Φυσικό αέριο στη Βουλγαρία μέσω Ρεβυθούσας

Φυσικό αέριο στη Βουλγαρία μέσω Ρεβυθούσας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον στρατηγικό ρόλο της στην τροφοδοσία της ευρύτερης αγοράς των Βαλκανίων επιβεβαιώνει η Ρεβυθούσα, σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους από την αναβάθμισή της με τη λειτουργία της τρίτης δεξαμενής. Στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας στις 31 Αυγούστου θα καταφθάσει το πρώτο φορτίο LNG με προορισμό την αγορά της Βουλγαρίας, το οποίο προμηθεύεται απευθείας βουλγαρική εταιρεία.

Πρόκειται για την εταιρεία ENERGICO, ιδιοκτησίας πρώην στελέχους του διαχειριστή φυσικού αερίου της Βουλγαρίας (BULGARTRASGAZ) η οποία θα καταγραφεί στο μητρώο του ΔΕΣΦΑ ως η πρώτη βουλγαρική εταιρεία που προχωρεί σε απευθείας προμήθεια LNG μέσω της Ρεβυθούσας για την κάλυψη αναγκών της γειτονικής χώρας σε αέριο.

Για την αγορά της Βουλγαρίας αλλά και άλλων χωρών των Βαλκανίων η Ρεβυθούσα αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική δυνατότητα διαφοροποίησης πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, αφού εξαρτάται σχεδόν σε ποσοστό 100% από το ρωσικό αέριο. Η δυνατότητα αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την υλοποίηση του διασυνδετήριου αγωγού Eλλάδας – Βουλγαρίας (IGB) και τη λειτουργία του TΑΡ το 2020, έργα που θα δικαιώσουν το όραμα της Ελλάδας για μετεξέλιξή της σε ενεργειακό κόμβο.  Πέραν του στρατηγικού ρόλου της χώρας, η Ρεβυθούσα ανοίγει νέους ορίζοντες και για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ως προμηθεύτριες στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου. Σε συγκυρίες όπως η τρέχουσα, κατά την οποία οι τιμές LNG διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τις τιμές προμήθειας της Gazprom, ελληνικές εταιρείες μπορούν μέσω της Ρεβυθούσας να προμηθεύουν τις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων με αέριο από το Κατάρ και τις ΗΠΑ και άλλες εκτός Ρωσίας χώρες, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό και στη διαφοροποίηση πηγών. Στο LNG εξάλλου στρέφεται και η Ε.Ε. για τη διαφοροποίηση των πηγών της και, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν, από τον περασμένο Ιούλιο, μόνο οι εισαγωγές αμερικανικού LNG έχουν αυξηθεί κατά 272%.

Καταλυτικά έχει επιδράσει, τέλος, η Ρεβυθούσα και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό και στην αποκλιμάκωση των τιμών για τους καταναλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή