«Δίχτυα» στις παραλίες απλώνουν 300 ελεγκτές της εφορίας

«Δίχτυα» στις παραλίες απλώνουν 300 ελεγκτές της εφορίας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 50.000 έλεγχοι θα διενεργηθούν από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου από τον ελεγκτικό μηχανισμό σε ολόκληρη τη χώρα, με έμφαση στις περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση. Τριακόσιοι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, παρά το γεγονός ότι το θερινό πρόγραμμα αρχίζει σε 10 ημέρες, έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους και αναμένονται τις επόμενες ώρες τα πρώτα αποτελέσματα με «λουκέτα» για τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στην αγορά ότι δεν θα υπάρξει καμία προεκλογική χαλάρωση στις απαιτήσεις για φορολογική συμμόρφωση. Μάλιστα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής έχει διαμηνύσει στους προϊσταμένους ότι η φορολογική διοίκηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της ανεπηρέαστη και ανεξάρτητα από το προεκλογικό κλίμα. Το θερινό πρόγραμμα ελέγχων θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου και το μεγάλο στοίχημα για τη φορολογική διοίκηση είναι να περιοριστεί η φοροδιαφυγή που εκτινάσσεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τουλάχιστον το 70% των ελέγχων θα πραγματοποιηθεί με μεταφορά ελεγκτών από άλλες περιοχές, δηλαδή εκτός της χωρικής τους αρμοδιότητας. Η τακτική αυτή, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα και μάλιστα διαπιστώθηκαν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Επί της ουσίας εφοριακοί από ΔΟΥ των Αθηνών θα μεταβαίνουν για ελέγχους στα νησιά ή στη Χαλκιδική (και το αντίστροφο ενδεχομένως, σε κάποιες περιπτώσεις) ώστε να μην αναγνωρίζονται πριν κάνουν έφοδο σε επιχειρήσεις εστίασης ή σε ξενοδοχεία, αλλά και να μην έχουν σχέσεις ή δεσμούς με ελεγχομένους.

Τα τελευταία χρόνια το θερινό πρόγραμμα ελέγχων έχει αποκαλύψει χιλιάδες κρούσματα φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να επιβάλλουν «λουκέτα» στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ελεγκτές μπορούν να προχωρήσουν στο κλείσιμο καταστημάτων:

• Αμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα προβλεπόμενων αποδείξεων, από τον ίδιο έλεγχο, ή ανεξαρτήτως του αριθμού τους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν αποδείξεις υπερβαίνει τα πεντακόσια ευρώ.

• Για 96 ώρες, εφόσον εντός του ιδίου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

• Για δέκα ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

• Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρήση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της σχετικής επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή «σπάσιμο» της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για δέκα ημέρες.

Τυχόν αλλαγή στη νομική μορφή ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης ή διακοπή της επιχείρησης, από τον χρόνο διαπίστωσης μέχρι τον χρόνο της εκτέλεσης της απόφασης ή της πράξης αναστολής λειτουργίας, δεν εμποδίζει την επιβολή και την εκτέλεσή τους (λουκέτα), εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση με ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή σε αυτήν συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στη διοίκηση, στον έλεγχο ή στο κεφάλαιο ένα ή περισσότερα από τα αρχικά μέλη του φορέα ή συνδεόμενα με αυτούς πρόσωπα. Ως συνδεόμενα πρόσωπα θεωρούνται οι σύζυγοι, οι γονείς, τα παιδιά και οι συνδεόμενοι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον φορέα της επιχείρησης στην οποία διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή