Σε 71 εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των εκτοπισμένων

Σε 71 εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των εκτοπισμένων

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Νέο θλιβερό ρεκόρ σημείωσε ο αριθμός των εκτοπισμένων σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα όσων εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω πολέμων και διώξεων καταφεύγει σε αναπτυσσόμενες χώρες ή χώρες μεσαίου εισοδήματος. Η τελευταία έκθεση Global Trends της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 71 εκατομμύρια, 2 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι. Ο αριθμός αυτός συνιστά αύξηση περίπου 65% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία και είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 70 ετών.

Μεταξύ αυτών, 25,9 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πρόσφυγες, έχουν δηλαδή διασχίσει σύνορα, 41,3 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αλλά έχουν παραμείνει στο εσωτερικό της χώρας τους και 3,5 εκατομμύρια έχουν υποβάλει αιτήσεις ασύλου. «Λέμε ότι στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ ή στην Αυστραλία υπάρχει προσφυγική κρίση. Οχι. Οι περισσότεροι πρόσφυγες βρίσκονται δίπλα στη χώρα στην οποία μαίνονται συγκρούσεις. Δυστυχώς αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται κυρίως σε φτωχές χώρες ή σε χώρες μεσαίου εισοδήματος», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι. «Εκεί βρίσκεται η κρίση και εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας».

Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από τα δύο τρίτα των προσφύγων στον πλανήτη κατάγονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν, τη Μιανμάρ και τη Σομαλία. Ο Γκράντι έκανε λόγο για «κρίση αλληλεγγύης», η οποία συνίσταται «στο να θεωρεί κανείς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πρόβλημα, αντί ανθρώπους που διαφεύγουν από ένα πρόβλημα». Στους υπολογισμούς δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των κατοίκων της Βενεζουέλας που μετακινούνται προς την Κολομβία, τη Βραζιλία και άλλες γειτονικές χώρες, καθώς δεν χρειάζονται διατυπώσεις για να μείνουν σε πολλές από τις γειτονικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή