Σε νεκροταφείο του Καΐρου και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κηδεύτηκε ξημερώματα ο Μοχάμεντ Μόρσι

Σε νεκροταφείο του Καΐρου και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κηδεύτηκε ξημερώματα ο Μοχάμεντ Μόρσι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δημόσιο νεκροταφείο στο ανατολικό τμήμα του Καΐρου – και όχι στη γενέτειρα του στην επαρχία Σαρκίγια στο Δέλτα του Νείλου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί –  κηδεύτηκε τα ξημερώματα της Τρίτης  ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος πέθανε χθες Δευτέρα μέσα στο δικαστήριο  κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας.

Χθες, ο γιος του εκλιπόντος πρώην προέδρου, Αμπντουλάχ Μοχάμεντ Μόρσι κατήγγειλε στο Reuters, ότι οι Αιγυπτιακές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν να γίνει η ταφή στο οικογενειακό κοιμητήριο.

«Κηδεύθηκε στο Μεντίνατ Νασρ, στο νεκροταφείο  Al-Wafaa Wa al-Amal, παρουσία της οικογένειάς του. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στο νοσοκομείο της φυλακής της Τορά», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του πρώην προέδρου χθες, διευκρίνισε ο συνήγορος της οικογένειας, ο Αμπντελμονέιμ Άμπντελ Μαξούντ.

Σε νεκροταφείο του Καΐρου και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κηδεύτηκε ξημερώματα ο Μοχάμεντ Μόρσι-1

Η σορός του Μόρσι έφτασε στο κοιμητήριο συνοδεία περιπολικών και ανδρών της κρατικής ασφάλειας, ενώ ο χώρος είχε αποκλειστεί από αργά τη νύχτα της Δευτέρας. 

Σε νεκροταφείο του Καΐρου και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κηδεύτηκε ξημερώματα ο Μοχάμεντ Μόρσι-2

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, ο Μόρσι λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της δίκης και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ο οποίος προήλθε από καρδιακή ανακοπή.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι – το κόμμα από το οποίο προερχόταν ο Μόρσι – χαρακτήρισαν τον θάνατό του «προμελετημένη δολοφονία» και κάλεσαν χθες σε μαζική συμμετοχή στην κηδεία του,  ενώ ακόμα θεωρούνταν ότι θα γίνει στην Σαρκίγια.

Τελικά, την Τρίτη το πρωί ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά ότι η ταφή του ισλαμιστή πρώην προέδρου της Αιγύπτου έγινε στη διάρκεια μιας μικρής οικογενειακής τελετής στο κοιμητήριο  Al-Wafaa Wa al-Amal. 

Σε νεκροταφείο του Καΐρου και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κηδεύτηκε ξημερώματα ο Μοχάμεντ Μόρσι-3

Ο ΟΗΕ καλεί για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε σήμερα να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, λέγοντας ότι αυτή θα πρέπει να συμπεριλάβει όλες τις πλευρές της μεταχείρισής του τα σχεδόν έξι χρόνια που πέρασε στη φυλακή.

 «Έχουν εγερθεί ανησυχίες όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης του Μόρσι, περιλαμβανομένης της πρόσβασης σε κατάλληλη ιατρική φροντίδα, καθώς και επαρκούς πρόσβασης στους δικηγόρους και στην οικογένειά του, στη διάρκεια των έξι ετών της κράτησής του. Εμφανίζεται επίσης να έχει κρατηθεί σε απομόνωση για παρατεταμένο διάστημα», ανέφερε σε μια δήλωση ο εκπρόσωπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ρούπερτ Κόλβιλ

«Η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί από μια δικαστική ή άλλη αρμόδια αρχή που είναι ανεξάρτητη από την αρχή κράτησης και θα έχει εντολή να διεξαγάγει άμεση, αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα για τις περιστάσεις και αιτίες του θανάτου του», ανέφερε.

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή