Σύνοδος Κορυφής: Κοινή γραμμή στις Βρυξέλλες από Αθήνα και Λευκωσία κατά της Τουρκίας

Σύνοδος Κορυφής: Κοινή γραμμή στις Βρυξέλλες από Αθήνα και Λευκωσία κατά της Τουρκίας

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Βρυξέλλες «μεταφέρεται» από σήμερα η ελληνοτουρκική ένταση, η οποία αναμένεται να απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. που θα συνεδριάσουν για το επόμενο διήμερο. Αυτή τουλάχιστον είναι η βούληση του Ελληνα πρωθυπουργού, που αναχωρεί σήμερα το πρωί για τη βελγική πρωτεύουσα, σε κοινή γραμμή με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, έχοντας στις αποσκευές τους την «ιδιαίτερα θετική», όπως χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικές πηγές, απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η οποία προανήγγειλε μέτρα κατά της επιθετικότητας που επιδεικνύει η Αγκυρα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χθες, ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open αναφέρθηκε στις προσδοκίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας πως «πιστεύω και αύριο (σ.σ. σήμερα) που θα βρεθώ στις Βρυξέλλες, θα είναι πολύ σαφείς οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά ακόμα και την πιθανότητα συγκεκριμένων μέτρων, αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή την προκλητική συμπεριφορά». Σαφής ήταν και στο ερώτημα τι θα πράξει η ελληνική πλευρά αν η Τουρκία «στρέψει το γεωτρύπανο στο Καστελλόριζο». «Εχω την εκτίμηση ότι δεν θα το κάνει και θέλω να μείνω σε αυτό. Αλλά, ταυτόχρονα, θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα αφήσουμε τον κ. Ερντογάν να το κάνει», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.

Τα πρώτα, πάντως, 24ωρα μετά τις «προειδοποιητικές βολές» της Ευρώπης προς την Τουρκία δεν ήταν ενθαρρυντικά, με την τουρκική πλευρά να αντιδρά με ένα μπαράζ δηλώσεων. Αρχικά ήταν ο κ. Ερντογάν που σε συνέχεια της επίθεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την οποία είπε πως «μερικές φορές μας κάνουν τους μάγκες», ενέταξε την Ελλάδα στον προεκλογικό αγώνα για τον δημαρχιακό θώκο της Κωνσταντινούπολης. «Ποιοι χάρηκαν πιο πολύ από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου; Ηταν οι Ελληνες. Θυμάστε τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων για τον “Ελληνα που κατέκτησε την Πόλη;”» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακολούθησε η αναφορά Τσαβούσογλου κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνόδου για τη Μεσόγειο. Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως η μοναδική επιθυμία της Αγκυρας είναι να μοιραστούν από κοινού οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο και στη Μεσόγειο. «Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας διχάζει, ούτε θέλουμε να το βλέπουμε έτσι», σημείωσε.

Το τρίτο κρούσμα ήρθε από τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε πως «η κλειστή πόλη των Βαρωσίων, η οποία είναι πόλη-φάντασμα θα γίνει και πάλι Λας Βέγκας», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τα Κατεχόμενα θα αποκτήσουν εμπορική αξία. Από ελληνικής πλευράς, πάντως, συνεχίστηκε η κινητικότητα ώστε να επιτευχθεί μία συντονισμένη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, κατά την οποία του έθεσε το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό τους.

Εν τω μεταξύ, νέα παρέμβαση πραγματοποίησε χθες και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Αποστολάκης μιλώντας προς τους σπουδαστές της 16ης εκπαιδευτικής σειράς της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα «αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισχυρή αποτρεπτική επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε όλο αυτό το πλαίσιο, όπως περιγράφηκε παραπάνω, το ερώτημα είναι ποια μπορεί να είναι τα πιθανά μέτρα κατά της Τουρκίας; Μία πρώτη αναφορά έκανε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. «Και μόνο η εντολή στην Κομισιόν να διερευνήσει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα, νομίζω ότι είναι το πρώτο μεγάλο θετικό βήμα», σημείωσε εισαγωγικά, προσθέτοντας πως «υπάρχει η ειδική Επιτροπή Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε., της Κομισιόν, που εξετάζει τα μέτρα τα οποία θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα». Πρόσθεσε δε, πως πρέπει να υπάρξουν μέτρα «που θα κάνουν την άλλη πλευρά να κατανοήσει ότι μόνο να χάσει έχει αν συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση». Από την πλευρά του, πάντως, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων ευρωπαϊκών αποφάσεων κατά της Αγκυρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. «Το θέμα είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα συζητηθεί και εκεί και είναι πιθανόν να υπάρχουν επιπλέον αποφάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τέλος, κατά πληροφορίες το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα λάβει χώρα στις 26 Ιουνίου οπότε θα ενημερωθούν θεσμικά οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή