Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Μεσσηνία

Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Μεσσηνία

5' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ορμητήριο την Καλαμάτα, περιηγούμαστε στη δυτική πλευρά του νομού με το Peugeot 3008.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Μια ζωντανή και συναρπαστική επαρχιακή πρωτεύουσα, μυθικά κάστρα, χρυσαφένιες αμμουδιές και παραθαλάσσιες διαδρομές σε μια συναρπαστική εξόρμηση για λίγες ή και περισσότερες ημέρες.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ (671 χλμ.)

Από τους πιο καινούργιους και καλούς αυτοκινητόδρομους είναι αυτός που οδηγεί από την Αθήνα στην Καλαμάτα. Η πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας έχει εξελιχθεί σε μια εξωστρεφή πόλη, με πολλά και ενδιαφέροντα να συμβαίνουν εδώ, ειδικά το καλοκαίρι. Σημειώστε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 28 Ιουλίου (kalamatadancefestival.gr), το Video Art Festival Μηδέν (δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα ημερομηνίες, festivalmiden.gr), με προβολή εικαστικών βίντεο σε διάφορα σημεία της πόλης, και το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, που φιλοξενεί συναυλίες για ένα τετραήμερο στο Πάρκο ΟΣΕ (συνήθως στα τέλη Ιουλίου, δεν έχουν ανακοινωθεί ημερομηνίες, στο Facebook: Kalamata Street Festival).

Η πόλη προσφέρεται και για ωραίους περιπάτους. Ξεκινήστε από την πλατεία Αγίου Γεωργίου, φτάστε στο λιμάνι και στην παραλία και καθίστε για καφέ στη δροσερή αυλή του «Le Jardin» (Ναυαρίνου 221, τηλ. 27210-99588). Για φρέσκο ψάρι σε προσιτές τιμές κατευθυνθείτε στη Δυτική Παραλία, στη «Μουριά» (Αδριανουπόλεως 10 και Καλλιπόλεως 10, τηλ. 27210-82112) και για μεζεδάκια και παραδοσιακή τοπική κουζίνα στον «Θίασο» (Υπαπαντής 7, τηλ. 27210-88407). Πριν φύγετε από την πόλη, αξίζει να ανέβετε με το αυτοκίνητο στη Βέργα (8 χλμ. από το κέντρο), για τη θέα σε όλη την Καλαμάτα και στον Μεσσηνιακό κόλπο. Επιλέξτε το «Arossa Cocktail Bar» (τηλ. 6974-353539) για κοκτέιλ και δυνατή μουσική ή το «Καστράκι-Μετέωρο» (τηλ. 27210-41745) για καφέ και γλυκό.

Από την Καλαμάτα θα χρειαστεί να οδηγήσετε 56 χλμ. για να φτάσετε στην Κορώνη, περνώντας από παραθαλάσσιους οικισμούς, όπως το Πεταλίδι και ο Άγιος Ανδρέας. Αξίζει να επισκεφτείτε το κάστρο της Κορώνης – παρότι δεν είναι τόσο καλά συντηρημένο, προσφέρει μοναδική θέα στην πόλη. Περπατήστε στα καλντερίμια, δείτε τα λιγοστά σπίτια που αναστηλώθηκαν και κατοικούνται ακόμα, καθώς και τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας.

Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Μεσσηνία-1

Το Μπούρτζι, στο κάστρο της Μεθώνης. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Η Δυτική Μεσσηνία είναι γεμάτη κάστρα, που χτίστηκαν είτε κατά τους βυζαντινούς χρόνους είτε την περίοδο της Ενετοκρατίας. Τόσο της Μεθώνης όσο και της Κορώνης ήταν σημαντικά για τους Ενετούς από τον 13ο μέχρι και τον 16ο αιώνα, λειτουργώντας ως παρατηρητήρια για τη Μεσόγειο και τους εμπορικούς δρόμους προς την Ανατολή.

Οδηγήστε 15 χλμ. μέχρι το Τσαπί – άμμος, καταγάλανα νερά και συνήθως λίγος κόσμος. Μέχρι τη Φοινικούντα η απόσταση είναι 15 χλμ. με στροφές. Και εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές για μπάνιο: η παραλία Λούτσας με άμμο, ψιλό βότσαλο και ταβέρνες, η παραλία μπροστά στον οικισμό με ρηχά και ζεστά νερά, ιδανικά για οικογένειες, και ο Ανεμόμυλος, με κρυστάλλινα νερά.

Σας χωρίζουν μόλις 11 άνετα χλμ. σε ευθύ δρόμο μέχρι τη Μεθώνη. Το κάστρο της Μεθώνης είναι από τα πιο μεγαλοπρεπή (καθημερινά εκτός Τρίτης, 08.00-20.00, τηλ. 27230-28758, είσοδος 2 ευρώ). Διασχίστε τη γέφυρα πάνω από την τάφρο που χωρίζει το κάστρο από τον οικισμό και φτάστε μέχρι το Μπούρτζι, τον οκτάπλευρο πύργο που είναι χτισμένος σε μικρή νησίδα. Μέχρι την Πύλο η απόσταση είναι 11 χλμ. Κατευθυνθείτε στην πλατεία των Τριών Ναυάρχων, δίπλα στη θάλασσα, για καφέ και πρωινό κάτω από τη σκιά των δέντρων στον «Πλάτανο» (τηλ. 27230-22342).

Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Μεσσηνία-2

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας κατά το ηλιοβασίλεμα. (Φωτογραφία: Thomas Linkel/laif)

Περιηγηθείτε στο Νιόκαστρο (καθημερινά, εκτός Τρίτης, τηλ. 27230-22955, 08.30-20.00, είσοδος 6 ευρώ), που φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο και εκθέσεις της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, και για φαγητό οδηγήστε 8 χλμ. μέχρι τη Γιάλοβα και το εστιατόριο «Ελιά» (παραλία Γιάλοβας, τηλ. 27230-23503). Βουτήξτε στη φημισμένη Βοϊδοκοιλιά και πάρτε τον δρόμο για την Κυπαρισσία (43 χλμ.), περνώντας από τους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά. Άλλο ένα κάστρο σάς περιμένει εδώ, με υπέροχη θέα στην πόλη. Η Αθήνα απέχει 245 χλμ. από την Κυπαρισσία, τα πρώτα 38 σε επαρχιακή οδό και τα υπόλοιπα σε αυτοκινητόδρομους.


Ταξιδεύοντας με το Peugeot 3008

ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η Καλαμάτα, πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας, με τη λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου «Μορέας» έχει γίνει πόλος έλξης, αφού τα 232 χλμ. από την Αθήνα καλύπτονται σε περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά. Για το ταξίδι Αθήνα-Καλαμάτα-Κυπαρισσία επιλέξαμε το Peugeot 3008, ένα SUV με πολλές διακρίσεις, που ξεχωρίζει για την οδηγική του άνεση, οι δε τεχνολογίες με τις οποίες εξοπλίζεται κάνουν πιο ασφαλή την οδήγηση.

Ξεκινώντας από Αθήνα, κάναμε μια στάση στα ΣΕΑ πριν από τη Τρίπολη για ολιγόλεπτη ξεκούραση και ανεφοδιασμό.

Μπήκαμε στην Καλαμάτα από τη νέα είσοδο και κατηφορίσαμε με το 3008 προς την παραλία, που προεκτείνεται και φτάνει μέχρι τη Μικρή Μαντίνεια. Εδώ το οδικό δίκτυο αλλάζει και οι δρόμοι στενεύουν, όμως το τοπίο δίνει μια πολύ ευχάριστη αίσθηση. Χρειάζεται ωστόσο μεγάλη προσοχή, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς η κίνηση είναι μεγαλύτερη. Από Καλαμάτα για Κυπαρισσία οδηγήσαμε μέσω Κορώνης, Μεθώνης και Πύλου. Οι στροφές σε κάποια σημεία της διαδρομής είναι αρκετές, οπότε χρειάζεται προσοχή, όμως για άλλη μία φορά το Peugeot 3008 μας έδειξε την πολύ καλή οδηγική του συμπεριφορά.


Peugeot 3008: Βραβευμένο και premium

ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Το Peugeot 3008 έχει στη φαρέτρα του τον τίτλο του «Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς», όχι βέβαια τυχαία, αφού είναι ένα από τα πιο προηγμένα SUV της εποχής. Διαθέτει ένα δυναμικό και στιλάτο αμάξωμα, το οποίο συνδυάζεται με το εσωτερικό Peugeot i-Cockpit που δημιουργεί ένα εντυπωσιακό ψηφιακό περιβάλλον με premium χαρακτηριστικά ποιότητας και άνεσης. Το Peugeot 3008 διατίθεται επίσης με το σύστημα Advanced Grip Control, το οποίο μεγιστοποιεί την προσφερόμενη πρόσφυση ακόμη και σε σαθρά εδάφη (άμμο, λάσπη, χιόνι κ.ο.κ.).

Πλήρης είναι η γκάμα των κινητήρων του, με αποκλειστικά turbo επιλογές βενζίνης και πετρελαίου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο νέος 3κύλινδρος κινητήρας βενζίνης PureTech των 130 ίππων, ο οποίος έχει αναδειχθεί «Διεθνής Κινητήρας της Χρονιάς 2018» στην κατηγορία του (1.0-1.4 λίτρα) για τέταρτη συνεχόμενη φορά (2015, 2016, 2017, 2018) και είναι διαθέσιμος με μηχανικό κιβώτιο 6 ταχυτήτων ή αυτόματο 8 σχέσεων. Το Peugeot 3008 εφοδιάζεται και με τον νεότερο δεκαεξαβάλβιδο κινητήρα diesel 1.5 BlueHDi 130 S&S, ο οποίος διαθέτει ένα ακόμη πιο αποτελεσματικό σύστημα αντιρρύπανσης. Έτσι, τόσο σε συνδυασμό με το μηχανικό κιβώτιο 6 ταχυτήτων όσο και με το αυτόματο των 8 ταχυτήτων, εξασφαλίζει στο 3008 SUV ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση και εκπομπές ρύπων σε σχέση με τον προηγούμενο κινητήρα 1.6 BlueHDi 120 S&S.

Επιπλέον των παραπάνω, η Peugeot εφοδιάζει το 3008 με μια σειρά από προηγμένα τεχνολογικά συστήματα, που εξασφαλίζουν κορυφαία επίπεδα ασφαλείας. Μεταξύ αυτών διατίθεται σύστημα ανίχνευσης ορίου ταχύτητας, σύστημα αυτόματης πέδησης Active Safety Brake με Distance Alert, ειδοποίηση για ακούσια παρέκκλιση πορείας, ενεργό σύστημα επόπτευσης νεκρής γωνίας, ειδοποίηση Driver Attention Alert για τυχόν μειωμένη επαγρύπνηση οδηγού, καθώς και προσαρμοζόμενος ρυθμιστής ταχύτητας με λειτουργία Stop (Active Cruise Control).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή