυναμικά χαρακτηριστικά, μιας και συνδέει τη γοργά αναπτυσσόμενη Ασία με την πολλά υποσχόμενη Αφρική. Η Ιαπωνία μαζί με άλλες χώρες-εθελοντές προσπαθεί να πραγματοποιήσει μια δική της πρωτοβουλία, «Ενας ελεύθερος και ανοικτός Ινδικός – Ειρηνικός Ωκεανός», με σκοπό την προώθηση του δικαίου της θάλασσας και την καθιέρωση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, του ελεύθερου εμπορίου, της οικονομικής ελευθερίας και ευημερίας στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού. Εάν καταφέρουμε να εδραιώσουμε αυτές τις αρχές σε μια τόσο μεγάλη περιοχή, τότε σίγουρα θα μπορέσουμε να συνεισφέρουμε στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί για εμάς την είσοδο στην Ευρώπη και συνδέει την Ιαπωνία και την Ευρώπη μέσω του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού. Το γεγονός αυτό αποτελεί άλλη μία απόδειξη της μεγάλης γεωγραφικής σημασίας της Ελλάδας. Η Ιαπωνία και η Ελλάδα, ως μεγάλες ναυτιλιακές δυνάμεις, ωφελούνται σημαντικά από την τήρηση των κανόνων για ελεύθερες και ανοικτές θάλασσες. Με σκοπό την τήρηση και την ενίσχυση των κανόνων αυτών, η Ιαπωνία επιθυμεί να προωθήσει τη συνεργασία με την Ελλάδα, με την οποία παραδοσιακά τηρεί ισχυρούς δεσμούς στον τομέα της ναυτιλίας. Η Ιαπωνία πιστεύει ότι αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρούνται με ιδιαίτερα σταθερό και διαφανή τρόπο.

Τον Νοέμβριο του 2018, ένας Ιάπωνας ειδικός για το δίκαιο της θάλασσας πραγματοποίησε διάλεξη στο Ιδρυμα Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα. Σε αυτή την εκδήλωση παρευρέθηκαν περίπου 250 φοιτητές και εμπειρογνώμονες και αντάλλαξαν απόψεις. Ακουσα ότι ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο, διότι βοήθησε τους παρευρισκομένους να σχηματίσουν εικόνα για το πώς λειτουργεί το σύστημα επίλυσης διαφορών βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και επίσης να μάθουν για κάποιες συγκεκριμένες υποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο κ. Κατρούγκαλος επισκέφθηκε την Ιαπωνία για πρώτη φορά ύστερα από 23 χρόνια ως Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Στη συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό του επιβεβαιώθηκε η βούλησή τους να συνεργαστούν με σκοπό την προώθηση του δικαίου της θάλασσας και να συνεισφέρουν εντατικά στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. Ακολουθώντας αυτά τα επιτυχημένα παραδείγματα, θα θέλαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με απτά αποτελέσματα.

Επίσης, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι, με αφορμή την 120ή επέτειο των διμερών σχέσεών μας, έχουμε προγραμματίσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως μια παράσταση παραδοσιακού ιαπωνικού χορού τον Ιούλιο, μια έκθεση παραδοσιακής ιαπωνικής τέχνης τον Οκτώβριο και την Ιαπωνική Εβδομάδα τον Νοέμβριο.

Περισσότερες από 60 ιαπωνικές καλλιτεχνικές ομάδες με περίπου 1.000 μέλη θα έρθουν στην Ελλάδα ώστε να πραγματοποιήσουν παραστάσεις, εκθέσεις, εργαστήρια κ.ά.

Στην Ιαπωνία, μέσω της διατήρησης των παραδόσεων όπως οι παραδοσιακοί χοροί και η τελετή του τσαγιού, γίνονται προσπάθειες να συνδυάσουμε την παράδοση με τον σύγχρονο πολιτισμό. Νομίζω ότι οι Ελληνες με τον πλούσιο αρχαίο πολιτισμό τους μπορούν να καταλάβουν καλύτερα το πνεύμα της δικής μας παράδοσης. Ελπίζω να δείτε τις εορταστικές αυτές εκδηλώσεις και να πάρετε μια γεύση από τον ιαπωνικό πολιτισμό.

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι το 2020 η Ιαπωνία θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Εύχομαι λοιπόν, μαζί με την εθνική σας αποστολή, να επισκεφθούν την Ιαπωνία πολλοί Ελληνες.

Θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες με τον ιδιαίτερο συμβολισμό τους να αποτελέσουν ακόμη μία ευκαιρία για να ενδυναμώσουμε την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

* Ο κ. Κεντάρο Σονοούρα είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή