Επιβεβαιώθηκε η συνάντηση Τραμπ και Σι στο περιθώριο της συνόδου του G20

Επιβεβαιώθηκε η συνάντηση Τραμπ και Σι στο περιθώριο της συνόδου του G20

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας γύρω από το πού οδηγείται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του ανακοίνωσαν χθες ότι πρόκειται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνάντησης του G20 την επόμενη εβδομάδα. Την απόφαση των δύο ηγετών ανακοίνωσε αρχικά με μήνυμά στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά επιβεβαιώθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας. Η κινεζική επιβεβαίωση ήταν και η σημαντικότερη εξέλιξη σε σχέση με την επικείμενη συνάντηση, γιατί, παρά τις απειλές του για νέο κύμα δασμών στα κινεζικά προϊόντα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επανειλημμένως δηλώσει πρόθυμος για μια νέα συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του. Από πλευράς του Πεκίνου, όμως, δεν είχε υπάρξει έως τώρα δήλωση ανταπόκρισης μετά την κατάρρευση του τελευταίου γύρου των συνομιλιών στις αρχές Μαΐου. Η είδηση προκάλεσε αισιοδοξία στις αγορές, καθώς καλλιεργεί για μία ακόμη φορά προσδοκίες για αποκλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.

«Είχαμε μια καλή τηλεφωνική συζήτηση με τον πρόεδρο Σι και θα έχουμε μια εκτεταμένη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στο G20 στην Ιαπωνία», ανέφερε με tweet ο Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε πως οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο χωρών θα αρχίσουν νέο γύρο συνομιλιών πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών. Επιβεβαιώνοντας την επικείμενη συνάντηση, τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας τόνισαν πως ο κ. Σι συμφώνησε να συνομιλήσει εκ νέου με τον Αμερικανό πρόεδρο. Τόνισαν επίσης ότι άποψη του Κινέζου προέδρου είναι ότι οι διενέξεις εμπορικής και οικονομικής φύσης πρέπει να διευθετούνται με διάλογο. «Το ζήτημα είναι να εκδηλώνουμε ενδιαφέρον ο ένας για τις θεμιτές ανησυχίες του άλλου», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι ΗΠΑ θα συμπεριφερθούν δίκαια στις κινεζικές επιχειρήσεις».

Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι συναινεί στο να βρίσκονται συνεχώς σε επαφή οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο χωρών.

Απηχώντας την αισιοδοξία που καλλιεργεί η προοπτική νέου γύρου συνομιλιών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο, ο Κλιτ Γουίλιεμς, στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε για «πολύ θετική εξέλιξη». Παρέπεμψε, άλλωστε, στις θετικές εξελίξεις που είχε επιφέρει η συνάντηση των δύο ηγετών στην προηγούμενη σύνοδο του G20, τον Δεκέμβριο στην Αργεντινή.

Προέβλεψε έτσι πως η νέα συνάντησή τους, για μία ακόμη φορά στο περιθώριο του G20, «θα είναι καθοριστική για τη διαχείριση της σημερινής πολιτικής δυναμικής και για να θέσει και πάλι τις συνομιλίες στον σωστό δρόμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή