Ο σκύλος κάνει γκριμάτσες χάρη σε ομάδα μυών

Ο σκύλος κάνει γκριμάτσες χάρη σε ομάδα μυών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΙΝΙΞ. Την αγαπημένη από όλους έκφραση στα πρόσωπα των σκύλων, που συνδυάζει απορία και παράπονο, αποκρυπτογράφησαν Αμερικανοί επιστήμονες, αποδίδοντάς την σε συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα στην περιοχή των φρυδιών, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας New York Times.

Οι σκύλοι –σε αντίθεση με τους λύκους– είναι ικανοί να κάνουν τη χαριτωμένη αυτή γκριμάτσα χάρη σε μυς πάνω από τα μάτια. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν με τους σκύλους χάρη στις εκφράσεις του προσώπου ενδιαφέρουν πολύ τους επιστήμονες. Η ανατόμος Αν Μπάροους του Πανεπιστημίου Ντιουκέν του Πίτσμπουργκ μελέτησε τις εκφράσεις προσώπου των χιμπατζήδων. Από κοινού με άλλους ερευνητές η Μπάροους μελέτησε τις εκφράσεις πολλών άλλων οικόσιτων ζώων. Η έρευνα ξεκίνησε με άλογα και γάτες. Τα άλογα είναι ικανά να κάνουν γκριμάτσες, όπως οι σκύλοι, ενώ οι γάτες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. «Οι γάτες δεν κινούν καθόλου το πρόσωπό τους», ανέφερε η μελέτη. Οι ερευνητές, όμως, δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν πώς οι γάτες είναι ικανές να εκφράσουν προηγμένα συναισθήματα, όπως αμφιβολία, καχυποψία, περιφρόνηση, βαθιά ικανοποίηση και μεγάλη πλήξη.

Οι σκύλοι, από την πλευρά τους, έχουν σαφείς και ευδιάκριτες εκφράσεις προσώπου. Εχουν γίνει ήδη μελέτες για τον τρόπο με τον οποίο σκύλοι κοιτούν τους ιδιοκτήτες τους όταν αδυνατούν να επιλύσουν κάποιο πρόβλημα, ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι προς υιοθεσία είναι ικανοί να παριστάνουν τους απροστάτευτους και ευάλωτους για να αποκτήσουν την ποθητή θαλπωρή σε κάποιο σπίτι.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε τη συμπεριφορά σκύλων και λύκων, αποτυπώνοντάς την σε βίντεο. Οπως αναμενόταν, οι σκύλοι «σήκωναν» τα φρύδια πιο συχνά από ό,τι οι λύκοι. Παρότι οι λύκοι δεν διαθέτουν τη συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα, είναι ικανοί να εκφράσουν συναισθήματα με το πρόσωπό τους χάρη σε άλλες τέτοιες ομάδες μυών. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι άνθρωποι ευνόησαν υποσυνείδητα τον σκύλο έναντι του λύκου, χάρη στην ικανότητα του πρώτου να μιμείται ανθρώπινες εκφράσεις του προσώπου. Ορισμένες ράτσες σκύλων, όπως το σιβηριανό χάσκι, δεν διαθέτουν τη συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα και άρα αυτοί οι σκύλοι είναι ανίκανoι να «σηκώνουν τα φρύδια». Τo χάσκι είναι εξελικτικά πιο κοντά στον λύκο, ενώ η υιοθέτησή του από τον άνθρωπο πρέπει να οφείλεται στην ικανότητά του να σέρνει έλκηθρο και όχι στον ανθρωπομορφισμό του. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ράτσες σκύλων που εξελίχθηκαν κοντά στον άνθρωπο και προσαρμόστηκαν στις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως το κυνήγι, έμαθαν τις «γκριμάτσες» για να επιβεβαιώνουν στον ιδιοκτήτη τους ότι αντιλήφθηκαν κάποιο παράγγελμα ή ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για την επόμενη επιθυμία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή