Ενα ελληνικό drone κάνει «τσεκ απ» στις ανεμογεννήτριες

Ενα ελληνικό drone κάνει «τσεκ απ» στις ανεμογεννήτριες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ελληνική νεοφυής εταιρεία, η Perceptual Robotics, φιλοδοξεί με αμιγώς… τεχνολογικά μέσα να «εποπτεύσει» τις υποδομές μεγάλων ενεργειακών έργων, όπως οι ανεμογεννήτριες, μειώνοντας τον χρόνο, αλλά κυρίως το κόστος που απαιτεί αυτή η διαδικασία. Πώς το επιτυγχάνει όμως αυτό; Η νεοφυής εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2016, έχει κατασκευάσει ένα πρωτοπόρο αυτόνομο drone, που φέρει το όνομα Dhalion, ικανό να απογειωθεί και να εντοπίσει τα σφάλματα που υπάρχουν σε υποδομές, όπως οι ανεμογεννήτριες. «Το 80% της αγοράς χρησιμοποιεί παραδοσιακά μέσα, όπως είναι οι εναερίτες αλλά και οι κάμερες εδάφους, προκειμένου να εποπτεύσουν την “υγεία” των ανεμογεννητριών. Εμείς είμαστε από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που προσφέρουν ένα τόσο ολοκληρωμένο σύστημα σε μια εξελισσόμενη αγορά.

Ανταγωνιστές μας είναι άλλες startups που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», αναφέρει στην «Κ» ένας εκ των τριών ιδρυτών της εταιρείας, ο Κώστας Καραχάλιος. Ο ίδιος προσθέτει ότι το drone μπορεί να απογειωθεί και να συλλέξει τις φωτογραφίες που χρειάζεται ο εκάστοτε κατασκευαστής, διαχειριστής ή ιδιοκτήτης της ανεμογεννήτριας ανεξάρτητα από το μοντέλο ή τη θέση στην οποία βρίσκεται. «Εμείς γνωρίζουμε ότι οι πελάτες μας δεν ενδιαφέρονται για τις εκατοντάδες φωτογραφίες αλλά για τη διάγνωση κάποιας πιθανής βλάβης. Για αυτό έχουμε αναπτύξει έναν αυτόματο ανιχνευτή ελαττωμάτων με τη χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης». Με τον τρόπο αυτό, η νεοφυής εταιρείας παρέχει στους πελάτες της, σε ελάχιστο χρόνο, υψηλής ποιότητας ανάλυση σχετικά με την κατάσταση της ανεμογεννήτριας μέσα από μια συστηματική και επαναλαμβανόμενη διαδικασία.

Ο κ. Καραχάλιος επισημαίνει ότι το σύστημα που έχει αναπτύξει η ομάδα μπορεί να παρακολουθήσει την κατάσταση των ανεμογεννητριών σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ οι τεχνικοί του έργου μπορούν να το αξιοποιήσουν χωρίς να απαιτείται εξειδίκευση. Εύλογα ωστόσο κάποιος αναρωτιέται εάν οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να αναστείλουν την ιπτάμενη αποστολή του drone. «Το drone ζυγίζει 18 κιλά, διαθέτει μεγάλους κινητήρες και μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και σε συνθήκες πολλών μποφόρ», εξηγεί ο κ. Καραχάλιος. Το drone που παρακολουθεί «την κίνηση των ανέμων» έχει ήδη δοκιμαστεί από ορισμένες εταιρείες πιλοτικά, ενώ έχουν γίνει δοκιμές και στο αιολικό πάρκο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Κάνοντας αναδρομή στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της Perceptual Robotics, ο κ. Καραχάλιος, αναφέρει ότι η ιδέα τους αποτέλεσε αρχικά προϊόν ομαδικής πτυχιακής εργασίας και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε νεοφυής επιχείρηση. Η εταιρεία «γεννήθηκε» μέσα στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, έχει αρχίσει να κλείνει τις πρώτες της εμπορικές συμφωνίες και πριν λίγες μέρες κατόρθωσε να αποσπάσει χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ από το ελληνικό fund Metavallon VC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή