Novartis: ανασύρονται μηνύσεις των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου

Novartis: ανασύρονται μηνύσεις των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ακόμη μία κίνηση, προάγγελο εξελίξεων για την υπόθεση της Novartis, προέβη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, που έχει καταγγείλει προαποφασισμένες ποινικές διώξεις πολιτικών χωρίς στοιχεία και σωρεία παραβάσεων από την Εισαγγελία Διαφθοράς, προκαλώντας αίσθηση για το πολιτικοδικαστικό παρασκήνιο που διαφαίνεται ότι υπήρχε κατά την έρευνα της υπόθεσης, η οποία βρέθηκε στην πρώτη θέση της κυβερνητικής ατζέντας για την πάταξη της διαφθοράς.

Ο κ. Αγγελής αποφάσισε την ανάσυρση από το αρχείο, όπου ο ίδιος τις είχε τοποθετήσει, των μηνύσεων που είχαν καταθέσει από την πρώτη στιγμή της ενοχοποίησής τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενόψει των νέων δεδομένων που έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Η ανάσυρση των μηνύσεων, που εστρέφοντο κατά προστατευόμενων μαρτύρων, των εισαγγελέων Διαφθοράς αλλά και του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, θα προκαλέσει όχι μόνον δικαστικό έλεγχο για τις συνθήκες έρευνας εις βάρος των δέκα συνολικά πολιτικών που ενέπλεξαν στην υπόθεση οι προστατευόμενοι μάρτυρες, αλλά επιπλέον θα οδηγήσει τη σχετική δικογραφία στη Βουλή, καθώς μηνύονται ο πρωθυπουργός και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Ο κ. Αγγελής, ο οποίος έχει κληθεί σήμερα το πρωί να καταθέσει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Δασούλα για όσα κατήγγειλε εγγράφως για προαποφασισμένες διώξεις χωρίς στοιχεία κατά πολιτικών στην υπόθεση της Novartis, για τον ρόλο του λεγόμενου «Ρασπούτιν» και για παραβάσεις από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες επί της ουσίας την εξαίρεση του κ. Δασούλα, επικρίνοντας το σύνολο της έρευνας που έχει διαταχθεί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, πέραν της αναφοράς σε συγγενικό πρόσωπο του κ. Δασούλα, που φέρεται να έχει διοριστεί στο Δημόσιο, ο κ. Αγγελής μέμφεται την ίδια την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον τρόπο που οργανώθηκε η έρευνα για τις καταγγελίες του, ενώ σπεύδει ακόμη μία φορά να μιλήσει για τον ρόλο του «Ρασπούτιν» στις έρευνες για τη Νοvartis, χαρακτηρίζοντάς τον, μάλιστα, «οιονεί προϊστάμενο της Εισαγγελίας Διαφθοράς».

Κατάθεση

Με αυτά τα δεδομένα, σήμερα, εκτός απροόπτου, δεν αναμένεται να καταθέσει για τις καταγγελίες του ο Ιωάννης Αγγελής, αφού θέτει θέμα εξαίρεσης κατά του συναδέλφου του Δημήτρη Δασούλα, ενώ παράλληλα με την ανάσυρση των μηνύσεων των Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου, ο κ. Αγγελής έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Εφετών για να ξεκινήσει αμέσως έρευνες με βάση τις μηνύσεις των τριών πολιτικών. Επί της ουσίας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που επόπτευε πριν από μήνες την Εισαγγελία Διαφθοράς και παραιτήθηκε, παραγγέλλει να εξεταστούν ως μάρτυρες οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος για όσα έχουν καταγγείλει στις μηνύσεις τους, ενώ ζητεί και κάτι ακόμα. Να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες από την Εισαγγελία Εφετών ώστε να αποκαλυφθούν τα στοιχεία της ταυτότητας του λεγόμενου «Ρασπούτιν», για τον οποίο ο ίδιος ο Ιωάννης Αγγελής έχει καταγγείλει παρασκηνιακές ενέργειες στις έρευνες για τη Novartis.

Πάντως, η κίνηση Αγγελή για ανάσυρση των μηνύσεων των τριών πολιτικών, τις οποίες ο ίδιος είχε θέσει στο αρχείο, γίνεται τώρα, όπως αναφέρει, λόγω των νεότερων στοιχείων που έχουν προκύψει, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιωάννης Αγγελής δεν είχε εξετάσει πριν θέσει στο αρχείο τις μηνύσεις τους, ενώ από πηγές της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου τονίζεται ότι για την ανάσυρση των μηνύσεων απαιτείτο αίτημα του κ. Αγγελή προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ότι δεν αρκεί η προσωπική του απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο θέμα εξετάζεται και μελετάται από την κυρία Ξένη Δημητρίου που παρακολουθεί έκπληκτη τις εξελίξεις, ενώ οι έρευνες για τους δικαστικούς χειρισμούς πια στην υπόθεση της εμπλοκής των δέκα πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis βρίσκονται μόλις στην αρχή. Αλλωστε, πέραν του κ. Δασούλα που ανέλαβε το κομμάτι των ερευνών για τις καταγγελίες Αγγελή, άλλος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Βασίλειος Πλιώτας, ερευνά τις καταγγελίες της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη κατά του κ. Αγγελή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή