Δύσκολες ισορροπίες στην κατάρτιση του Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Δύσκολες ισορροπίες στην κατάρτιση του Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φόντο τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ένταση με την Τουρκία, στην Κουμουνδούρου συνεχίζονται αδιάκοπα οι συσκέψεις για τα επόμενα εκλογικά βήματα και το οριστικό κλείσιμο των ψηφοδελτίων. Χθες έγινε σύσκεψη με επίκεντρο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου πλην του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού που έχει ήδη ανακοινωθεί και της Εφης Αχτσιόγλου και του Πάνου Σκουρλέτη που έχουν «κλειδώσει», για τα υπόλοιπα ονόματα όλα είναι ανοικτά. Αν κάτι θεωρείται βέβαιο είναι η συμμετοχή κάποιου εκπροσώπου της «Γέφυρας» –συζητιέται το όνομα του κ. Μπίστη– αλλά και ενός ηγετικού στελέχους των Οικολόγων Πρασίνων. Βούληση πάντως του πρωθυπουργού, που χειρίζεται προσωπικά το θέμα, είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να περιλαμβάνει ολόκληρη τη «βεντάλια» των συμμαχιών και των κοινωνικών ομάδων που θέλει να εκπροσωπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και θα υπάρχει εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ –ίσως ο Δημήτρης Χατζησωκράτης– αλλά και κάποιος «εκπρόσωπος» των 53+. Σε κάθε περίπτωση το «σίριαλ» θα λάβει τέλος καθώς σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση όλων των ονομάτων.

Η μη συμμετοχή πάντως του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευ. Αποστολάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έγινε δεκτή με ανακούφιση από την ομάδα των 53+. Κατά πληροφορίες, η «αριστερή αντιπολίτευση» του Αλέξη Τσίπρα θεωρούσε πως η επιλογή του απόστρατου ναυάρχου σε εκλόγιμη θέση δεν συνάδει με αυτό που πρέπει να εκπέμψει το κόμμα. Σε τελείως αντίθετη λογική βρίσκονται πολλοί «κεντρογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν πως ένας απόστρατος όπως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αποτελεί «συγκριτικό πλεονέκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως το έθεσε πηγή της «Κ». Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν ώρα να ανοίξει μια εσωκομματική συζήτηση για το κατά πόσον ένας απόστρατος ταιριάζει ή όχι στο προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και η απόφαση του πρωθυπουργού, λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία, έκλεισε το ζήτημα.

Η παρασκηνιακή πάντως συζήτηση είναι ενδεικτική των δυσκολιών του Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει συντεταγμένα το κόμμα του προς την κατεύθυνση που θέλει. Οι επικοινωνιακές αστοχίες, παράλληλα, συνεχίζονται. Η ανακοίνωση ως υποψήφιας βουλευτού της Νανάς Παλαιτσάκη έγινε εκ παραδρομής, και το όνομά της, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση, αποσύρθηκε από την ανανεωμένη λίστα. Κακή διαχείριση είχε προηγηθεί και με την περίπτωση του κ. Γραμματικάκη, με τον ακαδημαϊκό να αφήνει αιχμές για τη διαρροή του ονόματός του, που βρέθηκε, όπως είπε, αίφνης «σε μια αξιοθαύμαστη πολιτική αρένα χωρίς καμιά επίσημη ενημέρωση ή δική μου πρόθεση».Την ίδια ώρα, ο σχεδιασμός της Κουμουνδούρου είναι να πέσει το βάρος ενόψει της 7ης Ιουλίου στο λεκανοπέδιο.

Οι αναλύσεις στο κυβερνών κόμμα δείχνουν πως η αχίλλειος πτέρνα του ήταν στην Αττική και κυρίως στα μεσαία στρώματα. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα μείνει το μεγαλύτερο διάστημα της προεκλογικής περιόδου στην Αθήνα, όπου με δράσεις και στοχευμένες κινήσεις προς θεματικά κοινά θα επιχειρήσει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ο πρωθυπουργός πάντως χθες, σε μια ιδιαίτερα αντιφατική κίνηση, ακύρωσε την ομιλία του στον ΣΕΒ. Επισήμως η δικαιολογία ήταν η χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Θησείο. Ανεπισήμως λέγεται πως η εκδήλωση δεν συνάδει με το αριστερό προφίλ που θέλει να τονίσει εκ νέου ενόψει της 7ης Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή