Ματιές στον κόσμο

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Η δόξα της παλιάς Βουδαπέστης στην υπηρεσία του τουρισμού

H σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού θεωρείται αυτονόητη, αλλά κάθε φορά ένα λαμπρό παράδειγμα διάσωσης και αναβίωσης ενός αρχιτεκτονικού ορόσημου εντυπωσιάζει και εξάπτει τη φαντασία. Στη Βουδαπέστη, που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει αναδειχθεί σε μεγάλο τουριστικό προορισμό με εύκολη πρόσβαση από πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, η περίπτωση του νέου ξενοδοχείου Hyatt με την επωνυμία Parisi Udvar Hotel ξαναφέρνει μνήμες από την αστική λάμψη της πόλης πριν από το 1940. Είναι ένα αρχιτεκτονικό έμβλημα της ουγγρικής μπελ επόκ από τα χρόνια της Διπλής Μοναρχίας, από τα χρόνια δηλαδή της Αυστροουγγαρίας, όταν η Βουδαπέστη ήταν, μετά τη Βιέννη, η δεύτερη πρωτεύουσα της αχανούς αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Το κτίριο, που λειτουργεί εσχάτως ως ξενοδοχείο πέντε αστέρων με κυριότερο πλεονέκτημα την αυτοκρατορική ατμόσφαιρα, είναι ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα του 1912 χτισμένο σε ύφος αρ νουβό με στοιχεία γοτθικά και αραμπέσκ. Η πλεονεκτική θέση του, σε μεγάλη γωνία προβολής, του χαρίζει μεγαλοπρέπεια και είναι αδύνατον να περάσει κανείς από κοντά του χωρίς να υψώσει το βλέμμα με θαυμασμό. Αλλωστε, η Βουδαπέστη είναι γεμάτη από τα κατάλοιπα της ακμής της. Γνώρισε τεράστια ανάπτυξη μετά το 1867, όταν απέκτησε αναβαθμισμένη παρουσία στην αυτοκρατορία και αυτή η ακμή αποκρυσταλλώθηκε σε πλήθος έργων υποδομών αλλά και αίγλης. Η Βουδαπέστη έχει ένα από τα αρχαιότερα δίκτυα υπόγειου σιδηροδρόμου στον κόσμο. Μεγάλος αριθμός επιβλητικών κτιρίων δεσπόζουν ακόμη στους δρόμους της και μαρτυρούν την ανοδική πορεία της την περίοδο 1870-1910. Αλλωστε, το Κοινοβούλιό της, στην όχθη του Δούναβη, θεωρείται το κομψότερο νεογοτθικό κτίριο του κόσμου.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο περιβάλλον γεννήθηκε και το ξενοδοχείο, που κοσμεί πλέον την τουριστική υποδομή της σύγχρονης Βουδαπέστης. Η νέα λειτουργία αξιοποιεί το ονομαστό αίθριο και τη στοά στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο στη διάρκεια της ιστορίας του πέρασε διαδοχικές φάσεις ακμής και παρακμής. Οταν χτίστηκε οι πάνω όροφοι ήταν διαμερίσματα και γραφεία. Υπέστη σημαντικές ζημιές στη διάρκεια της Ουγγρικής Επανάστασης το 1956 κατά της κομμουνιστικής δικτατορίας και το 1976 κηρύχθηκε εθνικό διατηρητέο μνημείο. Η στοά με τα καταστήματα σε ύφος αρ νουβό λειτουργούσε έως το 2014, όταν άρχισαν οι εργασίες μετατροπής του κτιρίου σε πολυτελές ξενοδοχείο.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Μπαλενσιάγκα και Γκόγια

Ματιές στον κόσμο-1

EPA/EMILIO NARANJO

Ενα εντυπωσιακό λευκό φόρεμα σχεδιασμένο από τον Κριστομπάλ Μπαλενσιάγκα έχει τοποθετηθεί δίπλα στα βασιλικά πορτρέτα του Φρανθίσκο ντε Γκόγια, στο Μουσείο Thyssen-Bornemisza της Μαδρίτης. Είναι μέρος της νέας έκθεσης με τίτλο «Ο Μπαλενσιάγκα και η ισπανική ζωγραφική», που εγκαινιάστηκε στις 18 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Αποτελεί φόρο τιμής στον μεγάλο Ισπανό σχεδιαστή, που συνδιαλέγεται με την παράδοση από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα.

ΜΑΛΑΓΑ

Η τέχνη του Μπρους Νάουμαν

Ματιές στον κόσμο-2

EPA/JORGE ZAPATA

Επισκέπτες στο Μουσείο Πικάσο της Μάλαγα έχουν την ευκαιρία να δουν την περιοδική έκθεση με έργα του 78χρονου Αμερικανού καλλιτέχνη Μπρους Νάουμαν. Περιεργάζονται το έργο «Σεξ και θάνατος από τον φόνο και την αυτοκτονία» (1985), μία από τις πολλές ιδιοσυγκρασιακές δημιουργίες που συνθέτουν αυτήν την αναδρομική. Η έκθεση έχει τίτλο «Δωμάτια, σώματα, λέξεις» και θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου. Ο Νάουμαν είναι γνωστός από τον συνδυασμό διαφόρων μέσων έκφρασης.

ΠΑΡΙΣΙ

Η ομορφιά της Μπερτ Μορισό

Ματιές στον κόσμο-3

MUSEE D’ ORSAY

Στο Μουσείο Ορσέ, στο Παρίσι, μια νέα έκθεση φέρνει στο φως την τέχνη της ιμπρεσιονίστριας Μπερτ Μορισό (1841-1895). Πρωτοπόρος και η Μορισό στην καταγραφή της νέας αστικής ζωής μετά το 1860, προσέγγιζε εσωτερικά σπιτιών και στιγμές οικειότητας ανάμεσα στους αστούς του Παρισιού. Η έκθεση φιλοδοξεί να τη γνωρίσει σε ένα ευρύτερο, διεθνές κοινό  και να την τοποθετήσει επαξίως δίπλα στους φίλους της, τον Μονέ, τον Ντεγκά και τον Ρενουάρ.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΛΑΧΑΡΑ

Ο λαϊκός πολιτισμός στο Μεξικό

Ματιές στον κόσμο-4

EPA/FRANCISCO GUASCO

Η ομορφιά και η λάμψη των χρωμάτων που συναντά κανείς στην τέχνη των αυτόχθονων κατοίκων στο Μεξικό δεσπόζουν στην έκθεση που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο Μουσείο Καμπάνας της Γκουανταλαχάρα. Εμφαση δίνεται στην τέχνη και στον πολιτισμό της αυτόχθονης κοινότητας των Wixarika. Είναι μια ευκαιρία για διεθνή δημοσιότητα και αναγνώριση της αξίας που έχει η γνήσια έκφραση του πολύμορφου λαϊκού πολιτισμού της Κεντρικής Αμερικής.

ΤΟΚΙΟ

Η τέχνη του Κριστιάν Μπολτανσκί

Ματιές στον κόσμο-5

EPA/FRANCK ROBICHON

Η αναδρομική έκθεση έργων του Γάλλου εικαστικού καλλιτέχνη Κριστιάν Μπολτανσκί στην Ιαπωνία είναι ένα από τα γεγονότα του φετινού καλοκαιριού για τον κόσμο της τέχνης στην Απω Ανατολή. Η έκθεση με τίτλο «Κριστιάν Μπολτανσκί – μια ζωή» παρουσιάζεται στο Εθνικό Κέντρο Τέχνης του Τόκιο και περιλαμβάνει περίπου 50 έργα του καλλιτέχνη, συνοψίζοντας έτσι τη μακρά πορεία του στη δημιουργία. Η έκθεση θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι, έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή