ΣΕΒ: 11 παραδείγματα της «Ελλάδας των άξιων και των αξιών»

ΣΕΒ: 11 παραδείγματα της «Ελλάδας των άξιων και των αξιών»

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντεκα ξεχωριστές περιπτώσεις επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και κοινωνικών δράσεων παρουσίασε χθες ο ΣΕΒ από το βήμα της γενικής συνέλευσης για να αναδείξει την «Ελλάδα των άξιων και των αξιών».

1. Agroknow:  Πρωτοποριακή ελληνική εταιρεία που δείχνει τον δρόμο για την αυξημένη χρήση της τεχνολογίας στη γεωργία. Αναλαμβάνει την εκτέλεση έργων για διεθνείς πελάτες, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων.

2. Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ:  Ιδρύθηκε το 1922 στη Θεσσαλονίκη. Κατασκευάζει, διασκευάζει, διανέμει και υποστηρίζει μεγάλο εύρος προϊόντων αυτοκινητοβιομηχανίας. Η εταιρεία εφαρμόζει τόσο τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης  όσο και πρακτικές πέραν αυτών που προβλέπονται από τον νόμο, λαμβάνοντας υπόψη και τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΣΕΒ.

3. Polyeco: Ελληνικός διεθνής όμιλος που συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Αναλαμβάνει συμβόλαια από όλους τους συνεργαζόμενους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μετά τη συγχώνευση των διεθνών δραστηριοτήτων της Lamor με την Polyeco, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα της θαλάσσιας αντιρρύπανσης και των field services.

4. Ομάδα Παραγωγών Ζευς (Πιερία): Νέος συνεταιρισμός με 350 μέλη-παραγωγούς και ρυθμό ανάπτυξης 60% μέσα στην κρίση. Παράγει και εξάγει σε μεγάλες αγορές (ΗΠΑ, Κίνα, Η.Β., ΗΑΕ κ.α.) ακτινίδια, δαμάσκηνα και απύρηνα σταφύλια. Απασχολεί 80 εργαζομένους.

5. Epexyl:  Το ξύλο της κοσμεί το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ η εταιρεία αναπτύσσεται σε 4 ηπείρους. Ανέπτυξε μια πρωτοποριακή μέθοδο επεξεργασίας ξύλου, που έδωσε τη δυνατότητα στον Ρέντσο Πιάνο να ντύσει την όπερα με ξύλινα πάνελ, νέων, ειδικών προδιαγραφών, που δεν υπήρχαν. Ο ξυλουργός από το Μενίδι, ο οποίος κληρονόμησε τη βιοτεχνία του μαραγκού πατέρα του, ζει σήμερα ανάμεσα σε Παρίσι και Μανχάταν, επιβλέποντας έργα όπως το Hudson Yards, προϋπολογισμού 25 δισ. δολαρίων, πολλά έργα του Ρέντσο Πιάνο, όπως το Columbia University, καθώς και τις νέες όπερες του Μουμπάι στην Ινδία και του Ανόι στο Βιετνάμ, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ταϊπέι αλλά και την υπεράκτια επέκταση του Μονακό.

6. Workable: Παράγει λογισμικό το οποίο διευκολύνει τη διαδικασία των προσλήψεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περισσότερες από 20.000 μικρομεσαίες εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της εταιρείας για να εξετάσουν περίπου 50 εκατομμύρια υποψηφίους για θέσεις εργασίας. Το 64% των διοικητικών θέσεων πληρούται από άτομα κάτω των 40 ετών, ενώ η εταιρεία δαπανά περίπου 500.000 δολάρια τον χρόνο για εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων της.

7. Athens Partnership: Αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στην Ελλάδα μιας συνεργατικής δομής μεταξύ ιδιωτών και πολιτείας. Το AP δημιουργήθηκε για τη στήριξη δημόσιων προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων της καταπολέμησης της φτώχειας, της υγείας, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης κοινοτήτων, μέσα από νέες προσεγγίσεις. Πάνω από ένα εκατ. κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας έχουν επωφεληθεί από 33 δημοτικές συνεργασίες, καθώς και περισσότερες από 300 ΜΚΟ και επιχειρήσεις.

8. Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων Junior Achievement Greece: Μη κερδοσκοπικός οργανισμός με διαρκές όραμα να βοηθήσει τους νέους να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας μέσω των παγκόσμιων προγραμμάτων βιωματικής και συνεργατικής μάθησης. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005 ως μέλος του Junior Achievement Worldwide. Κάθε χρόνο συμμετέχουν περίπου 10.000 μαθητές και μαθήτριες από περισσότερα από 100 σχολεία σε όλη τη χώρα. Τα προγράμματα του οργανισμού Junior Achievement έχουν αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως η «Καλύτερη εφαρμογή πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά την επιχειρηματικότητα».

9. Δρ Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής, Κέντρο Υγείας Αρεόπολης Μάνης: Ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός της Ευρώπης για το 2019. Τον Ιούνιο του απονέμεται μια κορυφαία διάκριση, το WONCA Europe Excellence in Health Care, επιβραβεύοντας τις προσπάθειες του ίδιου και του προσωπικού του Κέντρου.

10. Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis: Ιδρύθηκε το 2015 ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ), με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και δωρεάν προσφορά στους φοιτητές, στους επαγγελματίες επιστήμονες και στο ευρύτερο κοινό, διαδικτυακών μαθημάτων στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων. Κατά την τριετία λειτουργίας του, 31.000 άνθρωποι τα παρακολούθησαν επιτυχώς.

11. Κιβωτός του Κόσμου: «Δεν είχα κάποιο σχέδιο όταν ξεκίνησα… το ένα έφερε το άλλο», λέει ο πάτερ Αντώνιος. «Τα παιδιά ήταν άρρωστα. Και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα μαγειρευτό φαγητό στη μία γωνία και στην άλλη γωνία να τους μαθαίνουμε γράμματα. Μετά ήρθαν οι άστεγοι, βάλαμε κρεβάτια. Μετά φτιάξαμε λουτρά για να πλένονται τα παιδιά και το ένα έφερε το άλλο, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους, με τη μία ανάγκη να γεννά την επόμενη». Η αγκαλιά της Κιβωτού δέχεται όλους όσους έχουν την ανάγκη της, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή