Προαναγγέλλουν δεύτερη γεώτρηση

Προαναγγέλλουν δεύτερη γεώτρηση

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «δεν υπάρχει χωρίς την Τουρκία ρεαλιστική λύση στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου», ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε όχι μόνο την «πρόοδο» στη διαδικασία γεώτρησης από τον «Πορθητή», αλλά και τον σχεδιασμό για μια δεύτερη γεώτρηση, σε άλλο σημείο, αυτήν τη φορά από το «Γιαβούζ», στις αρχές Ιουλίου.

Ειδικότερα, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη σύνοδο υπουργών Ενέργειας των χωρών του G20, ο κ. Ντονμέζ ανέφερε κατ’ αρχήν ότι το γεωτρύπανο του «Πορθητή» βρίσκεται ήδη σε βάθος 3.000 μέτρων, συμπληρώνοντας πως έως τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του. Το βάθος του νερού εκεί, είπε, είναι περίπου 2.300 μέτρα. Και πρόσθεσε: «Αυτήν τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 3.000 (μέτρα). Στόχος είναι να φτάσει 5.000 με 5.500 χιλιάδες μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Εχουμε περίπου 100-120 ημέρες δουλειάς. Μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας», δήλωσε.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας συνέχισε αναφέροντας ότι το δεύτερο γεωτρύπανο θα ξεκινήσει με προορισμό το σημείο γεώτρησης αύριο Πέμπτη.

«Χωρίς να κάνουμε γεώτρηση δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε τι υπάρχει. Διατηρούμε την ελπίδα μας ασφαλώς και εκεί. Αυτοί που προσπαθούν να πετάξουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν», συνέχισε, για να συμπληρώσει ότι η Αγκυρα στηρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο μέχρι τέλους και προωθεί τον ίσο διαμοιρασμό.

Αναφερόμενος στις κινήσεις αυτές της χώρας του ο κ. Ντονμέζ ισχυρίστηκε ότι οι εργασίες συνεχίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχιστούν και από δω και πέρα με αποφασιστικότητα. «Και το δεύτερο πλοίο μας είναι σχεδόν έτοιμο. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισής του στο ναυπηγείο. Θα το αποχαιρετήσουμε την Πέμπτη. Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην περιοχή, για την οποία η “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου” μας έχει αδειοδοτήσει». Σημειώνεται, τέλος, πως σύμφωνα με την Daily Sabah η ψευδοκυβέρνηση των Κατεχομένων της Κύπρου έλαβε χθες την απόφαση να ανοίξει την περίκλειστη από το 1974 Αμμόχωστο και να εποικίσει το παραθαλάσσιο Βαρώσι – την πάλαι ποτέ τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή