Εκθεση-βόμβα για τον Κασόγκι «καίει» το Ριάντ

Εκθεση-βόμβα για τον Κασόγκι «καίει» το Ριάντ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάκριση του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλων ανώτατων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας από τον ΟΗΕ για τη φρικτή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ζήτησε, χθες, η Ανιές Καλαμάρ, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις. «Το συμπέρασμα της ειδικής εισηγήτριας είναι ότι ο Κασόγκι υπήρξε θύμα συνειδητής, προσχεδιασμένης εκτέλεσης, μιας εξωδικαστικής δολοφονίας για την οποία το κράτος της Σαουδικής Αραβίας είναι υπόλογο βάσει του διεθνούς νόμου», αναφέρει η Ανιές Καλαμάρ στο πόρισμα των ερευνών της, οι οποίες διήρκεσαν έξι μήνες. Υπό αυτό το πρίσμα, καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες να ξεκινήσει τη διαδικασία της διεθνούς έρευνας, η οποία θα συμπεριλάβει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, επικριτής του καθεστώτος και αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018 μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μεταβεί για οικογενειακή του υπόθεση, από 15μελή ομάδα εκτελεστών. Το πτώμα του τεμαχίστηκε, μεταφέρθηκε εκτός προξενείου και δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας αναγνώρισαν το έγκλημα υπό το συντριπτικό βάρος των αποδεικτικών στοιχείων που αποκάλυψαν οι Τούρκοι, αλλά το απέδωσαν σε κατώτερους αξιωματούχους. Εντεκα άτομα έχουν παραπεμφθεί σε δίκη, πέντε από τα οποία αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή στο βασίλειο.

Αντίθετα, η Ανιές Καλαμάρ θεωρεί ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ενοχής του πρίγκιπα διαδόχου και ντε φάκτο ισχυρού ανδρός του καθεστώτος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. «Πραγματικά, αυτή η έρευνα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έδειξε ότι υπάρχουν επαρκείς, αξιόπιστες ενδείξεις σχετικά με την ευθύνη του πρίγκιπα διαδόχου, που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση», αναφέρει η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών. Η έκθεσή της βασίστηκε στα ηχητικά και ιατροδικαστικά ντοκουμέντα που της παραχώρησαν οι τουρκικές αρχές, όπως και σε υλικό από τις δίκες των υπόπτων στη Σαουδική Αραβία.

Το Ριάντ έσπευσε να υποβαθμίσει την έκθεση της Καλαμάρ και να αρνηθεί οποιαδήποτε δικαιοδοσία του ΟΗΕ στην υπόθεση. «Τίποτα το καινούργιο», σχολίασε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του βασιλείου Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, υποστηρίζοντας ότι «η έκθεση της εισηγήτριας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιέχει προφανείς αντιφάσεις και αστήρικτες καταγγελίες». Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος προσέθεσε ότι μόνο η χώρα του είναι αρμόδια να διερευνήσει το έγκλημα.

Αντιθέτως, η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το πόρισμα της ειδικής εισηγήτριας. «Υποστηρίζω σθεναρά τις συστάσεις της κ. Ανιές Καλαμάρ προκειμένου να διαλευκανθεί η δολοφονία του Κασόγκι και να καταστούν υπόλογοι οι υπεύθυνοι» έγραψε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή