Επισπεύδει την έκδοση ομολόγου η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας

Επισπεύδει την έκδοση ομολόγου η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξοδο στις αγορές, για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης μέσα στο καλοκαίρι, εξετάζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Τράπεζα Πειραιώς που ολοκλήρωσε προχθές την έκδοση ομολόγου της κατηγορίας Tier II ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού που ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκηση της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς έχει προαναγγείλει την έκδοση ομολόγων αυτής της κατηγορίας συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ έως το 2023. Η πρώτη απόπειρα μάλιστα είχε προγραμματιστεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της τράπεζας επανεξετάζει το χρονοδιάγραμμα, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει το θετικό momentum της αγοράς.

Η υψηλή συμμετοχή που εξασφάλισε η έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για πρώτη φορά ύστερα από 11 χρόνια διαμορφώνεται πλέον μια βάση αναφοράς για την τιμολόγηση παρόμοιων εκδόσεων, αξιολογείται θετικά από τη διοίκηση της ΕΤΕ, που σκοπεύει να αξιοποιήσει τη συγκυρία αμέσως μετά τις εκλογές, στον βαθμό που θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα. Το ακριβές ύψος της έκδοσης δεν έχει προσδιοριστεί και θα είναι συνάρτηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά είναι σαφές ότι η διοίκηση της ΕΤΕ επιδιώκει να πετύχει ευνοϊκότερη τιμολόγηση σε σχέση με το επιτόκιο που φέρει η έκδοση της Πειραιώς.

Η διοίκηση της Εθνικής προτάσσει την καλύτερη εικόνα του ισολογισμού της σε ό,τι αφορά το επίπεδο των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο προβλέψεων, που σε επίπεδο τράπεζας διαμορφώνεται στο 39% και 58%, αντίστοιχα, παρέχοντας στην ΕΤΕ την ευελιξία να προχωρήσει γρήγορα στη σχεδιαζόμενη μείωση των NPEs.

Τα στεγαστικά

Η διοίκηση της τράπεζας επικεντρώνει την προσπάθειά της στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του «κόκκινου» στεγαστικού χαρτοφυλακίου, που φθάνει τα 7 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας το υψηλό επίπεδο των προβλέψεων που φθάνει το 42%. Το βάρος θα δοθεί στην οργανική διαχείριση, μέσα από εσωτερικές ρυθμίσεις, στο πλαίσιο και του προγράμματος Split & Settle, μέσω του οποίου μπορούν να ωφεληθούν 150.000 οφειλέτες κάνοντας χρήση και της κρατικής επιδότησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου. Το σχετικό πρόγραμμα προβλέπει «κούρεμα» του δανείου οδηγώντας το υπόλοιπο της οφειλής ακόμη και κάτω από την εμπορική αξία του ακινήτου, εξασφαλίζοντας παράλληλα σημαντική μείωση της μηνιαίας δόσης.

Η τράπεζα πάντως δρομολογεί την ανάθεση της διαχείρισης τμήματος του στεγαστικού χαρτοφυλακίου σε εξωτερικούς servicers μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, σε μια προσπάθεια να διευρύνει τα εργαλεία αποτελεσματικών ρυθμίσεων. Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια προβλέπεται να μειωθούν από τα 7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018 στο 1 δισ. ευρώ, και το πλάνο της τράπεζας προβλέπει ότι 3,2 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων θα αναδιαρθρωθούν και άλλα 900 εκατ. ευρώ θα ρευστοποιηθούν, ενώ οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων θα φτάσουν τα 2,6 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η ΕΤΕ, μαζί με την πώληση του χαρτοφυλακίου Symbol, ολοκληρώνει την προσεχή εβδομάδα την πώληση του χαρτοφυλακίου Mirror, που περιλαμβάνει οφειλές από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια και δάνεια προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει την πώληση ακόμη ενός χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων, ύψους 700 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν εξασφαλίσεις ακίνητα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ενώ δύο τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων προγραμματίζονται για το 2020. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή