Βρετανία: Μάχη πέντε εναντίον ενός η σημερινή δεύτερη ψηφοφορία για τη διαδοχή στο κόμμα των Συντηρητικών

Βρετανία: Μάχη πέντε εναντίον ενός η σημερινή δεύτερη ψηφοφορία για τη διαδοχή στο κόμμα των Συντηρητικών

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υποστήριξη της πρώην επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων 'Αντρεα Λίντσομ στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε η σημερινή ημέρα διεξαγωγής της δεύτερης ψηφοφορίας των βουλευτών των Τόρις στον αγώνα για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής του κόμματος.

Η Λίντσομ, που αποκλείστηκε στην πρώτη ψηφοφορία, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό ψήφων από τους βουλευτές, ανακοίνωσε την απόφασή της σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, υποστηρίζοντας ότι ο Τζόνσον είναι ο πλέον κατάλληλος για να οδηγήσει την χώρα έξω από την ΕΕ στο τέλος Οκτωβρίου και ότι οι απόψεις της βρίσκονται πολύ κοντά με τις δικές του. «Πιστεύω ότι είναι ένας νικητής σε εκλογές. Είναι κάποιος που μπορεί να ενώσει την χώρα και το κόμμα και να μας πάει μπροστά με θετικό τρόπο» είπε.

Μετά και τη στήριξη που δέχθηκε χθες από τον πρώην υποψήφιο, υπουργό Υγείας Ματ Χάνκον, ο Μπόρις Τζόνσον θεωρείται αδιαφιλονίκητα ο ένας από τους δύο υποψήφιους που θα βρεθούν στον τελικό γύρο της αναμέτρησης για την ηγεσία, καθώς ήδη από την πρώτη ψηφοφορία είχε βρεθεί κατά πολύ μπροστά από τους συνυποψηφίους του, συγκεντρώνοντας 114 ψήφους. Έτσι η σημερινή μάχη θα δοθεί ανάμεσα στους εναπομείναντες πέντε υποψήφιους (Τζέρεμι Χαντ, Μάικλ Γκοβ, Σάζιντ Τζάβιντ, Ντόμινικ Ραμπ και Ρόρι Στιούαρτ), οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις 50 ψήφους των βουλευτών που είχαν στηρίξει τους αποκλεισμένους υποψήφιους ('Αντρεα Λίντσομ, Έσθερ Μακ Βέι, Ματ Χάνκοκ, Μαρκ Χάρπερ). Σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος για την διαδικασία της κούρσας για την ηγεσία, τουλάχιστον ένας από τους εναπομείναντες θα πρέπει να αποχωρήσει, ακόμη και αν καταφέρει να συγκεντρώσει το όριο των 33 ψήφων. Εάν υπάρξει ισοψηφία ανάμεσα στους υποψήφιους με τις λιγότερες ψήφους, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί και, εάν υπάρξει και νέα ισοψηφία, τότε θα αποχωρήσουν και οι δύο υποψήφιοι.

Τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 6.00 το απόγευμα, ενώ το βράδυ αναμένεται η τηλεμαχία όσων θα απομείνουν στον αγώνα, με τη συμμετοχή και του Μπόρις Τζόνσον, που μέχρι τώρα απέφευγε τις δημόσιες αντιπαραθέσεις με τους συνυποψηφίους του. Το debate θα φιλοξενήσει το BBC και θα διευθύνει η δημοσιογράφος Έμιλι Μάιτλις. Αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις σ' αυτό του Μπόρις Τζόνσον, κυρίως απέναντι στις τοποθετήσεις όλων των υπολοίπων, αλλά και του Ρόρι Στιούαρτ, εάν καταφέρει να κερδίσει και στη δεύτερη ψηφοφορία.

Ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ, που θεωρούνταν από τους αδύναμους της αναμέτρησης, μπορεί να μην θεωρείται ότι θα καταφέρει να βρεθεί στους δύο τελικούς υποψήφιους, ωστόσο, έκανε τη διαφορά σ' αυτή την κούρσα, έχοντας περάσει την πρώτη ψηφοφορία, ενώ εμφανίζεται να έχει αρκετές πιθανότητες και για την δεύτερη, προκαλώντας την ανησυχία αυτών που διεκδικούν τη δεύτερη θέση. Η απροσδόκητη άνοδος του Στιούαρτ – ο οποίος από χθες έχει κερδίσει την υποστήριξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον και φαίνεται να κερδίζει βουλευτές από όλες τις πτέρυγες των Συντηρητικών – βάζει σε κίνδυνο την καμπάνια του υπουργού Εσωτερικών Σάζιντ Τζάβιντ και προκαλεί ευθέως τον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ. Ο τελευταίος, σε σημερινό του άρθρο στους Times, στρέφει τα πυρά του στον ανερχόμενο Στιούαρτ και προειδοποιεί τους συντηρητικούς βουλευτές να μην επιτρέψουν να βρεθεί στον τελικό γύρο με τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς οι δυό τους θα «πολώσουν» το κόμμα.

Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, ο Στιούαρτ δεν αναμένεται να έχει ελπίδες απέναντι στον Τζόνσον, σύμφωνα με έρευνα της YouGov. Έρευνα μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος (κατά την περίοδο 11-14 Ιουνίου, πριν από τις τηλεμαχίες), για το ποιον θεωρούν πως θα ήταν ο καλύτερος για να αναλάβει επικεφαλής του κόμματος, έδειξε ότι ο Στιούαρτ συγκεντρώνει ποσοστό 31% και ο Τζόνσον 77%, ενώ στο ερώτημα ποιον θεωρούν ανεπαρκή ηγέτη, ο Στιούαρτ συγκεντρώνει 50% των απαντήσεων και ο Τζόνσον 19%.

Σε ό,τι αφορά τον Ντομινίκ Ράμπ, που επίσης παλεύει για την επιβίωση στον αγώνα διαδοχής, θα παλέψει για τις ψήφους κυρίως του σκληρού πυρήνα των οπαδών του Brexit, οι οποίοι έχοντας εξασφαλίσει τον Τζόνσον στην πρώτη θέση, αναμένεται να τον στηρίξουν στο πλαίσιο της στρατηγικής για την διασφάλιση δύο υποψήφιων πρωθυπουργών στην τελική αναμέτρηση, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή