Προβάδισμα αυτοδυναμίας δείχνει η Pulse

Προβάδισμα αυτοδυναμίας δείχνει η Pulse

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και προοπτική αυτοδυναμίας ακόμα και στο σενάριο μιας επτακομματικής Βουλής, αναδεικνύει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse RC που διενεργήθηκε για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 34% των θετικών απαντήσεων ως προς την πρόθεση ψήφου (το ερώτημα ήταν «Αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, τι θα ψηφίζατε;»), ενώ με αναγωγή επί των εγκύρων (χωρίς λευκά, άκυρο, αποχή) το ποσοστό αυξάνεται στο 35%. Τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να επιλέγει το 26,5% (με αναγωγή 27%). Τρίτο σε δύναμη κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 6,5%, και ακολουθούν: το ΚΚΕ με 5,5%, η Χρυσή Αυγή με 4,5%, το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη με 3,5% και η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου με 3%. Η Ενωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου εμφανίζονται με μόλις 1,5%, με το λευκό, το άκυρο και την αποχή να αγγίζουν το 2%, αλλά και με ένα ποσοστό 7,5% να δηλώνει ακόμα αναποφάσιστο.

Στη δημοσκόπηση, η οποία ήταν πανελλαδική και διενεργήθηκε το διήμερο 18-19 Ιουνίου τηλεφωνικά, σε δείγμα 1.221 ατόμων, η διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων ως προς την εκτίμηση νίκης εκτοξεύεται: το 71% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θεωρεί ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ μόνο το 18% αναφέρει πως νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, το 36% δηλώνει πως καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, έναντι 28% που εμφανίζεται να θεωρεί καταλληλότερο τον Αλ. Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 32%.

Ειδικότερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι προτιμότερο για τη χώρα θα είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. (33%), ενώ ένα ποσοστό 15% θα επιθυμούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ. Αντιστοίχως, αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το 12%, ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιθυμεί το 19% των ερωτηθέντων. Εναν «μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό», δηλαδή με τη συμμετοχή της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ κ.ά. ζητεί το 13%.

Βάσει των στοιχείων αυτών, η Ν.Δ. φαίνεται να έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία τόσο σε εξακομματική όσο και σε επτακομματική Βουλή. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι έδρες κατανέμονται ως ακολούθως: Ν.Δ. 156, ΣΥΡΙΖΑ 82, ΚΙΝΑΛ 21, ΚΚΕ 17, Χ.Α. 14, ΜέΡΑ25 10. Στο δεύτερο σενάριο (των επτά κομμάτων), η κατανομή των εδρών αλλάζει: Ν.Δ. 152, ΣΥΡΙΖΑ 79, ΚΙΝΑΛ 21, ΚΚΕ 16, Χ.Α. 13, ΜέΡΑ25 10, Ελλ. Λύση 9.

Τέλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το 82% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κυβέρνηση θα έπρεπε σίγουρα ή «μάλλον ναι» να είχε προχωρήσει σε ενημέρωση των κομμάτων για τις εξελίξεις, ενώ «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι» απαντά το 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή