Μάτι: Περιμένοντας την κατεδάφιση

Μάτι: Περιμένοντας την κατεδάφιση

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδειες επισκευής σε 300 σπίτια έχουν δοθεί στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, με βάση τις διαδικασίες που έχει θεσπίσει το υπουργείο Υποδομών, ενώ στις αντίστοιχες περιπτώσεις έχει ξεκινήσει και η διαδικασία της κρατικής χρηματοδότησης. Αυτό είπε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υποδομών Μαρία Κλεάνθη, σε εκδήλωση του «Παρατηρητηρίου για το Μάτι», στην οποία η εκπρόσωπος του υπουργείου, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Β. Μπουρνούς και ο εκπρόσωπος του νεοεκλεγέντος δημάρχου Μαραθώνα Κ. Μπούφης διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τους εκπροσώπους των επιτροπών κατοίκων, στο Μάτι κ. Α. Ανδρονόπουλο, στον Νέο Βουτζά κ. Εμυ Κροκίδη, στο Κόκκινο Λιμανάκι (Ραφήνα) κ. Π. Φράγκο.

Για τα λεγόμενα «κόκκινα σπίτια» που πρέπει να κατεδαφιστούν, η κ. Κλεάνθη ανέφερε ότι προχωράει μια σύμβαση για 120 κατεδαφίσεις –πρέπει να γίνουν από εργολάβους–, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί ακόμα μία σύμβαση για επιπλέον 120 σπίτια. Αν προστεθούν σε αυτά τα σπίτια και άλλα 60 που είχαν κατεδαφιστεί αμέσως μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, οι «κόκκινες κατοικίες» υπό άμεση κατεδάφιση φθάνουν τις 300. Οι δύο νέες συμβάσεις πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αφορούν και σπίτια στην άλλη πυρόπληκτη περιοχή, της Κινέτας.

Υπάρχουν πάντως και πυρόπληκτοι, όπως η εγκαυματίας Κ.Α. που δεν πήρε ούτε ένα σεντ από το κράτος –θέλει να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή της κατοικίας της από το ποσό της ασφάλειάς της– αλλά έναν χρόνο μετά την καταστροφή δεν το έχει καταφέρει. Και αυτό, διότι το κτίσμα αξιολογήθηκε αρχικά ως «κόκκινο», στη συνέχεια ως «κίτρινο» και στη συνέχεια ως κίτρινο «ασύμφορο» να επιδιορθωθεί και άρα κατεδαφιστέο.

Οι εκπρόσωποι των επιτροπών ανέδειξαν το ζήτημα ύπαρξης ποσοτήτων αμιάντου στις «κόκκινες κατοικίες», που δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμα από τους 4 εργολάβους, οι οποίοι άρχισαν και πάλι να δουλεύουν μετά την έγκριση μιας δεύτερης σειράς συμβάσεων, που έγινε δυνατή χάρη στην υποστήριξη του ταμείου που υπάρχει στην ΤτΕ για τους πυρόπληκτους. Συνολικά για τη συγκέντρωση του αμιάντου θα δαπανηθούν 2,8 εκατ. ευρώ. Δύο προβλήματα υπάρχουν: για να μπουν τα συνεργεία σε ένα σπίτι και να συλλεγεί ο αμίαντος, χρειάζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη. «Αλλιώς παρανομούμε», είπε η κ. Κλεάνθη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες μεταφέρουν με δική τους πρωτοβουλία τον αμίαντο στα πεζοδρόμια και αξιώνουν από τον δήμο να τον συλλέξει, «πράγμα που δεν θα κάνουμε, γιατί θα παρανομήσουμε», είπε ο δήμαρχος Ραφήνας Β. Μπουρνούς.

Ομως πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν εγκαταλείψει πλέον την πυρόπληκτη περιοχή και δεν ενδιαφέρονται για τη μεταφορά του αμιάντου εκτός του οικοπέδου τους. «Πρέπει να το κάνετε με το ζόρι για λόγους υγείας», είπαν κάτοικοι στους εκπροσώπους της πολιτείας. Πηγή του υπουργείου Υποδομών ανέφερε πάντως ότι υπάρχει η σχετική νομοθεσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή και αυτού του αμιάντου.

Η κ. Κλεάνθη και ο κ. Μπουρνούς είπαν ότι το έργο αποκατάστασης των πυροπλήκτων θα διαρκέσει περισσότερα χρόνια (ο δήμαρχος Ραφήνας είπε 3 χρόνια, η κ. Κλεάνθη είπε ότι στην Ιταλία η αντίστοιχη προσπάθεια διήρκεσε 4 χρόνια), προσθέτοντας ότι στην πυρόπληκτη περιοχή το ελληνικό κράτος δοκιμάζει πράγματα που κάνει για πρώτη φορά.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τον καθαρισμό του οικοπέδου Αντωνίου, που σε 25 στρέμματα έχει συγκεντρωθεί μεγάλο μέρος των 40.000 καμμένων πεύκων που κόπηκαν στην πυρόπληκτη περιοχή. Οι κάτοικοι, όπως είπε η εκπρόσωπος των κατοίκων του Νέου Βουτζά κ. Εμυ Κροκίδη, χαρακτηρίζουν «βόμβα» το συγκεκριμένο οικόπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή