Τα φορολογικά βάρη είναι εξοντωτικά, λένε οι φαρμακευτικές εταιρείες

Τα φορολογικά βάρη είναι εξοντωτικά, λένε οι φαρμακευτικές εταιρείες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εξοντωτική» χαρακτηρίζουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες την άμεση και έμμεση φορολόγηση που τους επιβλήθηκε το 2018 και αγγίζει το 70% του τζίρου τους. Οι επιβαρύνσεις αυτές –σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε χθες η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας– αποτελούν συνδυασμό του υψηλού φόρου των επιχειρήσεων, αλλά και των υποχρεωτικών rebate και clawback που επιβαρύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθιστώντας αδύνατη τη βιωσιμότητά τους.

Οι εταιρείες καταγγέλλουν ότι οι εν λόγω επιβαρύνσεις είναι σχεδόν 400% υψηλότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ υπογραμμίζουν ότι «ποτέ και πουθενά στον κόσμο τα rebate και clawback δεν εφαρμόστηκαν με τέτοια ένταση και για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα». Παράλληλα, εκτός από το ύψος των αναγκαστικών επιστροφών, οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν ειδική μνεία και στον τρόπο με τον οποίο κατανέμεται το clawback. Ετσι, τονίζουν ότι η επιβάρυνση των επιχειρήσεων που παράγουν κατά κύριο λόγο γενόσημα και παλιά φάρμακα με τεράστια clawback «αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, που δεν απαντάται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα». Σημειώνουν δε ότι οι συγκεκριμένες θεραπείες δεν αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά αντιθέτως δημιουργούν σημαντικές εξοικονομήσεις για το σύστημα υγείας, αφού αποτρέπουν τη χρήση ακριβότερων θεραπειών.

Σημειώνεται ότι το clawback, το οποίο θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2012 ως έκτακτο οικονομικό μέτρο, ενεργοποιείται όταν υπάρχει υπέρβαση του ορίου του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Πρόκειται για ένα ποσό που καλούνται να επιστρέψουν όλες οι εταιρείες στο Δημόσιο, γεγονός που, κατά τις ίδιες, τραυματίζει τις πωλήσεις τους. Σύμφωνα με την ΠΕΦ, οι συνέπειες της πολιτικής αυτής είναι ορατές, αφού σχεδόν 500 κωδικοί παλαιών και οικονομικών φαρμάκων κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την αγορά, ενώ δημιουργείται μια νέα γενιά υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στους κόλπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες υπενθυμίζουν με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξαιτίας της υπερφορολόγησης, ελπίζοντας ότι τα αιτήματά τους θα ληφθούν υπόψη από την επόμενη κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, τονίζουν ότι είναι απολύτως αναγκαία η αύξηση του πολύ χαμηλού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, αναφέρουν ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί σχεδιασμός για τη δικαιότερη κατανομή του clawback, ενώ θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού του με επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Με τον τρόπο αυτό, το μέτρο θα λάβει ένα πιο αναπτυξιακό πρόσημο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της πολυεθνικής αλλά και της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, το clawback φέτος ενδέχεται να ξεπεράσει τα 680 εκατ. ευρώ, έναντι 630 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή