Το μαξιλάρι των 657 εκατ. από τα ειδικά μισθολόγια έγινε… 13η σύνταξη

Το μαξιλάρι των 657 εκατ. από τα ειδικά μισθολόγια έγινε… 13η σύνταξη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «μαξιλάρι» ύψους 657 εκατ. ευρώ που «περίσσεψαν» από τις εφάπαξ πληρωμές των ειδικών μισθολογίων μετατράπηκε, λογιστικά τουλάχιστον, σε 13η σύνταξη, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Μάλιστα, το ποσό αυτό δεν έφτασε με αποτέλεσμα να αποδοθούν στον ΕΦΚΑ επιπλέον περίπου 314 εκατ. Η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές έδωσε συνολικά 971 εκατ. για να καλυφθεί η προεκλογική παροχή στους συνταξιούχους.

Πάντως, η εικόνα του προϋπολογισμού, παρά το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 918 εκατ. ευρώ, που παρουσιάζει για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου είναι άκρως προβληματική, τόσο στον τομέα των εσόδων όσο και των δαπανών. Και αυτό καθώς τα έσοδα του προϋπολογισμού στηρίχθηκαν κατά κύριο λόγο στην είσπραξη ποσού ύψους 1,12 δισ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και από τα ANFAs, ύψους 644 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2019. Στον τομέα των δαπανών καταγράφεται υπέρβαση ύψους 255 εκατ., ενώ την ίδια στιγμή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Εάν δεν υπήρχαν τα έκτακτα έσοδα ύψους 1,75 δισ. (από την επέκταση της παραχώρησης και τα ANFAs) o προϋπολογισμός θα ήταν ελλειμματικός. Αυτό που θα απασχολήσει την επόμενη κυβέρνηση είναι κατά πόσον θα εξελιχθεί θετικά για τον προϋπολογισμό η ρύθμιση των 120 δόσεων καθώς και η πληρωμή των φόρων από τους φορολογουμένους.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση της εφορίας 132.805 φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ρυθμίσει οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ (κεφάλαιο και πρόστιμα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

• Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 20.187 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,548 δισ. ευρώ ή 14,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019.

Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στην:

• Είσπραξη ποσού 1.121 δισ. ευρώ που αφορά το τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών, που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί το 2018.

• Είσπραξη ποσού 644 εκατ. ευρώ από ANFAs τον Μάιο 2019 που δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό 2019.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 ανήλθαν στα 21,945 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 255 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (21,690 δισ. ευρώ). Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου, η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μεταβιβάσθηκαν στον ΕΦΚΑ 971 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης. Με αντίρροπο χαρακτήρα (μειωτικό έναντι του στόχου) λειτούργησε η πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών στα ειδικά μισθολόγια (είχαν δοθεί μόνο 325 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1,165 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 140 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή