Ωρα αποφάσεων στην Ε.Ε. για τις τουρκικές γεωτρήσεις

Ωρα αποφάσεων στην Ε.Ε. για τις τουρκικές γεωτρήσεις

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επίσημη αντίδραση των Βρυξελλών για τις γεωτρήσεις της Αγκυρας δυτικά της Κύπρου στρέφονται τα βλέμματα Αθήνας και Λευκωσίας, μετά και το μήνυμα που εστάλη από την ελληνική πλευρά την Κυριακή, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

To ζήτημα θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ενώ η συζήτηση θα κορυφωθεί κατά την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί η Ενωση, χθες, Δευτέρα, πληροφορίες από διπλωματικές πηγές ανέφεραν οι ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα στείλουν προειδοποίηση στην Τουρκία για κυρώσεις, μεταξύ των οποίων το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων της τελωνειακής ένωσης.

Ωστόσο, σε σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters τονίζεται ότι οι Βρυξέλλες αναμένεται απλά να στείλουν το μήνυμα ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», καλώντας την, παράλληλα, να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τεθεί το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης, καθώς και θέμα κατάργησης των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Ακόμη φέρονται να ζητούν διακοπή χρηματοδότησης εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η Λευκωσία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η Ε.Ε. δεν σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις τουρκικές κινήσεις. Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις προς την Αγκυρα, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Reuters, δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή