Ο Αρχιεπίσκοπος για τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας

Ο Αρχιεπίσκοπος για τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της πολιτικής του στο διάλογο με την κυβέρνηση υπεραμύνθηκε προ ολίγου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Τόμπρου με τίτλο «Ο Μοναχισμός και το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος».

«Ενας Πρωθυπουργός μέσα σε διακόσια χρόνια, λέει: “Ναι. Πήραμε την περιουσία της Εκκλησίας. Δεν σας αποζημιώσαμε», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος εστιάζοντας στη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας και στην παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης για τις οφειλές του ελληνικού κράτους προς την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ειδικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Γίναμε μάρτυρες μιας παρεξηγήσεως σε μία συζήτηση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Είναι νωρίς να ψάξει κανείς να δει τι έφταιξε. Ο χρόνος θα δείξει. Στη συζήτηση μέσα γίνεται λόγος για μια πρόταση και αυτό μεταφέρθηκε στην καθημερινότητα ως συμφωνία. Είναι άλλο η πρόταση και άλλο η συμφωνία».

Και πρόσθεσε τα εξής: «Ενας Πρωθυπουργός μέσα σε διακόσια χρόνια, λέει: “Ναι. Πήραμε την περιουσία της Εκκλησίας. Δεν σας αποζημιώσαμε”. Αυτό το παίρνει ο αέρας;», ενώ προσέθεσε ότι «το 1939 έγινε νόμος που λέει ότι όποια περιουσία απαλλοτριώθηκε και δεν αποζημιώθηκε επιστρέφει στους ιδιοκτήτες. Θα το πάρει και αυτό ο αέρας;».

Αναφέρθηκε, ακόμη, στις περιουσίες των ιερών μονών τονίζοντας πως τις απέκτησαν επειδή τις αγόρασαν και σημειώνοντας ότι «κάθε γεγονός στην ιστορία κρίνεται όχι με τα σημερινά κριτήρια, αλλά της εποχής, γι’ αυτό και το βιβλίο θα είναι πολύ ωφέλιμο τα επόμενα χρόνια», ενώ για το θέμα μισθοδοσίας του Κλήρου ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε:  «Οι κληρικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν θα μπορούσαν ποτέ κατά την ουσία, αλλά και κατά το νόμο, να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά οι απολαβές, η μισθοδοσία, οι συντάξεις εξισούνται με εκείνες των δημοσίων υπαλλήλων. Μην τα μπερδεύουμε».

  • Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ παρέστησαν οι Επίσκοποι Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγγελλος της Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, κληρικοί και λαϊκοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή