ΙΝΣΕΤΕ: Απαιτείται θωράκιση του ελληνικού τουρισμού σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον

ΙΝΣΕΤΕ: Απαιτείται θωράκιση του ελληνικού τουρισμού σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επιδεινούμενο κλίμα της παγκόσμιας οικονομίας δημιουργεί αβεβαιότητα που μπορεί να επιδράσει αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη και να οδηγήσει στη μείωση του τουρισμού, επισημαίνει το ΙΝΣΕΤΕ.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, δεν θα προκαλέσει έκπληξη η επιβράδυνση ή η αντιστροφή της πορείας των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα. Η μείωση των αφίξεων (-2%), της Μέσης κατά Κεφαλήν Δαπάνης (-4,3%) και των εισπράξεων (-6,2%) από την Βρετανία το 2018, ίσως να είναι μια πρώτη ένδειξη του πώς η οικονομική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την ασθενέστερη οικονομική δυνατότητα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του τουριστικού ρεύματος και των τουριστικών εισπράξεων.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον, που ο ανταγωνισμός θα εντείνεται και λόγω των δυσμενέστερων οικονομικών συνθηκών στις αγορές, η διατήρηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και του τουριστικού προϊόντος, πρέπει να αποτελεί διαρκή στόχο, ώστε να μπορεί να εξακολουθήσει να συνεισφέρει στην οικονομία και στην κοινωνία, τονίζει ο ΙΝΣΕΤΕ.

Για να ικανοποιηθεί ο στόχος αυτός απαιτείται η συγκρότηση μίας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για την αναβάθμιση και ωρίμανση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος,η διαχείριση των προορισμών, ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα με υψηλή φορολογία επί των τιμών και η διαμόρφωση ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που -τουλάχιστον- δεν θα είναι εχθρικό προς τις νέες επενδύσεις, σημειώνει το ΙΝΣΕΤΕ.

Η ικανοποίηση αυτού του στόχου, απαιτεί την συγκρότηση μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για την αναβάθμιση και ωρίμανση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, τη διαχείριση των προορισμών, ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα με υψηλή φορολογία επί των τιμών, τη διαμόρφωση ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που, κατ’ ελάχιστον, δεν θα είναι εχθρικό προς τις νέες επενδύσεις. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, μέσω συντονισμένων ενεργειών ενταγμένων στο ανωτέρω πλαίσιο, όχι μόνον θα βοηθήσει να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από ένα πιθανά δυσμενέστερο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και θα του επιτρέψουν να είναι σε ισχυρότερη θέση όταν αυτό ανακάμψει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα συνέδραμε σημαντικά στην ανάπτυξη του εισερχόμενου τουρισμού από το 2012 και μετά (+94% στις αφίξεις, +56% στα έσοδα), επιτρέποντας στους πολίτες τους να κάνουν περισσότερα ταξίδια, συχνά με υψηλότερη δαπάνη, τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή