«Λίφτινγκ» στα αποτελέσματα αναζητεί η ΔΕΗ

«Λίφτινγκ» στα αποτελέσματα αναζητεί η ΔΕΗ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρόπους για να βελτιώσει την εικόνα των αποτελεσμάτων της και να αποφύγει τις συνέπειες αναζητεί η διοίκηση της ΔΕΗ. Με χθεσινή ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ουσιαστικά το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Κ» για το οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκεται η ΔΕΗ και την αγωνία για τη βελτίωση των κακών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, που μπορεί να σηματοδοτήσουν ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.

«Τα αποτελέσματα του 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα, σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔΕΗ», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου και ενώ η μετοχή της ΔΕΗ είχε καταγράψει απώλειες της τάξης του 17%.

Η διοίκηση της ΔΕΗ παραδέχεται επίσης το πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο, όπως σημειώνει, «διαχειρίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά» επικαλούμενη την ενίσχυσή της από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο. Παρά την αναγνώριση του προβλήματος της ρευστότητας, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις περί αναζήτησης επειγόντως 300 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση της ΔΕΗ επιβεβαιώνει εμμέσως και το στοιχείο του ρεπορτάζ της «Κ» για τις προσπάθειες βελτίωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου μέσω της διαχείρισης των προβλέψεων για τόκους που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ. Οπως αναφέρει, έχει γίνει πρόβλεψη για απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ και άλλους φορείς ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ για τις οποίες αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η επιδίωξη εξωδικαστικών συμβιβασμών είναι μια δόκιμη πρακτική την οποία επιδιώκουμε».

Το δημοσίευμα της «Κ» έκανε λόγο για προσπάθειες παραίτησης του ΑΔΜΗΕ από την απαίτηση καταβολής τόκων υπερημερίας ύψους 109 εκατ. ευρώ για παρακρατήσεις ποσών προς την αγορά ηλεκτρισμού. Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του πλάνου της Mckinsey, η διοίκηση της ΔΕΗ περιορίζεται στο να αναφέρει ότι εξελίσσονται ικανοποιητικά και ότι «θα ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα τους μετόχους στην τακτική γενική συνέλευση της 27ης Ιουνίου». Τέλος επιμένει ότι η ΔΕΗ είναι «εύρωστη επιχείρηση, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων 790 εκατ. ευρώ το 2019 και μετασχηματίζεται γοργά και σχεδιασμένα για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της».

Το υπουργείο Ενέργειας που είναι και ο βασικός υπεύθυνος της ιδιαίτερα δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, επιβάλλοντας στη διοίκηση της εταιρείας καταστροφικά μέτρα και πολιτικές και αγνοώντας σημαντικές προτάσεις του κ. Παναγιωτάκη, οι οποίες θα μπορούσαν να αναστρέψουν την αρνητική πορεία, επιχείρησε να αντιστρέψει την εικόνα εξαπολύοντας επίθεση στην αντιπολίτευση.

«Η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔΕΗ συνεχίζεται, από τη Ν.Δ. για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στόχος της είναι να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει, άπαξ και εφόσον εκλεγεί», αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας στο σχετικό δελτίο Τύπου. Παραδέχεται τις δυσκολίες της εταιρείας, τις οποίες όμως αποδίδει στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ τα αρνητικά αποτελέσματα της ΔΕΗ τα αποδίδει σε «επιπτώσεις υπαρκτών συγκυριακών παραγόντων», όπως η χαμηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή