Εξαρθρώθηκε η σπείρα που «πείραζε» μετρητές ρεύματος

Εξαρθρώθηκε η σπείρα που «πείραζε» μετρητές ρεύματος

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 1,4 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ζημία του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) από τη δράση σπείρας που «πείραζε» τους μετρητές κατανάλωσης ρεύματος. Για την υπόθεση συνελήφθησαν από την αστυνομία 9 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος», Ελληνας, 44 ετών.

Ταυτόχρονα, για ρευματοκλοπή κατηγορούνται 248 ιδιώτες και επαγγελματίες που, σε ρόλο πελατών, έκαναν χρήση των υπηρεσιών που προσέφερε το κύκλωμα. Συνεχίζεται η έρευνα για την ταυτοποίηση ακόμα 161 ατόμων. Ολοι τους επικαλέστηκαν οικονομικά προβλήματα προκειμένου να δικαιολογήσουν την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι τα 9 μέλη του κυκλώματος εισέπρατταν από τους ενδιαφερόμενους πελάτες αμοιβή που κυμαινόταν από 50 έως 100 ευρώ, όταν η κλοπή αφορούσε μικρές – οικιακές καταναλώσεις, και έφτανε το 10% της αξίας των κιλοβατωρών που δεν καταγράφονταν, στις περιπτώσεις καταστημάτων με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. Στο διάστημα της δράσης της η σπείρα «έσβησε» από τους μετρητές της ΔΕΔΔΗΕ συνολικά 5,2 εκατ. κιλοβατώρες, προκαλώντας οικονομική ζημία ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Οι δράστες παρενέβαιναν στον μετρητή με τέτοιο τρόπο ώστε το ηλεκτρικό ρεύμα να περνάει κανονικά από την παροχή αλλά να καταγράφεται μηδενική κατανάλωση. Για να μην κινήσουν τις υποψίες των υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ, αντικαθιστούσαν τις σφραγίδες των μετρητών με άλλες πανομοιότυπες. Χρησιμοποιούσαν μάλιστα υλικά και εξοπλισμό όμοια με αυτά που χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα συνεργεία της εταιρείας.

«Στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες, ώστε να είναι δυσχερής η αποκάλυψη των παράνομων πράξεών τους», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Γιώργος Κανέλλος. Αποκαλούσαν τις κιλοβατώρες «κιλά», ενώ η φράση «θα περάσουν τα παιδιά» σήμαινε ότι επίκειται έλεγχος στους μετρητές από τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ. Οι συλλήψεις των κατηγορουμένων έγιναν την Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Κατασχέθηκαν εργαλεία, σφραγίδες με την ένδειξη της ΔΕΗ, 7.900 ευρώ σε μετρητά, κινητά τηλέφωνα κ.ά. Εις βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, πλαστογραφίας και απάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή