Σύνοδος Κορυφής: Η Ε.Ε. αποφασίζει πως θα αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα

Σύνοδος Κορυφής: Η Ε.Ε. αποφασίζει πως θα αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελικά συμπεράσματα της σημερινής Συνόδου Κορυφής, όσον αφορά την πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα, θα καθορίσουν και την αντίδραση της Ε.Ε. και το είδος των κυρώσεων που μπορούν να επιβληθούν στην Αγκυρα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει επιδοθεί σε διπλωματικό σπριντ, βρισκόμενη σε ανοιχτή επικοινωνία με το γραφείο του Προέδρου του Συμβουλίου Ν. Τουσκ ακριβώς για να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη σήμερα το απόγευμα στο επίπεδο των ηγετών.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ενημέρωσε για την κατάσταση στις ακτές της Κύπρου. Αναμένω η Σύνοδος Κορυφής να επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη της με την Κύπρο και την ετοιμότητα της να αντιδράσει κατάλληλα» δήλωσε ο κ. Τουσκ μετά το πέρας της συνάντησης που είχε νωρίτερα με τον Κύπριο Πρόεδρο. 

Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση που πήρε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την περασμένη Δευτέρα, ήταν πολύ σαφής. Οι υπουργοί έδωσαν την εντολή στην Κομισιόν και την Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. να «καταθέσουν προτάσεις για κατάλληλα μέτρα εναντίον της Τουρκίας χωρίς καθυστέρηση» και οι υπηρεσίες βρίσκονται σε αναμονή μέχρι και την σημερινή Σύνοδο για να δουν προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν οι παραπάνω προτάσεις.

Από την μία τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συνέχιση «παγώματος» των προενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, αλλά και των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση, αλλά και μέτρα πιο συγκεκριμένα, όπως κυρώσεις σε συγκεκριμένα άτομα και εταιρείες που έχουν ανάμειξη με τις γεωτρήσεις. Η αίσθηση στις Βρυξέλλες είναι, ωστόσο, ότι τέτοιου είδους συγκεκριμένες κυρώσεις δύσκολα θα πάρουν το πράσινο φως από τα κράτη – μέλη. 

Συγχρόνως, η Λευκωσία αναμένει, πέρα από την υιοθέτηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο επίπεδο των αρχηγών, και μία περαιτέρω δήλωση που να καταδικάζει την πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας. 

Το Κυπριακό θέμα όμως δεν παύει να παραμένει ένα από τα πολλά θέματα της σημερινή Συνόδου Κορυφής που αναμένεται να ασχοληθεί με την αλλαγή βάρδιας στις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε., την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και την ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια, μεταξύ άλλων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή